IMDb Kullanma Rehberi 1 – VHS

IMDb Kullanma Rehberi

16 Ocak 2017

SEYREDECEK FİLM BULAMIYORUM SORUNUNA KESİN ÇÖZÜM!

Sinefil olmak için çok film seyretmek gerekir. Günümüzde sinefil olmak daha kolay gibi gözükse de bu durum zannedildiği kadar kolay değil. 1980lerde başlayan video furyasına kadar film seyretmek için sadece iki mecra vardı. Birkaç sene rötarla sinemalarda gösterime giren filmler ve tek kanallı televizyon. Globalleşme ve paralelinde her sene çevrilen filmlerdeki artış sinefiller için zorlu zamanları da beraberinde getirdi.

IMDb Kullanma Rehberi 2 – Star Wars İmparator Milliyet ilan

Film seyretmek için temel iki mecranın gelişimine ilave olarak internetin de gelmesiyle seyredilecek filmler konusunda da seçici olma ihtiyacı ortaya çıktı. Günlük yaşam içerisinde hobi olarak tüm vizyonu takip edebilmek mümkün değil.  Bir yandan da eski senelere ait “olmazsa olmazları” ve vizyon dışı filmleri seyretmeye kalkınca iyi bir “ne seyredeyim rehberi”nin ihtiyacı kaçınılmaz oluyor. Bu noktada; sinemaseverlerin ilk adresi IMDB sayfası diyebiliriz. Her ne kadar son senelerde IMDB puanları eski güvenilirliğini kaybetse de yine de anlamlı bir yönlendirme yaptığını inkar edemeyiz. IMDB gibi sinema tarihinin tüm filmlerinin kayıtlı olduğu diyebileceğimiz bir kaynağı ne kadar verimli kullanıyoruz?

IMDB denildiğinde en çok akla gelenlerin başında “En İyi 250 Film” listesinin bulunduğunu düşünüyorum. Bu koca mecrada iyi filmlere ulaşmanın başka bir yolu yok mu? Evet var ama biraz uğraştırıcı olduğunu da kabul etmeliyim. Yazının bundan sonrasında IMDB’deki ifadeleri orijinaline sadık şekilde yazılı ve görsel olarak paylaşacağım. Eğer “Advanced Search” (Gelişmiş Arama) sayfasına girerseniz karşınıza şu görüntü çıkacak (http://www.imdb.com/search/):

IMDb Kullanma Rehberi 3 – IMDb Kullanma Rehberi 1

Bu sayfaki ilk seçenek olan “Advanced Title Search” (Detaylı Başlık Arama) sekmesini tıklayınca bizi ilgilendiren sayfaya ulaşacağız. Diğer iki seçeneği de kısaca özetleyecek olursak;

  • Advanced Name Search (Detaylı İsim Arama): Oyuncu arama sayfasının film aramakla ilgisi yok. Cinsiyet, boy, doğum tarihi, kazandığı ödüller gibi seçenekleri belirleyerek oyuncuları inceleyebiliyorsunuz. Örneğin bu modülü kullanarak “En İyi Erkek Oyuncu” dalında Oscar ödüllü en uzun boylu oyuncunun John Wayne olduğunu öğrenebilirsiniz (6′ 4″ -1.93 m).

IMDb Kullanma Rehberi 4 – IMDb Kullanma Rehberi 2

  • Collaborations and Overlaps (Beraber Çalışma ve Kesişme): İki farklı yapımda yer alan ortak kişileri veya iki sanatçının birlikte yer aldığı tüm projeleri bu modülden bulabiliyorsunuz. Leonardo DiCaprio ve Martin Scorsese’yi birlikte aratınca karşımıza 53 eser çıkıyor!

