Orhan Günşiray Öldü…

31 Ağustos 2008

Mevsim Sonbahar…

Orhan Günşiray Öldü... 1 – dsc0310623Yeşilçam’ın tanıdığımız sevdiğimiz yüzleri birer birer yitip gidiyor. Türk sinemasının yaprak dökümü eskilerin yerini dolduramayacak kadar yeteneksiz ve çapsız yeniler yüzünden iyice hissediliyor. vakt-i zamanının bond’u, daha sonra ideal minibüsçü tiplemesi… Dudaklarıyla dövüşen, yumrularıyla sevişen, Türk sineması’nın bizatihi çok değerli oyuncusu, Mahir Günşiray’in babası Orhan Günşiray öldü.

Birkaç gündür gazetelerde hakkında pek çok yazılıp çiziliyor. En çok da cenazesine çok az kişinin geldiğinden falan bahsediliyor… Tabi bu gazetenin bu duruma çok üzüldüğünden değil de “Ajitasyonun Allahını yaparım ben şimdi bu konudan” densizliğinden kaynaklanıyor. Orhan abinin arkadaşları çoktan öte tarafa göçtüler. Yenilerin vefasızlığı bu siyah beyaz sinemanın jönü uçarı adamı değersiz yapmaz. Düşmüş oyuncuların hastalık yada ölüm haberlerinden Sömürü destanları çıkarabilen basınımız, yedi kez nikah masasına oturan,  sinemadan kazandığı parayı oldukça iyi değerlendiren , mal mülk edinen bir ticari kafaya sahip olan zamanında avruplı meslektaşları nasıl yaşamış ise, kendine böyle bir hayat standardını sağlayabilmiş bir oyuncu olan, film çekimlerine kendi karavanı ile gelip, karavanında ihtiyaç duyduğu ne varsa elinin altında hazır bulundurmaya özen gösteren ki bunu Cüneyt Arkın‘ın anı kitabı **”adını unutan adam“dan öğreniyoruz- Bu adama saracak yer bulamayınca az katılımlı cenazesine eşşek arısı gibi yapıştılar! Orhan Günşiray’a samimiyetle Allahtan rahmet diliyor ve perdedeki yüzü hiç solmasın diliyoruz.  Taziyemizi de onu en iyi anlatan yazı olduğunu düşündüğüm Aralık 1995 Sinema dergisindeki bir tarifle bitiriyoruz.

Italo Calvino’nun “Gelecek Bin Yıl için Altı Öneri”si arasında “hafiflikk” de vardı… İşte gerçek bir “hafif “, Orhan GÜnşiray. Yoo, yüzeysel senaryolardan, bildik esprilerden, eksik içeriğin hafiflettiği filmlerden bahsetmiyoruz. Sözettiğimiz, bu adamın yüzü, mimikleri… Hafifliğe bir adanmışlık, bir değer olarak hafiflik. Minik çanlar, çapkınlıklar ve uğur böcekleri… Gerçek bir sabun köpüğü. Ve uçuculuğuyla, “kitsc”in çekim alanından da kurtuluyor, kurtuluyor,kurtuluyor…

** Arkın, kitabında Orhan Günşiray’a yer verdiği bölümde; yazın en sıcak günlerinde yapılan bir film çekimi esnasında Günşiray’ın karavanının yanında dinlenmeye çekildiği, şemsiyesinin altına kurulup buz gibi suyundan yudumladığını anlatır. kendisinden bir bardak soğuk su isteyen Arkın’a, Günşiray’ın cevabı ” iş çıkartma , şimdi ötekiler de ister” gibisindendir.

blank

Murat Tolga Şen

1973 yılında doğdu. Öteki Sinema'yı 2005 yılında kurdu ve yayın yönetmenliğini üstlendi. OFCS üyesi olan yazar, 2010’da Beyazperde’de yazmaya başladı. 2014-2016 sezonunda Okan Bayülgen’in Dada Dandinista adlı programının yazı grubunu yönetti. 2017-2019 yılları arasında Antalya Sinema Derneği’nin danışmanlığını yaptı. Aynı zamanda Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası’nda oyunculuk yapan Murat Tolga Şen, Öteki Sinema, Beyazperde ve Medyaradar'da da eleştirmenlik yapıyor.

1 Comment

  1. orhan günşiray gibi efsane bir jönün en iyi dostları o gün cenazede yoktular türker inanoğlu cüneyt arkın müjdat gezen fikret hakan fatma girik memduh ün türkan şoray tanju gürsu yalçın gülhan kadir inanır tarık akan oysa günşiray hepsi ile film çevirmiş ediz hun un dediğigibi vicdansız yeşilçam düşenin dostu,son not cüneyt arkının kitabında adını unutan adam da böyle bir konu yok başka bir kitap olabilir ama okitap değil

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

Kitap: Sinema Neyi Anlatır 2 – Psycho

Kitap: Sinema Neyi Anlatır

“Klasik Anlatı Sineması” kitabının yazarı Ayşen Oluk Ersümer sinema okurlarının
Pirselimoğlu'nun Ödüllü Filmi Kerr 22 Nisan’da Vizyonda 3 – Kerr 5

Pirselimoğlu’nun Ödüllü Filmi Kerr 22 Nisan’da Vizyonda

Dünya prömiyerini Varşova Film Festivali’nde yapan Tayfun Pirselimoğlu’nun Kerr filmi,