Kısanın Mantığına Uygun Bir Film: Buhar (2012) 1 – Buhar

Kısanın Mantığına Uygun Bir Film: Buhar (2012)

23 Ocak 2013

SİYAD kısa film seçkisi için yüzlerce film arasından gerek konusu gerek tekniğiyle ilgimizi bir hayli çeken kısa oldu Abdurrahman Öner isimli Buhar. O yüzden ilk beşimizde de vardı.

Buhar

Öteki Sinema için yazan: Banu Bozdemir

Tabii izleme yaparken yönetmenin tamamen farklı bir kafada olan 2011 yapımı filmi Daraban ile karşılaşınca azıcık şok olmadık değil… İki filmin arasındaki fark her açıdan bambaşkaydı. Daraban’da muhafazakar tespih satıcısı olan Mustafa’nın akmayan hayatı, habire kepenk açıp indirmesi bizi bir süre sonra konudan da filmden de uzaklaştırdı.

Ama Buhar, Daraban’la kıyaslayınca bambaşka bir şey. Tek planda çekilen film bir kadının sofrayı kurmasıyla başlıyor. Bu arada televizyonda malum evlilik programlarından biri var. Kamera masaya yaklaştıkça masada bir erkek olduğunu görüyoruz. Kadın da sofraya oturunca onca yıllık evliliğin hesaplaşması dönmeye başlıyor birden. abdurrahmanonerO sırada kamera sobanın üzerindeki aynaya sabitleniyor ve filmi oradan izlemeye başlıyoruz. Adamın tatminsizlikleri, kadının üzerine bir kuma getirme isteği, hatta kumayla konuşulduğu ve kumanın kadını istemediği gibi bir sürü muhabbet dönüyor yemek esnasında. Tabii filmi neden aynadan izlediğimizin cevabı da yavaş yavaş ortaya çıkıyor bu arada.

Filmin konusu üçüncü sayfa haberlerini aratmayacak cinsten olsa da çekim ve fikir kusursuz. Aynayı kaplayan buhar yaşananları bir nevi örtbas ediyor, silikleştiriyor, mozaikliyor ama sonra olay yeriyle baş başa bırakıyor seyirciyi…

Banu Fotocan ve Reha Özcan’ın oynadığı film hem konu hem anlatım bakımından benim için son yıllarda izlediğim en tatmin edici kısalardan, kısa film mantığına en uyanlardan… Filmin tek kusuru biraz uzun olması… Tamam evlilik programlarının ya da televizyonun anlatmak istediklerimize, eleştirilerimize çok uyan bir yapısı var ama artık bunu biraz kısaltabiliriz. Zira çok kullanılan bir yöntem televizyon kısa filmlerde. Bazen sessiz bir annenin üzerine düşen ses ve görüntülerle bir filmin duygusu anlatılmaya çalışılıyor bazen de konuşmalar arasında konuya dikkat çekilmeye çalışılıyor.

Filmin bir diğer özelliği de siyah beyaz olması. Yönetmenin bunu neden tercih ettiğine dair bir işaret yok ama buharın filme yayılan etkisini daha derinlikli kullanmak istemiş olabilir. Zira filmi izledikçe siyah beyazın doğru bir seçim olduğunu da anlıyorsunuz zaten…

Not: Bazı yönetmenler filmlerini internete yüklemiyor, sadece fragmanı oluyor. Film bizde olsa da onlardan izinsiz yükleyemiyoruz, sadece internette bulunan filmleri yazmanın da bize kısıtlama getirdiğine inanıyoruz. Anlayışınıza teşekkürler…

blank

Banu Bozdemir

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu... Sinema yazarlığına Klaket dergisiyle adım attı, Milliyet Sanat muhabirliği yaptı. Skytürk TV’de sinema, sanat ve "Sevgilim İstanbul" programlarında yapımcı, sunucu ve yönetmenlik yaptı. TRT için Bakış isimli bir kısa film çekti. Yayınlanmış yirminin üzerinde çocuk kitabı var. Halen cinedergi.com’un editörü, beyazperde.com ve Öteki Sinema yazarı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

İzlenmesi Gereken Bir Kısa: Kıyamet Zamanları (2011) 2 – kiyametzamanlari 04

İzlenmesi Gereken Bir Kısa: Kıyamet Zamanları (2011)

Melih Bilici imzalı 2011 yapımı Kıyamet Zamanları felaket filmleri kategorisinde
10 Numara Bir Kısa: Zygote (2017) 3 – Zygote 2017

10 Numara Bir Kısa: Zygote (2017)

Zygote: Neill Blomkamp kurduğu Oats Studios ile kısa film endüstrisinde