Space BattleShip Yamato / Uchū Senkan Yamato (2010) 1 – sby2

Space BattleShip Yamato / Uchū Senkan Yamato (2010)

15 Temmuz 2011

Space BattleShip Yamato / Uchū Senkan Yamato (2010) 2 – bsy poster“Yıl 2199, Gamilon’ların dünyayı istila etmelerinin üstünden 5 yıl geçmiş, dünya yok olmanın eşiğindedir. İnsanlar Gamilonların bombardımanları sonucu oluşan yüksek radyasyon sebebi ile yeryüzünde yaşayamamaktadırlar. Yeraltında yarattıkları yeni dünyada hayatlarını sürdürmektedirler. Eski bir pilot olan Kodai günlerden bir gün yeryüzünde çöpleri karıştırıken kaza geçirir. Bu kaza sonucu bir kapsül bulur. Iscandar adlı gezegenden gönderilen bu kapsüle göre Iscandar’dan bulunan bir cihaz yeryüzündeki bütün radyasyonu kaldırıp dünyaya özlenen eski hayatı geri getierecek güçtedir. Bunun üzerine Dünya Savunma Gücü harabe durumdaki Yamato’yu revize ederek Iscandar’a bu cihazı bulmak için yola çıkar. Ancak 148.000 ışık yılı uzaklıktaki Iscandar’a yolculuk sanıldığı kadar kolay geçmeyecektir.”

2010 yılı yapımı Japonyanın bu güne kadarki en pahalı bilim kurgu filmi olan Space BattleShip Yamato‘nun hikayesini kısaca böyle özetleyebiliriz.  Yamato aslında 1974-75 yılları arasında 3 seri olarak yayımlanmış olan bir Manga. Yine 1974-75 yılları arasında orjinali 39 bölüm olarak tasarlanmış ancak sonradan maliyet sebebi ile 26 bölüm olarak hazırlanıp televizyonda yayınlanmış olan bir çizgi dizi. Japonların 70’li yıllar ve 80’li yılların ortalarına kadar dünyayı anime dizilere boğduğu dönemin en iyilerinden diyebiliriz. Toplamda 3 anime serisi, 6  uzun metrajlı anime filmi,1 mangası ve son olarak bu anime olmayan ama %90’ı CGI efekt barındıran  filmden oluşan bir yapım. Ben Yamato’nun Türkiye’de yayınlanıp yayınlanmadığını hatırlamıyorum ama bu tip süper silahlara ve güçlere sahip bir geminin maceralarını anlatan bir dizi vardı. Bizde “Fırtına Gemisi” adıyla TRT2’de yayınlanmış olan bu diziyi yıllarca Yamato’ya benzetip durdum ama benim TRT’de izlediğim dünyada geçiyordu. Yamato tamamen bir uzay macerası. Daha sonradan Fırtına Gemisi’nin gerçek adının “Blue Noah / ThunderSub” adıyla Japonya’da 70’lerin sonunda yayınlanan ayrı bir anime olduğunu öğrendim.

Space BattleShip Yamato / Uchū Senkan Yamato (2010) 3 – sby001Filme gelecek olursak , 26 bölümde anlatılan hikayenin 2 saat 10 dakikaya sığdırılmaya çalışıldığını görüyoruz. Yönetmen Takashi Yamazaki kafayı fazla yormadan 26 bölüm içerisinde en heyecanlı ve en kritik bölümleri alıp kolaj yapmış diyebiliriz. Film ancak bu şekilde  orijinal hikayeye sadık kalabilmiş. Film ana konuya istinaden her yarım saatte bir ayrı maceraya yöneliyor. Oyunculuklar çok çok iyi değil ama bu tip filmlerden de bir oscar performansı zaten beklemiyoruz. Filmin bazı yerlerinde görsel efektler çok ucuz durmasına rağmen genel itibari ile efektleri oldukça güzel diyebiliriz. Bu ucuz duran yerlerde sanki prodüksiyon uzamışta adamlar sıkılıp burayla uğraşmayalım artık demişler gibi bir hava var. Kamera çekimleri dikkatinizi çekecektir Battlestar Galactica’ya benzemekte. Özellikle ana gemi dışında yaptıkları savaşlarda bu benzerlik iyice kendini belli ediyor.  Zaten filmi izlerken bir Star Trek bir Battlestar Galactica tadını bol bol alacaksınız. Ses efektlerinde ise uzayda itdalaşı yapan gemilerin F-14 Tomcat motorundan çıkma sesleri veya afterburnerlarının uzayda yankılanmalarını hoş görmemiz gerekiyor. 5.1 ses sisteminin hakkını veriyor lazer sesleri, patlamalar, afterburnerlar. Benim için tek can sıkıcı nokta Japoncaydı. Filme konsantre olamadım. Adamlar seviniyor, üzülüyor, korkuyor ama bunu hissedemiyorsunuz. Veya ben hissedemedim. Tüm bunların unutup filmin bir bilim kurgu ve çizgi filmden uyarlama olduğunu düşündüğünüzde film gayet seyredilebilir bir hal almakta. Süresi biraz kısa tutulsaymış çok daha iyi olurmuş ama o zamanda böyle 4-5 alt macera ile kolaj bir film ortaya çıkaramazlardı. Ayrı bir senaryo gerekebilirmiş.

