2019 Yılının Korku Filmlerine Ön Bakış 1 – Pet Sematary 2019

2019 Yılının Korku Filmlerine Ön Bakış

21 Ocak 2019

Korku filmleri son yıllarda başta ABD olmak üzere bütün dünyada olağandan yüksek bir ilgiyle karşılanıyor. Bu ilginin karşılığı olarak da ana akım sinemanın iplerini elinde tutan büyük stüdyolar, yıllık portföylerine illaki birkaç korku filmi sıkıştırmayı ihmal etmiyor. Sonuçta korku diğer türlere göre daha risksiz bir yatırım; görece daha düşük bir bütçe ile çok daha yüksek kâr marjı yakalamak mümkün. Örneğin 35 milyon dolar bütçeli It (2017, ana dağıtım Warner Bros.) bütün dünyada 700 milyon dolardan fazla hasılat elde etti ya da sadece 10 milyon dolar bütçeye sahip Halloween‘in (2018, ana dağıtım Universal) hasılatı 254 milyon doları buldu. Bu oranlarda kârlılık devam ettiği müddetçe büyük stüdyolar da korku türüne alan açmaya devam edecektir. Zaten şimdiye kadar açıklanan 2019 yılının korku filmlerine bakılırsa bu yıl da gişede iş yapması kuvvetle muhtemel birçok korku filmi izleyeceğiz.

2019 Yılının Korku Filmlerine Ön Bakış 2 – 2019 Yılının Korku Filmleri

Dört dalda Oscar adayı olmayı ve en iyi özgün senaryo dalında ödülü almayı başaran Get Out (2017) ile o yılın en çok konuşulan korku filmlerinden birine imza atan Jordan Peele, yeni korku filmi Us ile Mart ayında görücüye çıkacak. Geçen Aralık ayında yayınlanan fragman, bir hayli ilgi çekti. Biz de Peele’ın yeni filmini merakla bekliyoruz.

Bu yıl, korku deyince akla gelen ilk isimlerden biri olan Stephen King’in eserlerinden uyarlanan iki film birden gösterime girecek. Geçen yıl izlediğimiz en iyi korku fragmanlarından biriyle heyecan yaratan yeniden çevrim Pet Sematary, Nisan ayında vizyonda olacak. Filmin yönetmenleri Starry Eyes (2014) ile radarımıza giren Kevin Kölsch ve Dennis Widmyer. İki yıl önce büyük bir gişe başarısı sağlayan It filminin devamını da yine Andy Muschietti yönetecek. It: Chapter Two için Eylül ayına kadar beklememiz gerekecek. Bu arada The Shining’in devamı olarak konumlanabilecek Doctor Sleep’i de ne zaman izleyebileceğimiz kabaca belli oldu ama ne yazık ki bu yıla yetişmeyecek gibi görünüyor. 2020 yılında vizyona girmesi beklenen filmin yönetmen koltuğunda oturan isimse son yıllarda ismini sıkça duyduğumuz Mike Flanagan.

Tüm zamanların en popüler canavarlarından Godzilla’nın yeni macerası da bu yıl bizlerle olacak. 1954 yılından bu yana beyazperdeye defalarca konuk olan devasa canavar, Godzilla: King of the Monsters filminde King Ghidorah, Mothra ve Rodan ile kapışacak. Godzilla (Gareth Edwards, 2014) ve Kong: Skull Island (Jordan Vogt-Roberts, 2017) filmleriyle başlayan yeni bir sinematik evren tasarımının üçüncü filmi olan Godzilla: King of the Monsters’ın yönetmenliğini, Trick ‘r Treat (2007) ve Krampus (2015) gibi korku filmlerinden tanıdığımız Michael Dougherty üstleniyor. Film Mayıs ayında gösterime girecek.

2019 Yılının Korku Filmlerine Ön Bakış 3 – 2019 Yılının Korku Filmleri 2

2019 Chucky hayranları için de ilginç bir yıl olacak. Haziran ayında gösterime girecek ‘reboot’ denemesi, serinin ilk filmiyle aynı adı taşıyor: Child’s Play. Film, Norveçli yönetmen Lars Klevberg’e emanet. The Eyes of My Mother (2016) ve Piercing (2018) gibi filmlerle ismini duyuran Nicolas Pesce de yine Haziran’da gösterime girecek bir başka ‘reboot’ denemesini yönetiyor. Ringu’dan sonraki en meşhur Japon korku serisi Ju-on: The Grudge’ın ABD yapımı yeniden çevrimi The Grudge (2004) da üç filmlik bir seriye dönüşmüştü. Pesce’nin yöneteceği Grudge adlı yeni film de ABD yapımı ilk yeniden çevrimin ‘reboot’u olacak. (Biraz suyunun suyu gibi durum ortaya çıkmış ama neyse.) Her iki ‘reboot’ denemesini de gereksiz bulsak da yine de muhakkak izleyeceğiz; merak kediyi öldürür.

Guillermo Del Toro’nun yapımcılığını üstlendiği, Alvin Schwartz’ın çocuklar için yazılmış aynı adlı klasik korku serisinden uyarlanan Scary Stories to Tell in the Dark, bu yılın en merak uyandırıcı işlerinden biri gibi duruyor. Ağustos’ta gösterileceği açıklanan filmin yönetmeni ise Trollhunter (2010) ve The Autopsy of Jane Doe (2016) ile haklı övgülere mazhar olan Andre Øvredal.

2019 Yılının Korku Filmlerine Ön Bakış 4 – Scary Stories to Tell in the Dark

Sevilen korku komedilerinden Zombieland (2009), onuncu yılını yeni bir devam filmiyle kutluyor. Yine Ruben Fleischer’ın yöneteceği Zombieland 2, Ekim ayına yetiştirilmeye çalışılıyor.

Bu yılın programında Rob Zombie’nin de yeni bir filmi görünüyor. The Devil’s Rejects (2005) filminin devam filmi olarak açıklanan 3 from Hell’in vizyon tarihi henüz belli olmadı.

Yeni bir The Cabin in the Woods (2011) etkisi yaratma iddiasında gibi duran Escape Room (Ocak), iki yıl öncesinin ilginç denemesi Happy Death Day’in (2017) devam filmi Happy Death Day 2U (Şubat), henüz proje aşamasında olan The Conjuring 3 filminin yönetmeni olarak açıklanan Michael Chaves’in ilk uzun metraj denemesi The Curse of La Llorona (Nisan) ve henüz tam adı belli olmayan Annabelle serisinin üçüncü halkası Annabelle 3 (Temmuz) de bu yıl gösterime girecek korku filmleri arasında yer alıyor.

Öteki Sinema için yazan: Murat Kızılca

blank

Murat Kızılca

1971 İstanbul doğumlu. Aylık online sinema dergisi CineDergi ve aylık kültür sanat dergisi kargamecmua için sinema yazıları kaleme alıyor. 2008 yılından beri katkı sağladığı Öteki Sinema’da bir yandan da editörlük görevini sürdürüyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

Pek Yakında Sinemalarda: Open Windows 5 – Open Windows 002

Pek Yakında Sinemalarda: Open Windows

2007 tarihli Los Cronocrimenes ile dikkatimizi çeken Nacho Vigalondo, yeni
The Lazarus Effect İlk Fragmanı ile Görücüye Çıktı 6 – Lazarus Effect

The Lazarus Effect İlk Fragmanı ile Görücüye Çıktı

Yönetmenliğini David Gelb'in üstlendiği, Olivia Wilde ve Mark Duplass'ın başrolde