Yeşilçam Filmlerine Ulaşmak Artık Çok Kolay! 1 – da27b3dde77bda069e252df312d16242

Yeşilçam Filmlerine Ulaşmak Artık Çok Kolay!

1 Ağustos 2016

Üç tarafı denizlerle çevrili güzel ülkemiz, neredeyse ışık hızından daha hızlı değişen bir gündeme sahip. Özellikle son dönemde yaşanan siyasi hadiselerden sonra, herkes kendini daha iyi hissedecek, hallaç pamuğuna dönen siyasetten uzaklaşacak yeni şeyler aramaya başladı.

yumurcak70Tam da bu süre zarfında Erler Film adeta tüm Türkiye’nin imdadına yetişerek sinema odaklı bambaşka bir gündem yarattı. Türker İnanoğlu’nun kurucusu olduğu yapım şirketi arşivindeki 205 film ile 4 bin 264 bölüm televizyon dizisini YouTube kanalı üzerinden paylaşacağını duyurdu. Hem de yüksek çözünürlükte! Sinemaya sarılmak için ne kadar da güzel bir haber.

Erler Film Youtube Kanalı

Türk Sineması’nın ve televizyonların lokomotifi olan Erler Film’i ve Türker İnanoğlu’nu zaten anlatmaya gerek yok. Ancak onların yaptıkları bu atılım ilk değil. Son dönemde sinemamızın önde gelen yapım şirketleri, arşivlerini YouTube üzerinden paylaşıma açmaya başladı. Bunu iki açıdan ele almakta yarar var. Gelişen dünya düzeninde hem yapım şirketleri YouTube’un gücü karşısında kayıtsız kalmıyor hem de yıllardır, “Türk filmlerine bir türlü ulaşamıyorum” diyen takipçilerinin de derdine derman oluyor. Böylelikle yıllardır kanal logolarıyla, biplenmiş şekilde, gözleri kör eden çözünürlükleriyle illegal sitelerde gezen Yeşilçam, halka açılmış oluyordu.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

534c32d6ec46169155df51cefde27768_kBu konunun öncülerinden biri de Ertem Eğilmez’in kurduğu şu an ise oğlu Ferdi Eğilmez’in yönettiği Arzu Film. Keza Arzu Film, kurulduğu günden bu yana bir yapım şirketi olmaktan öte bir ekol olarak sinemamızın en önemli yapı taşlarının başında yer alıyor. Arzu Film’i sosyal medyayı en etkin kullanan yapım şirketlerinden biri olarak lanse etsek hata etmiş olmayız. Sürekli aktif olan Instagram hesabından da eski filmlere ait paylaştıkları yüksek çözünürlüklü fotoğraflarıyla adeta geçmişi kanlı canlı şekilde önümüze getiriyorlar.

Arzu Film Youtube Kanalı[/box]

aslan_bacanak_1977__2__width300_1Pekâlâ, Erler Film ve Arzu Film’den başka bu konuda atılım yapan diğer yapım şirketleri kimler? Aslında son birkaç yıl içerisinde Yeşilçam’da faaliyet göstermiş birçok yapım şirketini YouTube üzerinden aktif olarak görmeye başladık. Bunların başında da Hürrem Erman’ın kuruculuğunu yaptığı 1946-1986 yılları arasında 250’den fazla filmin yapımcılığını üstlenen Erman Film geliyor. Hürrem Erman’ın 2003 yılındaki vefatından sonra oğulları Fuat ve Nail Erman’ın başa geçtiği yapım şirketi, her ne kadar günümüzde daha çok dağıtıcı kimliği ile ön plana çıksa da geçmişte yaptıkları başarılı işleri insanlarla paylaşmayı da es geçmiyorlar.

Erman Film Youtube Kanalı

Bu konuda öncü olan bir diğer yapım şirketi ise Süreyya Duru’nun kuruculuğunu yaptığı Murat Film. Malkoçoğlu’nu ilk defa karikatürden alıp beyazperdeye taşıyan Murat Film de geniş arşivi ile YouTube’da izleyenleriyle buluşmayı bekliyor.

