Acıklı Bir Durum... 1 – img 0116

Acıklı Bir Durum…

1 Haziran 2009

Masis’in ve benim en gözde filmlerimizdendir; In The Mouth of Madness…

Film, John Carpenter ustanın henüz yakıtı varken çektiği akıllara zarar Lovecraftvari öyküsüdür ve hikayedeki yazar Sutter Cane’in (Stephen King özenmesi) başına gelenler hakikatten dudak uçuklatır. Fantastik filmsever için gerçek ve en büyük ödüllerden biridir bu film.

Bir kere öykü inanılmazdır: Dünyaca ünlü bir korku romanı yazarı olan Suttor Cane aniden ortadan kaybolur. Yayımcısı tarafından özel bir sigorta müşettişi olan John Trent yazarı bulmak için tutulur. Tent iz peşinde ilerlerken sadece yazarın romanlarında bulunan bir şehire gelir. Artık gerçek ve hayal birbirine karışmıştır…

Tabi zaman her şeyi aşındırıyor. Hafta sonları, suyunun suyu slasher’lar için AVM’lerdeki salonları dolduran sürü, nedense bu filmden pek hazzetmez, “Baba bu mu bu kadar övdüğün film!” diyerek hem filmi hem de bizi alır yerden yere çarpar.

Durum böyle acıklı iken bu haftaki “Uykusuz” Ersin Karabulut’un köşesi “Sandık içi”nde bu filmle ilgili bizde oluşan beğenme ve beğendirememe acıklısallığını çizdiğini görünce en azından bir kısmını paylaşayım istedim. Tamamını merak edenler “Uykusuz” alsın çünkü çok şahane… Adamlar deli gibi çiziyorlar, memlekette atmosfer yaratıyorlar, desteklemek şart. (Resmin üstüne tıklayın, okunacak kadar büyüyor…)

img_0116Ersin Karabulut yalnız değilsin! Hepimiz Sutter Cane’iz!

Merek edenler için Masis’in yazdığı In The Mouth of Madness kritiği de burada.

blank

Murat Tolga Şen

1973 yılında doğdu. Öteki Sinema'yı 2005 yılında kurdu ve yayın yönetmenliğini üstlendi. OFCS üyesi olan yazar, 2010’da Beyazperde’de yazmaya başladı. 2014-2016 sezonunda Okan Bayülgen’in Dada Dandinista adlı programının yazı grubunu yönetti. 2017-2019 yılları arasında Antalya Sinema Derneği’nin danışmanlığını yaptı. Aynı zamanda Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası’nda oyunculuk yapan Murat Tolga Şen, Öteki Sinema, Beyazperde ve Medyaradar'da da eleştirmenlik yapıyor.

8 Comments

  1. Ersin’in yazısını okumuştum bu hafta, gerçekten sevdiğim bir bölüm sandık içi:)

  2. Kesinlike Uykusuz’da çok önemli bir atmosfer var Murat Tolga haklısın. 90ların sonundaki L-Manyak kadrosundan beri, bir ara Lombak, hatta Kemik’te böyle güzel kadrolar zaman zaman bir araya gelip muhteşem öyküler, atmosferler ve bir edebi platform oluşturmuşlardı (bir yandan da çok sivri ve şahsına münasır olurken)
    özellikle psikoanalitik kavramlardan ”The Abject” konusunda L-Manyak’tan beri gelen pislik, iğrençlik ve cinselliğin ele alınışını çok ama çok önemli buluyorum.

    ayrıca ben de çok severim In The Mouth of Madness’ı abi beni yazmayı unutmuşun : )

  3. Ersin Karabulut benzer durumları daha öncede çizmişti. Sandık içinin yanı sıra yeraltı öyküleri vardır. Fantastik uçuk hikayelerin olduğu Ötekisinemada yer alan filmlerden farksızdır konuları. Heralde Amerika’da çizerlik yapsaydı şimdiye kadar çoktan remake’leri yapılırdı hikayelerinin :)) Hastasıyız.

  4. Ersin Karabulut’un çizgilerini çok beğeniyorum ve karikatürden ziyade çizgiromana yakın buluyorum. Uzun metraj fantastik bir ÇR çizse çok esaslı olur kanaatindeyim.

  5. Remake yerine uyarlama demek istemiştim yanlış olmuş. Uzun metraj konusuna bende katılıyorum. Belki ilerde böyle bir eser ortaya koyar yada kafasında proje olarak vardır. Takip edip görmek lazım.

  6. Biraz konu dışı gibi ama bağlantılı bir yorumda bulunmak isterim: Bu durum sadece filmlerle sınırlı değil, 80 lerden gelme eski bir yabancı şarkıyı kulaklıksız iş yerinde dinlerseniz alacağınız tepki yazıdaki “In The Mouth of Madness” örneği gibi oluyor.

  7. anlamadım şimdi In the Mouth of Madness mi konu uykusuz mu?
    en iyisi hem filmi sevelim hem de dergiyi alalım bu delemmada sorunsuz çözülsün…
    film için iki kelam; john Carpenter abimizden adrese teslim (ne demekse bu:)) üstün bir film bu. Hele Sam Neil abimizin her biryerleri haç ile çızıktırdığı sahneler yok muuuu…peh peh peh…o derece yani..
    seviyoruz çok

  8. John Carpenter’ın en iyi filmlerinden biri olarak gösteriliyor. Carpenter 94’de bu fu filmi çektikten sonra bu olgunlukta başka bir film daha çekemedi ne yazık ki…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

YouTube Shorts Fonu Şimdi Türkiye’de 2 – why is it smart to buy youtube views

YouTube Shorts Fonu Şimdi Türkiye’de

YouTube, kısa video içerik üretimini teşvik etmek amacıyla YouTube Shorts
Pera Film’den Yeni Bir Seçki: “Uğrak” 3 – Tekerleme 1984

Pera Film’den Yeni Bir Seçki: “Uğrak”

Deneysel, belgesel ve kurmaca türlerinden 9 filmi bir araya getiren