Asylum Şirketi ve Mockbuster'lar 1 – transmorphers r2 custom cdcovers cc front

Asylum Şirketi ve Mockbuster’lar

14 Mayıs 2009

Yazmayayım dedim, yazmayayım dedim, ama sonunda dayanamadım. Son derece rezil ama bir o kadar da enteresan bir yapımcı şirket The Asylum. Aslında sinemadan çok pazarlama başlığı altında değerlendirilmesi gereken bir durum.

logo

The Asylum,  1997 yılında çok ucuz korku b-filmleri yapıp bunları direk olarak DVD pazarına sürüp, kar etmek için kurulmuş bir şirket.  Şirket, bu piyasanın lideri Lions Gate Entertainment gibi şirketlerin yanında pek tutunamazken 2005’te bambaşka bir yola giriyor. 2005 yılında H.G. Wells’s The War of The Worlds adı altında Spielberg’in talihsiz filmi The War of The Worlds‘un kopyası bir film yapıp, aynı yıl satışa sunuyor The Asylum. Olanlar da zaten bundan sonra oluyor. The Asylum’a o güne kadar hiç görmedikleri miktarda, tam 100.000 kopya sipariş geliyor. Bunun üzerine The Asylum kolları sıvıyor ve gişe filmlerininin taklitleri üzerinden mega ucuz filmler üretip para basma stratejisini benimsiyor. Bir nevi hırsızlıkla suçlanan The Asylum’un filmleri, birkaç hafta içerisinde yazılıp çekiliyor ve genellikle taklit ettikleri film sinemalara gelmeden birkaç gün önce, The Asylum’un filmi dvd’ piyasasında satışa çıkıyor.

3141759894_125bbd1eea_o-tile

Benim the Asylum ile tanışmam da 2006 yazında Los Angeles’ta olmuştu. O günlerde heycan içinde haftasonu vizyona girecek olan Snakes on A Plane‘i bekliyorduk. Film vizyona girmeden 3 gün önce bir dvd’cide dolaşırken Snakes on a Train diye bir filme rastlayıp gözlerime inamamıştım. Bundan sonra bu şirketi ister istemez takip etmeye başladım. Sinemanın sanat değerini yoketmecesine, sinemaseverleri kandırıp paralarını çalmak istercesine rezil filmlerin şirketi olan The Asylum, başka bir isim altında dini Hıristiyan filmleri de yapıyor. Öylesine dini imanı para olmuş bir şirket diyebiliriz The Asylum için.

Blockbuster’ları taklit ettiği için bu Asylum filmlerine de ‘mockbuster’ deniyor. ‘Mock’ Türkçe ‘alay etmek ve taklit etmek’ manasına geliyor. Burada sadece taklit etmek tanımı geçerli. Keza Asylum filmlerinin hiçbirşeyle alay edecek hali yok kendilerinden başka.

post-1-07454-transmorphersfallofman-tile

Asylum filmlerinin taklit ettiği bazı filmler ve onların mockbuster kardeş filmleri şöyle:

War of the Worlds    – H.G. Wells’ War of the Worlds
King Kong    – King of the Lost World
The Da Vinci Code –    The Da Vinci Treasure
Pirates of the Caribbean — Pirates of Treasure Island
Snakes on a Plane    – Snakes on a Train
When a Stranger Calls    – When a Killer Calls
The Hills Have Eyes –    Hillside Cannibals
Aliens vs. Predator: Requiem –    AVH: Alien vs Hunter
Transformers    – Transmorphers
I Am Legend    – I Am Ωmega
The Hitcher    – The Hitchhiker
The Invasion    – Invasion of the Pod People
Cloverfield    – Monster
Death Race    – Death Racers
Doomsday — Doomsday 2012
High School Musical 3: Senior Year –Sunday School Musical
The Day the Earth Stood Still –    The Day the Earth Stopped

storelink_01Bu filmlerden Snakes on A Train, Doomsday 2012 ve Alien vs Hunter filmlerini izledim. İzlemez olaydım. Ancak bir tek Snakes on A Train’in son 2 dakikasındaki final sekansı gerçekten ”o kadar kötü ki çok iyi” şemsiyesi altında sinema tarihine geçecek bir sekans!

The Day The Earth Stopped filmi için ise Fox şirketinin The Asylum’a dava açacağı rivayetleri internette dolaşıyordu. Sonu neye vardı bilemiyorum.

blank

Can Evrenol

University of Kent’ten “Sanat Tarihi” ve “Film Theory”mezunu. Bahçeşehir Üniversitesi’nde seçmeli sinema dersi vermekte. MEHTAP ve OMEGA VATAN isminde iki kısa romanı var. Yeni sinema filmi SAYARA (2024) çok yakında!

5 Comments

  1. Ben de geçenlerde yeni çıkan DVD’lere bakarken, The Terminators filmini görüp The Asylum şirketinin farkına vardım. Can’ın yazdığı gibi adamların taklit etmediği ‘blockbuster’ neredeyse yok gibi. Neyse ki Can’ın tavsiyesi ile edindiğim “Snakes on a Train” tecrübesi sayesinde The Asylum filmlerine dalma merakımı yenebildim. :)

  2. “Transmorphers” filminin tercümesini yapma gafletinde bulunmuştum. Film inanılmaz sıkıcıydı. ”O kadar kötü ki çok iyi” sınıfına girebilecek hiçbir sahnesi yoktu.

  3. Bence Blockbusterlarda sinema sanatına saygısızlık,onlarda tamamiyle ticari amaçla yapılmış filmler…
    Film bana birşeyler katmıyorsa,ne diye izleyeyim?
    ve bide ”The Day the Earth Stood Still”filmi oldukça gereksiz,boş bir film iken taklit filmi ”The Day the Earth Stopped’ında aynı amaçla çekildiği düşüncesindeyim…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

Şeytan'ın Sineması 2 – tn2 exorcism of emily rose 3

Şeytan’ın Sineması

Şeytan’ın Sineması: Modern toplumun exorcism ile en dehşet verici karşılaşması
Bayım Her Yerde Nefret Ediliyorsunuz: Bir GG Allin Dosyası 3 – GG Allin 002

Bayım Her Yerde Nefret Ediliyorsunuz: Bir GG Allin Dosyası

Anti-tez’in sentez’e bürünmesi için Hated: GG Allin & The Murder