Murat Film Youtube Kanalı

Yeşilçam Filmlerine Ulaşmak Artık Çok Kolay! 2 –

Yeşilçam Filmlerine Ulaşmak Artık Çok Kolay! 3 – Soy+ve+O%CC%88ldu%CC%88rYine aynı şekilde sinemamızın en nevi şahsına münhasır isimlerinden olan Yılmaz Atadeniz’in, Atadeniz Film adlı kanalında da birbirinden ilginç film ve görüntülere ulaşmak mümkün.

Atadeniz Film Youtube Kanalı 

Bu noktada ayrı bir parantez açılması gereken iki kanal var. Bir tanesi Fanatik Film-Yerli bir diğeri ise Fanatik Klasik Film.

Esasen Fanatik Film çatısı altından doğan bu iki kanal da düzenli aralıklarla; unutulmaya yüz tutmuş, hatta kimi zaman filmi çeken yönetmenin dahi hatırlamadığı VHS döneminden kalma filmleri yasal olarak paylaşarak takdiri fersah fersah hak ediyor.

Fanatik Film -Yerli Youtube Kanalı 

Fanatik Klasik Film Youtube Kanalı

Tabii ki bu durum sadece Yeşilçam ile sınırlı değil. 1981 yılında Ömer Vargı tarafından kurulan Filma-Cass YouTube’da ilgi çeken bir başka kanal. Sinemamızı 1990’lı yıllardaki bunalımdan çıkarıp, günümüze getirdiği artık herkesçe ezberlenen Eşkıya’nın yapımcılığını yapan Filma-Cass, daha sonra yine kendi bünyesinden çıkan Her Şey Çok Güzel Olacak (1998), İnşaat (2003), Gönül Yarası (2005), Kabadayı (2007) gibi ses getiren filmleriyle de YouTube üzerinden bir hayli ilgi çeker durumda.

Filma-Cass Youtube Kanalı 

SinanÇetin WebTv’de interneti aktif kullanan kanallardan bir tanesi. Kanal, Plato Film bünyesinden çıkan Pardon (2005), Romantik (2007), Propaganda (1999) gibi birçok filmi yine YouTube aracılığıyla paylaşıma açmış durumda.

 Sinan Çetin WebTv Youtube Kanalı 

İnternetin gücünün artmasıyla birlikte YouTube herkes için ayrı bir gelir kapısı olmaya başladı. Bizim sadece bir tık ile ulaştığımız filmlerden varsın yapım şirketleri reklam anlaşmaları sayesinde para kazansın. Türlü zorluklara girip ulaşamadığımız filmlere bedava eriştikten sonra bana kalırsa etik olarak hiçbir problem yok. Türk Sineması ile oldukça içli dışlı biri olarak, yıllardır çevremden gelen oldukça popüler bir soru mevcuttu. “Eski Türk Filmlerini nereden buluyorsun?” Yukarıda saydığımız yapım şirketlerinin cesur adımlarıyla artık bu soruya rahatlıkla “YouTube” olarak cevap verebiliyorum. Erler Film’in arşivini açacağını duyurmasıyla tekrar gündeme gelen internet ve Türk Sineması ilişkisini popüler olan kanalları baz alarak anlatmaya çalıştım. Oldukça yoğun ülke gündemine rağmen,  sinemayla hayata dönmemiz dileğiyle. Darısı diğer büyük yapım şirketlerinin başına.

Polat Öziş

1992 İzmit doğumlu… Küçük yaşlarda tanıştığı Yeşilçam filmleri sayesinde sinema en büyük tutkusu oldu. Sonrasında ilginç bir şekilde Muğla’ya İktisat okumaya gitse de tutkusundan vazgeçemedi ve sinemayla ilgili çalışmalar ortaya koymaya başladı. İzledi, düşündü, çekti. Sonunda ise filmler hakkında yazmaya başladı. Film Arası Dergisi, Film Hafızası ve Öteki Sinema’da çok sevdiği filmler hakkında yazmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

Johnny Depp'li Mortdecai'den Yeni Fragman 4 – Mortdecai Edit

Johnny Depp’li Mortdecai’den Yeni Fragman

Film, Nazi altınlarıyla dolu bir bankanın açma kodunu içinde bulunduran
Kraliçe Lear Filmi Özel Gösterimi Kadıköy'de 5 – Kraliçe Lear

Kraliçe Lear Filmi Özel Gösterimi Kadıköy’de

Kadıköy Belediyesi, birçok festivalde gösterilen, Pelin Esmer’in yönettiği Kraliçe Lear