30. Ankara Film Festivali Seçici Kurullar

18-28 Nisan 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek festivalde bu yıl sektörün genç ve deneyimli isimlerinin yer aldığı seçici kurullar oluşturuldu.

30. Ankara Uluslararası Film Festivali Seçici Kurullarında gençliğin dinamizmini yakalamak, günümüzün gelişen ve değişen beğenilerine uzak kalmamak için, genç ve kendini kabul ettirmiş isimlere yer verildi. Bir filmin yaratım sürecinde emek veren farklı meslek kollarının da yer alması için ayrıca uğraş verildi. Jüriler oluşturulurken kadın erkek dengesine de özen gösterildi.

30. Ankara Film Festivali Seçici Kurullar 1 – 30 Ankara Film Festivali Logo

Ulusal Uzun Film Yarışmasında, başkanlığını yönetmen Tolga Karaçelik‘in üstlendiği Seçici Kurulda fotoğraf sanatçısı ve senarist Ebru Ceylan, oyuncu Tolga Tekin, oyuncu Tülin Özen, gazeteci-yayıncı Cem Erciyes yer alacak.

Ulusal Belgesel Film Yarışması Seçici Kurulunda, belgesel yapımcısı ve yönetmen Semra Güzel Korver, gazeteci yazar Kanat Atkaya ve fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut görev yapacak.

Festivalin Ulusal Kısa Film Yarışması Seçici Kurulunda yer alan isimler ise yönetmen Seren Yüce, oyuncu Yelda Reynaud ve görüntü yönetmeni Feza Çaldıran.

Festival bünyesinde yer alan, yeni film projelerine verilen Proje Geliştirme Desteği Seçici Kurulunda da yapımcı ve yönetmen Sevinç Baloğlu, yapımcılar Armağan Lale ve Ali Bayraktar görev yapacak.

Ulusal Uzun Film Yarışması Seçici Kurul Üyeleri

30. Ankara Film Festivali Seçici Kurullar 2 – Ulusal Uzun Film Yarışması Seçici Kurul Üyeleri

18-28 Nisan 2019 tarihlerinde gerçekleşecek festivalin Ulusal Uzun Film Yarışmasında, başkanlığını yönetmen Tolga Karaçelik‘in üstlendiği Seçili Kurulda fotoğraf sanatçısı ve senarist Ebru Ceylan, oyuncu Tolga Tekin, oyuncu Tülin Özen, gazeteci ve yayıncı Cem Erciyes yer alacak.

Tolga Karaçelik

1981’de İstanbul’da doğdu. Üç uzun metrajlı filmin ve pek çok ödüllü kısa filmin yönetmenliğini yaptı. İlk uzun metrajlı filmi Gişe Memuru on üç ödül kazandı ve dünya genelinde festivallerde gösterildi. İkinci filmi Sarmaşık, prömiyerini Sundance’te yaptı ve otuzdan fazla festivalde gösterilerek dünya genelinde yirmiden fazla ödül kazandı. Sundance Film Festivali’nde Büyük Jüri Ödülü’nü kazanan son filmi Kelebekler, ulusal ve uluslararası birçok festivalde gösterim yaparak çok sayıda ödülün sahibi oldu. Tolga Karaçelik, 2016’da Londra East End Film Festivali, Karlovy Vary Film Festivali East of West Yarışması ve 2018’de Varşova Film Festivali jürisinde yer aldı.

Ebru Ceylan

1976 yılında Ankara’da doğdu. 1992 yılında fotoğraf çalışmalarına başladı. Yurtiçi ve yurtdışında açtığı kişisel sergilerin yanı sıra çeşitli karma sergilere katıldı. 2001 yılında Marmara Üniversitesi G.S.F. Sinema TV Bölümünden mezun oldu. 1998 yılında ilk kısa metrajlı filmi Kıyıda’yı çekti. Bu filmle Cannes Film Festivali yarışmalı ana bölüme seçildi. Aynı filmle çeşitli ulusal ve uluslararası festivallere katılıp çeşitli ödüller aldı. 2001-2004 yıllarında Mimar Sinan Üniversitesi G.S.F. Sinema-TV Bölümünde lisans üstü eğitimi gördü. Nuri Bilge Ceylan’ın çeşitli filmlerinde senarist, sanat yönetmeni ve oyuncu olarak görev aldı. Halen film ve fotoğraf çalışmalarını sürdürmekte.

