Paylaşamamak... 1 – p2p

Paylaşamamak…

8 Mart 2009

Telif hakları her ne kadar üretenin haklarını koruyormuş gibi gözükse de aslında sanatsal üretimin hakları direkt olarak para kazanma ile sınırlandığında sanatın endüstriyel bir tarifi yapılmış olur. Metin Demirhan’la bir konuşmamızda “İyi ki 70’lerde memlekette telif, melif hak getireymiş ağabey, yoksa “3 Dev Adam” gibi tribal bir vakayı asla izleyemezdik” demiştim ve o da gülerek hak vermişti.

p2p

Aslında yazının konusu telif değil, üstelik Öteki Sinema olarak hak sahiplerini korumak adına epey dikkatli davranıyor ve okurlardan gelen “bu filmi nereden bulabilirim?” sorularını cesaretle savuşturuyoruz. :)

Elbette bu sitede yazdığımız filmlerin tamamını yasal yollardan temin etme imkanımız yok çünkü çoğunun telifi alınmış bir dağıtımı yok ki yazdığımız bazı filmleri (bknz: Vahşet Kasırgası) yönetmeni bile hatırlamıyor.

Bu filmleri internet üzerinden bulmaktan başka çaremiz olmadığı durumlarda divx (ya da xvid) ve P2P ağlarının paylaşımcılığına sığınıyoruz. Bu akşam benzeri bir durum yaşadım ve arşivi gerçekten güçlü bir Türk paylaşım sitesi keşfettim ama başlangıçta yüzümde beliren gülümsemenin yerini bir süre sonra acı ve buruk bir tebessüm kapladı ve yaşadığım deneyimden ve derdimi kimseye anlatamamaktan ötürü bir daha uğramamak üzere siteyi terk ettim.

Bahsi geçen sitenin adı: xvidheaven.com Bir süreden beri DP forumlarında tartıştığımız ve takip ettiğimiz Charles Bronson’lu, Tony Curtis’li, Fikret Hakan’lı “Paralı Askerler” filminin türkçe versiyonunun burada paylaşıldığını cıwan adlı DP üyesinden haber aldığımız vakit “bin atlı gibi” şen olarak siteye girdik ve üye olmak için gerekli alana dalıverdik. Daha baştan gmail uzantılı mail adresimi neden kabul etmediğini anlayamadım ama sitenin verimli ve takipçi bir üyesi olmak adına hemen anlı şanlı admin@otekisinema.com uzantılı mail adresimi kullanarak üye oldum.

Akabinde, siteden film indirmek için gerekli rapidshare yöneticisi benzeri bir programı indirdim. klavuzunu dikkatle okudum ve gerekli ayarları yaptım. Sonra “Paralı Askerler”in sayfasına giderek sunumun yapıldığı sayfaya bir teşekkür mesajı attım ki zaten bunu yapmazsanız indirme linki açılmıyor. İçimden film inerken buraya filmle ilgili yazılarımızdan alıntı yapıp aydınlatıcı bilgiler verelim diye düşünürken birden pencere değişti ve “banlandınız, bedava mail adresi kullandınız” gibi bir mesaj çıktı. admin@otekisinema.com: bedava mail adresi???

“Arkadaşlar ben bu adresle envayi çeşit önemli webmaster forumlarına, burnundan kıl aldırmayan ve girmenin milletvekili seçilmekten zor olduğu Torrent tracker’larına üye oldum. Her yıl tonla para ödediğim alan adımızın ve hostingimizin sağladığı mail adresini neye göre bedava ilan ettiniz?” diye yazacağım ama banlandığım için herhangi bir yöneticiye derdimi anlatma imkanım da yok!

Aklıma hemen Cinemageddon, Horror Charnel gibi güzel siteler geldi ve paylaşmak için neden bu kadar isteksiziz diye düşünüp çok da üstünde durmadan ama p2p adına kalben kırılmış olarak siteyi terkettim. Doğal olarak “mutlaka bu siteyi tanıtmalıyım!” diye düşündüğüm bir paylaşım sitesini, paylaşmaktan bu kadar çekindiği için hiç istemediğim şekilde size anlatmak zorunda kaldım.

