Jason Geri Döndü: Never Hike Alone (2017) 1 – Never Hike Alone 2

Jason Geri Döndü: Never Hike Alone (2017)

19 Aralık 2017

2009 tarihli Friday the 13th yeniden çevrimi, ne eleştirmenlerden ne de gişeden istediğini alamayınca ikinci teşebbüsün devamı gelmedi. Ortada herhangi bir dedikodu bile dolaşmadığına göre de yakın zamanda yeni bir Jason filmi izlememiz olası görünmüyor. Ancak bilhassa son yıllarda ‘fan film’ denilen hayran filmlerinin sayıca çoğaldığını fark etmişsinizdir. En çok hayran filmi çekilen serilerden biri de şüphesiz ki Friday the 13th. Never Hike Alone ise en taze örneklerden.

Jason Geri Döndü: Never Hike Alone (2017) 2 – Never Hike Alone posterHayran filmlerinin en büyük sıkıntısı, genelde işi parodiye vurup bazı açıklarının üzerini örtmeye yeltenmeleri. Oysaki hayran filmlerini sevenler, zaten eksikleriyle beraber seviyorlar. Tek görmek istedikleri, en az kendileri kadar seriye (ya da filme) hayran birinin elinden çıktığına dair ufacık da olsa bir işaret. Dolayısıyla eksiklerine rağmen seriye (ya da filme) ciddiyetle yaklaşan hayran filmleri daha fazla ilgi görüyor. Bu konuda Never Hike Alone’a hakkını teslim etmek lazım.

Böyle bir işe kalkışanların karşılaşacağı en büyük problem, hayal ettikleri filmin şanına yakışır bir şeyler çekebilmek için yeterli bütçeye sahip olmak. Son yıllarda Kickstarter ya da Indiegogo gibi platformlar aracılığıyla belli bütçelere ulaşan (ve hayata geçen) birçok projeye tanık olduk. Film ekibi de sıfırdan yola çıkarken Kickstarter üzerinden bütçesini denkleştirmeye çalışmış ama ilk denemelerinde istediklerini elde edememişler. Daha sonra tam kafalarındaki senaryoya uyan terkedilmiş bir kamp yeri bulunca birkaç sahneyi çekip bir ‘teaser’ hazırlamışlar ve tekrar Kickstarter üzerinden yeni bir kampanya başlatmışlar. Çekim ve çekim sonrası masrafları da hesaba katarak 13.000 dolar gibi bir hedef belirlemişler. Bu sefer ilgiyle karşılanan kampanya sonrası 19.000 dolara yakın bir meblağ toplamışlar ve Never Hike Alone hayata geçmiş.

Vincente DiSanti, hayran filminin senaryo yazarı ve yönetmeni. Aynı zamanda filmde Jason’ı da canlandırıyor. Seri dâhilindeki birçok filmi de hesaba kattığımızda bile harika bir Jason figürü ile karşılaştığımızı söylemek lazım. (Hele ki maskenin düştüğü andaki makyaja bayıldım.) Film aslında sadece iki kişi arasında geçen hayatta kalma mücadelesine odaklanıyor. ‘Slasher’ alt türünde (ve alt türün en önemli simgelerinden Jason’ın yer aldığı filmlerde) alışageldiğimiz gibi bir grup gencin kesilip biçilmesini izlemiyoruz. Yine alt türün vazgeçilmezlerinden sona kalan (ve sıklıkla kazanan) final kızının mücadelesini aktarıyor diyebiliriz Never Hike Alone için.

Jason Geri Döndü: Never Hike Alone (2017) 3 – Never Hike Alone 1

Kyle (Drew Leighty), tek başına uzun ve zorlu doğa yürüyüşleri yapan, ıssız yerlerde kamp atıp bütün tecrübelerini videoya kaydeden ve daha sonra bunları muhtemelen YouTube ya da benzeri bir kanal aracılığıyla takipçileri ile paylaşan bir ‘vlogger’dır. Bir göle ulaşmaya çalıştığı gezisinde terkedilmiş Crystal Lake Kampı’na rastlar ve abisinin anlattıkları aklına gelir; Jason Voorhees, annesi ve kampta katledilen gençler. Anlatılanların şehir efsanesi olmadığını anlar anlamasına ama işin kötüsü Jason hâlâ kampta saklanmaktadır.

Yaklaşık 54 dakika süren film başladığında, Kyle’ın da ‘vlogger’ olması sebebiyle eyvah dedim, yine bir buluntu film (found footage) faciası ile karşı karşıyayız. Ama neyse ki korktuğum gibi olmadı. Vincente DiSanti, buluntu film kalıplarına uygun birkaç sahne çekmiş olsa bile filmin genelinde alt türün uzağında kalıyor.

Never Hike Alone, oyunculukları sırıtmayan, iyi çekilmiş, gayet iyi efektleri olan, sağlam bir hayran filmi. Jason’ı özleyenler için de ilaç gibi gelecektir. Sadece finalini çok sevemediğimi söylemem lazım. Tamam, Thom Mathews benim de Friday the 13th serisi içerisinde çok sevdiğim oyunculardan biri ama sırf ona bir Tommy Jarvis ‘cameo’su yaptıracağım diye eklendiği belli olan final sekansı, filmin o ana kadar süren genel havasını bozmuş. Hâlbuki final sekansı öncesindeki sürpriz sahnede işi bitirebilirlermiş.

Öteki Sinema için yazan: Murat Kızılca

blank

Murat Kızılca

1971 İstanbul doğumlu. Aylık online sinema dergisi CineDergi ve aylık kültür sanat dergisi kargamecmua için sinema yazıları kaleme alıyor. 2008 yılından beri katkı sağladığı Öteki Sinema’da bir yandan da editörlük görevini sürdürüyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

Bir Problem İçin İki Çözüm (Abbas Kiarostami, 1975) 6 – Two Solutions for One Problem 1

Bir Problem İçin İki Çözüm (Abbas Kiarostami, 1975)

Kısa film dendiğinde, uzun metrajın kısaltılmış bir kopyasını anlamak gerekmediğini
Geleceği Olmayan Adam: Yarının Yoksa Bugününden Kork! 7 – cats1

Geleceği Olmayan Adam: Yarının Yoksa Bugününden Kork!

İkinci kısa metraj denemesiyle yine farklı bir işe imza atan