Tolga Tekin

1974 doğumlu Tolga Tekin, 1996 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Tiyatro Bölümünden mezun oldu. Yirmi dört senedir Ankara Devlet Tiyatroları’nda çalışan Tolga Tekin, birçok oyunda rol aldı. Yastık Adam’daki performansıyla Baykal Saran Yılın Sanatçısı Ödülüne layık görüldü. Başarılarını tiyatro dışına da sürdürerek çeşitli dizi ve sinema filmlerinde yer alan Tekin, 2015 yılında rol aldığı Rüzgarda Salınan Nilüfer filmiyle Nürnberg Film Festivali ve Ankara Uluslararası Film Festivali’nde ve sonrasında rol aldığı Kelebekler filmi ile İstanbul Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödüllerinin sahibi oldu.

Tülin Özen

1979 yılında Hatay’da doğan oyuncu, Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Bölümünden mezun oldu. Profesyonel oyunculuğa Devlet Tiyatroları’nda Kaygusuz Abdal adlı oyunda oynayarak başlayan Özen, Semih Kaplanoğlu’nun Meleğin Düşüşü filminde rol aldı ve bu filmdeki oyunculuğu ile 41. Antalya Uluslararası Film Festivali, 16. Ankara Film Festivali, 11. Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali gibi birçok festivalden ödül kazandı. Vicdan filmi ile 41. SİYAD Ödülleri, 14. Sadri Alışık Ödülleri ve 16. Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödüllerinin sahibi oldu. İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda ve özel tiyatrolarda oyunculuğu sürdüren Tülin Özen, birçok başarılı televizyon dizisinde de önemli rollerde yer aldı.

Cem Erciyes

Gazeteciliğe Dünya gazetesinde başlayan, Cem Erciyes, kültür sanat gazeteciliğini 1997 yılından itibaren Radikal’de sürdürdü. Gazetenin Kültür Sanat Editörü olarak çalıştı, Radikal Kitap Eki’ni kurdu ve yönetti, gazete içinde farklı görevler üstlendi. TRT’de Şimdiki Zaman adlı tarih programını hazırladı ve sundu, çeşitli kültür programlarına danışman, metin yazarı ve sunucu olarak katkıda bulundu. Galatasaray-Çılgın Kalabalık Gelmeden Önce adlı bir kitabı var. 2016 yılından bu yana Doğan Kitap’ta Yayın Direktörü olarak çalışıyor, haftalık yazıları Gazete Duvar’da yayımlanıyor.

Ulusal Belgesel Film Yarışması Seçici Kurul Üyeleri

30. Ankara Film Festivali Seçici Kurullar 3 – Ulusal Belgesel Film Yarışması Seçici Kurul Üyeleri

Ulusal Belgesel Film Yarışması Seçici Kurulunda, belgesel yapımcısı ve yönetmen Semra Güzel Korver, gazeteci ve yazar Kanat Atkaya, fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut görev yapacak.

Semra Güzel Korver

1991’den bu yana başta belgesel yapımlar olmak üzere pek çok haber, kültür, reklam ve tanıtım projesine araştırmacı, yönetmen, prodüktör, editör ve danışman olarak yer almıştır. Fan-Atik, Şehir İnsanları, Alamanya Alamanya, Multikulti Haberler, Orada Doğdum Burada Büyüdüm belgesellerine imza atmıştır. PRİX Europa, Al Jazeera, Altın Portakal, Malatya, Oscar Türkiye Seçici Jürisi gibi bir birçok ulusal ve uluslararası festivalde jüri üyeliği yapmıştır ve ödül sahibidir. Başkanlığını da yaptığı Belgesel Sinemacılar Birliği’nin kurucusu ve aktif üyelerindendir. Festivallerde ve üniversitelerde Belgesel Sinema Atölyeleri yapmaktadır.

Mehmet Turgut

Aynı adı paylaştığı dedesinin mesleği olan fotoğrafçılık Mehmet Turgut’un kaderini belirledi. Uzun yıllardır teorik fotoğrafçılık, baskı teknikleri, boyama, kara kalem ve fotoğraf işleme üzerine çalışmalar yaptı. İlerleyen zaman içerisinde kendisini kurgusal fotoğraflar üretmeye ve çekmeye adadı. Photographic Society of America PSA ve Austria Super Circuit başta olmak üzere yurtiçi ve yurtdışında sayısız ödül kazandı. Ayrıca fotoğraf üzerine sayısız seminer verdi. Son dönem çalışmaları arasında; Dünyaca ünlü Fransız şarkıcı Patricia Kaas’ın Best of albümü 19 kapak fotoğrafları, Hollandalı müzisyen Anneke Van Giersbergen’ın konser albümü Live In Europe ve Ozzy Osbourne’un son single çalışması Let It Die için kullanılan kapak fotoğrafları dikkat çekenlerden sadece birkaçı. 2009’da Türk Sanat Kurumu tarafından yılın fotoğraf sanatçısı seçilen, aynı zamanda Mart 2010’da yayımlanmaya başlanan 46 dergisinin sahibi ve yaratıcı yönetmeni olan Mehmet Turgut; ilk fotoğraf kitabı olan 30’u 2012 yılının Aralık ayında çıkardı.