Umarım, bu gereksiz zorlaştırıcı ensturmanları bir yana bırakarak özellikle Türk Sineması için sundukları değerli filmleri daha çok meraklısına ulaştırırlar. Yolları açık olsun diyorum.

blank

Murat Tolga Şen

1973 yılında doğdu. Öteki Sinema'yı 2005 yılında kurdu ve yayın yönetmenliğini üstlendi. OFCS üyesi olan yazar, 2010’da Beyazperde’de yazmaya başladı. 2014-2016 sezonunda Okan Bayülgen’in Dada Dandinista adlı programının yazı grubunu yönetti. 2017-2019 yılları arasında Antalya Sinema Derneği’nin danışmanlığını yaptı. Aynı zamanda Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası’nda oyunculuk yapan Murat Tolga Şen, Öteki Sinema, Beyazperde ve Medyaradar'da da eleştirmenlik yapıyor.

24 Comments

  1. Evet bu siteyi yaklaşık 2-3 ay evvel keşfetmiştim.Murat abinin dediği gibi paylaşmakla paylaşmamak arasında kalan bir işleyiş yapısı var ne yapıp edip üye oldum..Zira bende parayla aldığım bir posta sunucu adresi vermeme rağmen üyelik kapatıldı .Bir tane daha posta sunucu oluşturup bir daha üyelik aldım her konuda 1 indirme hakkı veriyor..Yani tam paylaşım amacı değil ..Neyse paylaşmasınlar kendileri bilirler.Ama içeriğe kilitde vursalar bende alacağımı alır çıkarım hatta aldığımı CG’ye upload ederim….

  2. Karagöz, CG’nin gözünü seveyim. O ne güzel bir sitedir kardeşim. Kasmaz, arada unutup girmediğinde üyeliğini iptal etmez, o kadar zor bulunan filmleri deli gibi hızla indirtir. Orası bana açıkçası bir “Öteki” tapınağı gibi geliyor. CG yüzünden gözüm artık Kara Garga’yı bile görmüyor. Ha Kara Garga demişken, oranın bile bu xvidheaven kadar kastığına şahit olmadım. Bu site heaven: Cennet ya… Cennet’e girmek de çok zor olduğu için bizi bu kadar uğraştırıyorlar demek. pehhh :)

    Elbette TT mailim var ve hatta TT müzik servisine bununla üye olmuştum ama hiçbir resmiyeti olmayan paylaşım sitesi niye TT mail diye tutturur onu anlamadım. Divx indiren TT abonelerini fişleme çalışması olmasın bu!

  3. Eger bunlardan bir seyler cikmazsa cok guzel olarak Xvidmania’yi tavsiye ederim – ben aradigim bir suru seyi buradan buldum – Turk filmi babinda.

  4. Evet Evrim, Xvidmania, bildiğim ve sevdiğim bir paylaşım sitesi ve türlü zorluklar peşinde de değil. Zamanında Türk E.T’si Homoti filmini oradan indirmiş ve yazımda Xvidmania’yı da anmadan geçmemiştim: https://www.otekisinema.com/?p=107

    Aynını Xvidheaven için de yapmak isterdim ama kısmet değilmiş :(

  5. Selam Tolga

    xvidheaven.com sitesi Erotik turk sinemasi filmleri paylasmak neden yasak onlar da zaten 90 oncesi degil mi ayri bir bolumde uyari ile paylasilabilinir dedigim icin ve bunun birilerinin namuzuna laf atmak oldugu dusunuldugu icin banlandim :)

    Sitede 10-15 film sunumum vardi ancak sitenin en guzel yonu filmlerin uzerine pabuc kadar logo yapistirip bunu emeklerinin bir sonucu olarak gormeleri.

    Siteyi kuran arkadaslarin kendi bilecekleri bir sey o yuzden fazla elestirmeye gerek yok ancak cok fazla kisiyle kavgali olmalari onlar adina uzucu.

    Kisisel egolar ile paylasim karismamali.

  6. Bu arada Murat sana CG acisinda cok ama cok katiliyorum – inanilmaz bir yer 0 bir hafta ayri kalsam dondugumde incelenmesi gereken en az 50 film buluyorum.
    KG ile yollarimiz hic birlesemedi – her ne kadar en basindan beri siteyi zaman zaman kullansam da, gerek fasist tavirlari , gerek oradaki kitlenin asagilayici , elit bir karakter sergilemesi , beni hep soguttu. CG cikana kadar rakipsizdi, simdi sadece Fransa ve Italya’ dan gelen, kullananlarin altyazilarini kendi yazdigi noir tarzi thriller’lar (mesela Roman De Gare daha bitmedi ama olsun) ve yeni filmler (Soavi’nin Ciao Amore ‘ si gibi) icin inceliyorum.
    Bu arada erotik filmlerdeki Turk kadinlari yazin icin tekrar kutlarim – Cuma gunumu oldugu yere mihlayan – cok keskin bir yazi idi – her kismina olmasada genel fikre tamamen katiliyorum.
    Sharebus’ta da zaman zaman guzel seyler olabiliyor. Benim buldugum en kolay yontem, bir degil, bir suru degisik siteye hep ayni araliklara goz atmak – boylece bulabilme sansini yuzde orani olarak arttirmak

  7. bu paylaşım adreslerini vermek umarım başınızı derde sokmaz. tadınız damağımızda kalmasında.