IMDb Kullanma Rehberi 5 – IMDb Kullanma Rehberi 3

Bu sayı size de yüksek geldi, değil mi? Bunun sebebi (ki daha sonra da karşımıza bu sorun çıkacak) IMDB’nin data bankasında TV dizisi, talk show ve belgesel gibi tüm eserlerin de kayıtlı olmasından ileri geliyor. Bu gibi durumlarda arama motorunun diğer özelliklerini devreye sokmak gerekiyor. Bu aramada sinema filmi dışındakileri elemek tek çözüm.  Bunun için; tepede yazan seçeneklerden “US Box Office”e göre 53 eseri yeniden sıralayınca en üstte kalan 5 film bize aradığımız cevabı veriyor çünkü geriye kalan 48 eserin gişe hasılatı bulunmuyor.

IMDb Kullanma Rehberi 6 – IMDb Kullanma Rehberi 4

Ve şimdi sıra bizleri esas ilgilendiren “Advanced Title Search” bölümüne geldi!

Bu bölümün arama modülünde 26 farklı seçenek bulunduğu için örneklerle anlatmaya çalışacağım. Yukarıda belirttiğim gibi IMDB’nin tüm data bankası dikkate alındığı için bazı yapımları eleme yönünde arama tercihleri geliştirmeniz gerekmektedir.

İlk olarak 2000 senesinden sonra çevrilmiş olan en iyi animasyonları nasıl bulabileceğimize bakalım:

“Title Type”dan (Eser Tipi) Feature Film’i seçerek dizi, TV filmi ve belgesel gibi eserleri elemiş oluyoruz.

IMDb Kullanma Rehberi 7 – IMDb Kullanma Rehberi 5

“Release Date” (Gösterim Tarihi) için başlangıç senesine 2000 yazıp, ucunu açık bırakmak için bitiş senesi yazmıyoruz.

“User Rating” (Kullanıcı Puanı) için 7.5’u seçtim. Bu rakamı azaltarak listeyi uzatabilir veya yükselterek azaltabilirsiniz.

“Number of Votes” (Oy Sayısı) için 5.000 yazarak çok fazla kenarda köşede kalmış nispeten düşük profilli olma ihtimali olan filmleri eliyoruz. Deneme yanılma yöntemiyle kendi tercihinizi belirleyebilirsiniz.

“Genres” (Türü) olarak da Animation’ı tıkladık.

IMDb Kullanma Rehberi 8 – IMDb Kullanma Rehberi 6

Son olarak “Production Status” (Yapım Durumu) olarak Released diyerek gösterime girmiş filmleri tercih ediyorum.

IMDb Kullanma Rehberi 9 – IMDb Kullanma Rehberi 8

Bu seçimler sonrasında sayfanın altındaki “Search” tuşuna basınca 33 film sıralanıyor. Bu sıralamayı da IMDB Rating ve Compact olarak düzenliyorum:

IMDb Kullanma Rehberi 10 – IMDb Kullanma Rehberi 9

33 filmin ilk 10’u şu şekilde ortaya çıktı (aynı seçimleri yaparak 33 filmin tamamını görebilirsiniz):

IMDb Kullanma Rehberi 11 – IMDb Kullanma Rehberi 10

Ortaya mantıklı bir liste çıktı diyebiliriz.

“Advanced Title Search” modülünü daha iyi açıklayabilmek için ikinci ve son örneğimize de bakalım. Bu sefer 2016 yapımı en iyi filmleri bulmaya çalışacağız. Bunun için modüldeki tercihleri şu şekilde yaptım:

IMDb Kullanma Rehberi 12 – IMDb Kullanma Rehberi 11

Yukarıdaki 4 tercihten sonra aradakileri boş geçip, son olarak “Production Status” olarak Released’i seçtim.

IMDb Kullanma Rehberi 13 – IMDb Kullanma Rehberi 12

Bu tercihler sonrasında “Search” tuşuna basınca 58 film karşımıza çıktı. Bu filmlerin IMDB Rating ve Detailed olarak sıralanması sonrasında oluşan listedeki ilk 10 filme bakalım:

IMDb Kullanma Rehberi 14 – IMDb Kullanma Rehberi 13

Listenin ilk 10’u içerisinde şaşırtıcı filmler bizleri bekliyor. İlk sıradaki “Uno: The Movie” filmi 5.583 oy almış ve bir bilgisayar oyunu için yapılmış sıradışı alternatif bir film! Çoğu izleyicinin bu filme 5 dakika bile tahammül etmesi mümkün değil. İkinci sırada ise 2016’da ülkemizde en çok izlenen film olan yerli bir yapım olan “Dağ II” yer alıyor. Bu güzel yapıma içerdiği mesajı da dikkate aldığımızda ülkemizdeki IMDB kullanıcıları tarafından sahip çıkıldığı ortaya çıkıyor. Üçüncü sıradaki yapım da Bangladeş yapımı bir film.

58 film içerisinde 12 tane Hint yapımı filmin yer almasını ise Hintli IMDB takipçilerinin filmlerine ne kadar sahip çıktıklarının kuvvetli bir göstergesi diyebiliriz. Mutlaka bu 12 filmin bazıları gerçekten de senenin en iyileri arasında olabilir ama 12 adet film çok iddaalı bir sayı! Sinemanın lokomotifi diyebileceğimiz Amerikan yapımlarının yanında Kuveyt, Romanya, İtalya, Brezilya, Japonya, Güney Kore, Almanya, İngiltere ve Avustralya’dan da filmler listede kendilerine yer bulmuşlar.

IMDB’nin bu arama modülü; yukarıdaki örnekte de gözüktüğü üzere direkt olarak aradığınız sonuçları vermek adına bazı handikapları da beraberinde getiriyor. Manuel olarak bu aramayı harmanladığımızda 2016’nın dünya genelinde gösterime girme imkanı bulan (veya gösterime girecek olan) en iyi 10 filmi şu şekilde oluşuyor:

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

  1. La La Land – 8.8
  2. Moonlight – 8.7
  3. Manchester by the Sea – 8.6
  4. Hacksaw Ridge – 8.5
  5. Arrival – 8.3
  6. Rogue One – 8.1
  7. Deadpool – 8.1
  8. Zootopia – 8.1
  9. The Handmaiden / Ah-ga-ssi – 8.1
  10. I, Daniel Blake – 8.1 [/box]

Listenin ilk 2 sırasındaki filmin 8 Ocak 2017’de açıklanan Altın Küre Ödüllerinde En İyi Drama (Moonlight) ve Müzikal/Komedi (La La Land) seçilmesi de gözlerden kaçmamalı! Hatta Altın Küre Adaylık sayılarına göre öne çıkan filmlerin IMDB’de 2016’nın en yüksek puanlı filmleri arasında yer alması da bir tesadüf olamaz.

IMDb Kullanma Rehberi 15 – Altın Küre Adayları

Bu rehber yazıyı okuduktan sonra kendi ilgi alanlarınız ve meraklarınız doğrultusunda IMDB’den gözden kaçmış filmleri bulacağınızı düşünüyorum. Herkese bereketli aramalar ve iyi seyirler!

Öteki Sinema için yazan: Hakan Tunga Kalkan

Misafir Koltuğu

Öteki Sinema ekibine henüz katılmamış ya da başka sitelerde yazan dostlarımız her fırsatta harika yazılarla sitemize destek veriyor. Size de okuması ve paylaşması kalıyor...

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

1954 Yılı En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscarı Vak'ası 16 – 1953 03 supporting sinatra reed

1954 Yılı En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscarı Vak’ası

Frank Sinatra, 1954 yılında kazandığı "en iyi yardımcı erkek oyuncu"
Korku Sinemasının Kötü Çocukları 17 – Children of the Corn 1984

Korku Sinemasının Kötü Çocukları

Fatih Danacı, Korku Sinemasının Kötü Çocukları başlıklı yazısında korku sinemasının