Kanat Atkaya

1968’de İstanbul’da doğdu. Gazeteciliğe Hey Dergisi’nde başladı, yazıları çeşitli yayınlarda yer aldı. Meslek hayatını Hürriyet’te yazar olarak sürdürmektedir.

Ulusal Kısa Film Yarışması Seçici Kurul Üyeleri

30. Ankara Film Festivali Seçici Kurullar 4 – Ulusal Kısa Film Yarışması Seçici Kurul Üyeleri

Ulusal Kısa Film Yarışması Seçici Kurulunda bu sene yönetmen Seren Yüce, oyuncu Yelda Reynaud ve görüntü yönetmeni Feza Çaldıran yer alacak.

Seren Yüce

Yeşim Ustaoğlu, Fatih Akın ve Özer Kızıltan gibi yönetmenlerle yardımcı yönetmen olarak çalıştıktan sonra 2010’da Çoğunluk filmini çeken Seren Yüce, 67. Venedik Film Festivali’nde “Luigi De Laurentis” Geleceğin Aslanı ve 47. Antalya Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film, Yönetmen, Erkek Oyuncu gibi ödüller başta olmak üzere yurtiçi ve dışında birçok ödüle layık görüldü. İkinci filmi Rüzgarda Salınan Nilüfer, 2016 Montreal Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülünün sahibi oldu. En son yönetmenlik çalışması, BluTv’de yayınlanan Masum adlı dizidir.

Feza Çaldıran

Eşkıya, Herşey Çok Güzel Olacak, Duruşma, Filler Ve Çimen, Büyük Adam Küçük Aşk gibi filmlerde kamera asistanlığı yapan Feza Çaldıran, sonrasında Çamur, Saklı Yüzler, Kaptan Feza, Çınar Ağacı, Aşk ve Devrim, Zer, Daha, Şahsiyet gibi pek çok yapımın görüntü yönetmenliğini üstlendi. Gelecek Uzun Sürer, Sonbahar, Meryem, Yük, Kuzu ve Daha filmleriyle önemli birçok film festivalinden En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünün de sahibi oldu.

Yelda Reynaud

Avusturya doğumlu olan Yelda Reynaud, Paris’in ünlü drama okulu L’ÉcoleFlorent’dan mezun olduktan sonra, yıllarca Fransa ve İtalya’da çeşitli tiyatrolarda oynadı. 1998 yılında ilk sinema filmi Yara ile kamera karşısına geçti. Yara ile Antalya Uluslararası Film Festivali’nde ve Uluslararası Mar del Plata Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülüne layık görüldü. Yelda Reynaud, yıllar içinde Çamur, Gece 11:45, Anlat İstanbul, Yaşamın Kıyısında gibi birçok ödüllü sinema filminde ve farklı dizilerde oynadı. Son olarak, Parmaklıklar Ardında dizisindeki performansı ile seyirciden büyük beğeni topladı ve Aliye rölü ile hafızalara kazındı. 2016 yılında, iki gencin travmalarını konu alan İnan Caddesi adlı sinema filminin senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendi. İnan Caddesi, 23. Adana Altın Koza Film Festivali’nde gösterime sunuldu. 7. sanat dışında, dünyanın kültür mirasını önemsemiştir. Birçok ülkede ve farklı kültürlerde yaşamıştır ve pek çok dil bilmektedir.

Ulusal Uzun Proje Geliştirme Desteği Seçici Kurul Üyeleri

30. Ankara Film Festivali Seçici Kurullar 5 – Proje Geliştirme Desteği Seçici Kurul Üyeleri 1

Festival bünyesinde, ilk ya da ikinci filmini çekecek olan yönetmenlerin ulusal uzun metraj kurmaca projelerine verilen Proje Geliştirme Desteği Seçici Kurulunda; yapımcı ve yönetmen Sevinç Baloğlu, yapımcılar Armağan Lale ve Ali Bayraktar görev yapacak.