  8. Hep birlikte umalım Zlatan :)

    Filmler için link vermekten özellikle kaçınıyoruz zaten, hele o filmin orijinal bir DVD’si çıkmışsa mutlaka bunun edinilmesini de salık veriyoruz ama bizim “Öteki” filmlerin çoğunun en azından ülkemizde dağıtımı yapılmıyor. Direkt yönlendirme yapılmadığı sürece sorun olmaz diye düşünüyorum. Biz sadece sitelerden bahsediyoruz. Sonuçta adam, kayınbiraderinin düğün kasedini de indiriyor olabilir o sitelerden… Dimi ama! :)

  9. xvidheaven konusunda çok haklısınız. Kendilerini ne zannediyorlar anlamıyorum. Sanki çok büyük adamlar da milleti sitelerine almamak için uğraşıyorlar.

  10. 6 ay öncesi üye oldum bahsi gecen siteye bir film istedim forumları pek çözemem ne biliyim işte gökhan güneyin gün akşam oldu filmini konu açtım adamın bir dövmediği kaldı kermitti nicki tehtid edermiş gibi senın mesajları hıc begenmıyorum dıe al benım uyelıgıde sılmısler canları sağ olsun daha dolu sitemiz var eskiden severdım arsivimi baya genişletmiştim amaşimdi 5 para etmez bir site olarak düşünüyorum onların sitesine milletvekili üstdüzey birogrataların felan gırmesı lazım bızım gıbı garıban adamları almıyorlar kermit oku bunları olurmu

  11. heaven adlı siteye bende arkadaşımın vasıtasıyla üye olmuştum. zaten arkadaşlarını alıyorlar:) kesinlikle katılıyorum onlar paylaşmamak için site açmışlar. başka sitelere olan tutumları canımı sıkıyordu. gün geçtikçe anladımki onlar film paylaşmıyacaklar. yok logo koycam , yok şunu banlıcam diye diktatörlük yapan bir kadının bağımlısı olmuşlardı ve logoya itiraz ettiğim için banlandım. içime oturdu keşke küfretseydim de bunun için banlansaydım diye ama sadece itirazımdan dolayı ertesi gün sitelerine giriş yapamadım. ne üyelerine nede kendilerine saygıları yok paylaşmaya hiç niyetleri yok

  12. bu siteye uzun zamanda bende üye oldum şu an teknık bir sıkıntıdan dolayı giremıyorum bu banlanma sıkıntısı degıl ip adresımde ki bir sorundan dolayı…
    xvidheaven.com un açılış dönemınde ben vardım hatta destek olsun diye 10 un üzerinde filmde uploand edip koydum site ılerleyen zaman içinde saçma sapan işler yapmaya başladı tv den kayıt edilen bulunması zor fılmlere logolar kendı site adlarının geçişi yazılar yazarak fılm izleyeı zorlaştırdı zaten tv de fılm izlemek işkence reklamlar alttan yazı usten yazı sanal reklam v.s birde bu sitenın de ustune bunları bındırmesı iyice çirkin bir hal aldı site daha önce kuralsız paylaşımla başlarken daha sonra uyduruk site puanı gibi bahanelerle paylaşımları kısıtlayıp bir kaç grupla kendı aralarında fılm paylaşmaya başladılar… buradan site yönetıcılerıne seslenıyorum paylaşın sadece paylaşın !

  13. bende bu siteye üye oldum ama belli bir zaman sonra ıp adresiniz yasaklanmıştır dedi bi şey anlamadım ama kendileri bilir madem böyle bir site açtınız paylaşım için neden paylaşmıyosunuz bencil insanlar

  14. nalet bi yer orası nasıl heaven bilmiyorum.o kadar çabaladım uye kalabilmek için ama nafile.surekli banlanıyorum.bırakdım artık peşini.bu kasıntı triplerle isim yapmak istiyorlar kendilerince.mevcut uyeleri banlanmadan nasıl devam ettiriyorlar uyeliklerini hiç anlamıyorum ayrıca

  15. bu site bir garip içinde avukatlık bürosu var sanki yazmışlarda yazmışlar yok telif yasası yok bilmem ne sanki hiç bir yerde bulunmayacak fılmler var gibi verdıklerı fılmlerın yuzde 80 i tv den kayıtlar… hiç bulunmayan kayıp bir filmide yayınlamış degıller.. karmaşık bir site fılmı ındırmek için kime başvuracagını ne yapacagını bılemıyorsun (xvidheaven temel kuralı ) adında bir yazı her fılmın altında mevcut tıkladıgında saateler lacak yazı var karşında ama link yok… bu kadar takla atmaya ne gerek var korkuyorlar site engellenır mahkeme v.s kardeşim yemiyorsa siteyı hiç açma açıpta insanları oylamaktan daha iyidr hiç açmamak.

    bu yazılanları okuyup kendılerını önemli birşey sanıyorladır kesın.. sitelerine yuzlerce kışı uye oldu çogunu banladılar sureklı panık atak bir site fılmı alacaklarmış başka sitede vereceklermış verseler ne yazar youtubeye gir bak şimdi yeşilçam filmlerin hepsı yuklenıyor gir bak sitelerine online uye sayısı 10u geçmez … 5-10 kışı gunluk girip çıkar o kadar emek verıyorlar ama sitelerinde aynı anda 15 kışının oldugunu görmedım .

  16. film indirilmeyen film indirme sitesi bugün üye oldum bolca film olmasına ragmen fılm ındıremedım…belkıde face konuda açıyorlardır sonuçta ınen bişey yok :)

  17. Bende film paylaşamayacak durumdayım rapid premium’um yok. Film indirmek içinde forumda olmayan 5 film paylaşmak zorundasınız. Forum kurallarına yakında yahudi olmak gereklidir derlerse şaşırmayın.

  18. bu siteye ait 2 fılmı bır başka ısteden ındırdım onlarda zor bela alıp tekrar yukleme yapmışlar fılmlerı ındırınce gerçekten boşuna çaba gösterdıgımı anladım saklayıp gızledıklerı fılmler çamur gibi göruntuyle çıktı 2 side berbat ıkısıde tv de yayınlandı tertemız kayıt yaptım… başka yerde olmaması nedenıyle bayaga canımı sıkmışlardı ama ındırdıkten sonra bumuymuş dedım kendı kendıme…

  19. geçen sene şirket mailim ile üye olup bir kaç güzel filmi seyretmiştim sayelerinde sağolsunlar.. ancak daha sonra saçmasapan 5 film paylaşmadan film indirmeye izn vermeyen kuralları yüznden dımdızlak ortada kaldım. liste yayınlamışlar bir de sitede olmayan filmlerin..benim gibi 80’larin ortasinda dogmussanız ve de onceden vhs-betemax kaset arşivi yapan bir büyüğünüz yoksa o filmleri bulmanız zaten imkansız..o filmler bende olsa zaten siteyle işim olmaz..anlamsız ve saçma buluyorum yaptıkları şeyleri..

  20. Şimdi http://www.divxcehennemi.com dayım rahatım huzurdayım paylaşımşarımı orada yapıyorum.Ne ücretli mail nede viplik istiyorlar.Adamlar defalarca mahkeme kararı aldılar.Ancak ad değiştirerek bu sorunu çözdüler.Biyeriniz yemiyorsa site açmayın açılan sitedede bişey yok 3 5 kişi toplanmış paylaşım yapıcaz diye barınıyorlar.Sizler böyle yaparsanız ne üye sayınız artar nede paylaşım sayınız.Kazanan divxcehennei.com olur.

    Teşekkürler divxcehennemi!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

Karanlık ve Siyah: Sun Ra’s Space is the Place 2 – Sun Ra 02

Karanlık ve Siyah: Sun Ra’s Space is the Place

Space is The Place siyahi insanı konumlandırırken, popüler kültürün içindeki
Aydemir Akbaş Nasıl Seks Sembolü Oldu? 3 – iuuq NV 00vdvodvbebn SL gjmft SL xpseqsftt SL dpn031220210gvucpmjzf SL kqh

Aydemir Akbaş Nasıl Seks Sembolü Oldu?

Aydemir Akbaş, görüntü itibariyle seksi olmaktan çok uzaktır. Komik bir