Space BattleShip Yamato / Uchū Senkan Yamato (2010) 4 – sby002 ÖtekiSinema sosyal sorumluluk projesi, çevirmenin notu kısmı olarak birazda tarihi bilgi verelim. Filme adını veren Yamato adlı gemi gerçekte Japonya’nın 2. Dünya savaşında donanmasında bulunan bir gemi sınıfıymış. 1934 yılında tasarlanmaya başlanmış olup 1937 yılında üretimine başlanmış ve en nihayetinde 1940 yılında denize indirilerek Japon donanmasına katılmışlar. Aslında 5 gemi olarak tasarlanmış olan bu sınıfa ait 2 gemi üretilmiş kalan 3 tanesi çeşitli nedenlerle üretilmemişler. Mesela bir tanesi “Shinano” isimli olan uçak gemisi haline getirilmiş. Japonların Yamato sınıfı gemileri yapmasının esas amacı 2.Dünya savaşı sırasında Amerika’nın üretebileceği herhangi bir tür gemiden daha üstün gemiye sahip olmak istemeleriymiş. Japonlar savaş sırasında Amerikan donanmasındaki bütün gemilerin Panama kanalını geçeceğini her iki okyanusta da (Pasifik ve Atlantik’te) Amerikan donanmasına ait savaş gemilerinin olabileceğini düşünememişler.

7 Nisan 1945’te Japon donanmasının amiral gemisi Yamato , yanındaki 8 destroyer, 1 kruvazör ve birkaç denizaltı ile birlikte Amerikan güçleri ile (hem hava hem deniz ) çarpışmış. Tabi hava saldırısından kendilerini koruyacak bir şeyleri olmadığı için en büyük hasarı havadan almışlar. Okuduğum kadarıyla Yamato’daki askerlere yaralandıklarında acıyı az hissetsinler diye Sake içmeleri emredilmiş, onlarda içmişler tabi emir demiri keser hesabı. Nihayetinde Yamato ağır bombardımanlar sonucu Kyushu/Japonya’nın 90km açıklarında denizin derinliklerine gömülmüş ve şanlı Japon tarihindeki yerini almış.

Space BattleShip Yamato / Uchū Senkan Yamato (2010) 5 – sby003

Sonuç olarak yazımı eğer vaktiniz ve imkanınız varsa Space BattleShip Yamato’nun 26 bölümlük anime serisini izleyin , yok ben 26 bölüm izleyemem diyorsanız hızlandırılmış kurs alır  veya yaz okuluna gider gibi bu  filmi izlemeniz yeterlidir diye bitirmek istiyorum. Hepinize şimdiden iyi seyirler.

blank

İlker Güler

1977 İstanbul doğumlu, 3 film bir arada sever, Betamax dostu bir sinemaseverim :)

4 Comments

  1. Slm
    Ben Japonum, Yamato diyince gerçek savaş gemisi aklıma gelir.
    Japonya’nın 9 tane 46 santimetrelik toplu gemidi.
    Ama ikinci dünya savaşında artık uçakla baş edemiyordu.
    1945 Okinawa’ya intihar saldırına giderken ABD uçakların hamleye uğrayıp batılırdı.
    Gemide bulunan 2700 askeri şehit oldu.
    Yamato facia gemidir.
    Konuya geçeyim.
    Ben sinemayı izlemedim.
    Ama animeyi televizyonda izledim.Yamato kendi gücünü gösterdi.
    Bunu izleyince acımın biraz olsun hafiflediğini hatırlıyorum.

  2. Merhaba…

    Yamato, efsane animelerden birisidir… Oturup hala bile kırık dökük ingilizce ile bile izlenebilecek kıvamdadır…

    yazının başındaki alıntıda detay olarak hata vardır… “Gamilon’ların dünyayı istila etmelerinin üstünden 5 yıl geçmiş, dünya yok olmanın eşiğindedir. İnsanlar Gamilonların bombardımanları sonucu oluşan yüksek radyasyon sebebi ile yeryüzünde yaşayamamaktadırlar. Yeraltında yarattıkları yeni dünyada hayatlarını sürdürmektedirler. Eski bir pilot olan Kodai günlerden bir gün yeryüzünde çöpleri karıştırıken kaza geçirir. Bu kaza sonucu bir kapsül bulur.” ifadesi anime açısından tutarlı değildir; lakin japonca olan sinema filmini bulup izlemek henüz nasip olmadı, belki filmde öyle bir anlatım tercih edilmiş olabilir…

    Yamato anime olarak TRT’de tüm sezonlarıyla birden yayınlanmıştır. hatta 2009 yılında hikayenin devamı niteliğinde bir anime-film daha yayınlanmıştır.

    Anime açısından Yamato’nun hikayesini devam ettiren Space Battleship Yamato: Resurrection diye ingilizce isimlendirilmiş animenin final sahnesini youtube’dan izleyebilirsiniz: http://www.youtube.com/watch?v=D-iV-nk4dRw

    Bahsettiğiniz filim wikipedia açısından 2010 yılında yayınlanmıştır; lakin japon filimleri ile anladığımız sinema dili arasındaki farktan dolayı live-action tarzındadır; kimi yerlerde yapmacık gelen sinema dili açısından sıradan durmaktadır… filmin http://en.wikipedia.org/wiki/Space_Battleship_Yamato_%282010_film%29 wiki sayfasındaki belirtilen maliyeti ise 23.9 milyon dolardır…

    Konu Yamato olursa, Uchu Senkan Yamato ve 2. dünya savaşında batan Yamato’yu ayrı tutmak lazımdır… Japonlar’ın yaptığı ve en pahalı prodüksiyon diye tanımlanan Yamato, bu ikinci filmdir diye biliyorum; live-action olan değil…

    DaiNippon diyen, kimi yerlerde japon ulusculuğu bağıran bir filmin dünya sinemasındaki yeri doğal olarak zayıf kalmış olduğu için bu film izleyen veya görebilenlerin sayısı elbette düşük olmuştur… filmin wiki sayfası da Yamato Movie http://en.wikipedia.org/wiki/Yamato_%28film%29 filmin bütçesinin 2.5 milyar yen olduğunu söylemektedir ki 250 milyon dolar’a denk düşmektedir…

    sinema üstüne bu güzel düşünceleriniz ve paylaşımlarınız için teşekkürler…

    sabri ünal
    Şimdi yayından çekilmiş olan japonkitabevi.com sitesi editörü…

  3. Japoncanin sıkıntı olmasi yalnizca ilk kez bir Japon filmi izleyince olur genelde. Onun disinda dillerindeki vurgu ve tonlamalar sayesinde duyguyu cok iyi verdiklerini dusunuyorum. Hatta kendi dillerimin tepkilerimi yeterince ifade etmedigini bile dusunmeye basladim artik Japonca, Korece ve Cince yuzunden (:

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

The Warrior’s Way (2010)

Tamam. Hazır olun! Kulaklarınızı açın! Bu büyülü, hüzünlü bir flüt,
Perfect Blue (1997) 6 – Perfect Blue 8

Perfect Blue (1997)

Perfect Blue izleyicisini başarıyla geriyor. Hem de bunu artık kabak