Sevinç Baloğlu

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Sinema ve TV bölümünü bitirdi. Türkiye (TRT), Hollanda (NOS) ve KKTC televizyonlarında çalıştı. 1984 yılında Antalya Uluslararası Film Festivali’nden ödül alan Kula’da Üç Gün belgeselinin senaryo yazarlığı ve yönetmen yardımcılığı ile sektöre girdi. TRT için yapılan Bekleyiş ve AB için yapılan Mardin’den Bir Ses adlı kurmaca televizyon filmlerinin senaryolarını yazdı. 1997-2009 yılları arasında Harem, Topkapı’dan Versailles’e, Troia, Yeşilçam’ın İstanbul’u, Savaş ve Barış belgesellerine yazar ve yapımcı olarak imza attı. 2009 yılında RS Su Yapım’ı kurdu. TRT Türk’te yayınlanan Bi Dünya Tasarım programları; Yaşayan Bellek adlı sözlü tarih belgeselleri ve TRT Belgesel kanalında yayınlanan şehir ve kültür içerikli Şehrengiz programlarının yönetmenliğini yaptı. 2016 yılında Köklere Yolculuk filminin yönetmenliğini; 2017 yılında ise Onun Filmi‘nin yapımcılığını yaptı. 2018 yılında AB adına 3 bölümden oluşan Tohum adlı belgeseli çekti. Şu günlerde EDN-Lizbon atölyesine seçilen yeni uzun metraj belgeseli Ada üzerine çalışmaktadır.

Armağan Lale

Yeditepe Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden mezun oldu. CNN Türk dahil birçok haber kanalında çalıştı. 40 senelik bir geçmişe sahip olan yapım ve dağıtım şirketi Umut Sanat’ta prodüksiyon asistanlığı; uluslararası CBS ve Carsey Werner gibi şirketlerin format temsilciliğini yaptı. Ekip çalışması içinde daha faydalı olabileceği alanın yapım süreci olduğunu düşünerek kolektif üretime açık yönetmenlere yol arkadaşlığı yapmak arzusuyla 2013 yılında Filmada’yı kurdu. Kılçık, Cemil Şov, Ağrı ve Dağ kısa filmlerinin yapımcılığını, uzun metraj Uzun Zaman Önce, Kaygı ve Taş filmlerinin ortak yapımcılığını, Sarı Sıcak filminin yürütücü yapımcılığını üstlenen Armağan Lale, Kar Korsanları, Kumun Tadı, Gözetleme Kulesi ve 11’e 10 Kala filmlerinde yardımcı yönetmen olarak görev almıştır. Son olarak Ceylan Özgün Özçelik’in yönetmeni olduğu geliştirme aşamasındaki uzun metraj, kısa ve belgesel filmleri olan 18+, 15+, 13+ filmlerinin yapımcılığını sürdürmekte ve aynı zamanda Yeditepe Üniversitesi’nde Yapımcılık dersleri vermektedir.

Ali Bayraktar

1994 yılında faaliyete geçen ARTTEK’in kurucu ortağıdır. Türkiye’de post prodüksiyon sektörünün bilgisayar ile üretim yapmaya başlaması da bu zamanda başlamıştır. Bilgisayarların TV yayıncılığında da başrolü alacağının öngörüsüyle o alanda yazılım üreten ISOFT’un da kurucularındandır. Eurovision şarkı yarışmalarında ve Türkiye’deki seçimlerde, verilerin görselleştirilmesi konusunda önemli projeleri hayata geçirmiştir. Dijital alandaki gelişmelerin içerik üretimindeki etkileri üzerine 25 senelik tecrübelerinin ışığında 6 sene önce başlangıçta sinema filmlerine ortak yapımcı firma olmak ve temelde içerik üretme hedefiyle, İSTANBUL DİJİTAL (ID) firmasını Kıvanç Işık ile kurdu. Teknolojik gelişmeler ve yeni mecralar üzerine odaklanarak insanların hikayelerini anlatmasına katkıda bulunmayı hedefleyen ID bünyesinde çok kısa sürede 7 art-house sinema filmine ortak yapımcı oldular. Yeni projeler üzerinde çalışmaları devam etmekte.

Yazar hakkında: Öteki Sinema

blank
Öteki Sinema editörleri Prometheus'un David'i gibi... Siz uyurken bile, hoşunuza gidecek yazıları buluyor, itinayla hazırlıyor ve yayına sunuyor. Öteki Sinema çalışıyor!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir