Animasyonda Devrimsel Bir Çaba: Canlandıranlar

Canlandıranlar Nedir?

Animasyonda devrimsel bir çaba: Canlandıranlar! Türkiye’de canlandırma sinemasının ihtiyaçlarını ve mevcut üretim ortamını göz önüne alarak, 2008 yılında Berat İlk tarafından geliştirilen “Canlandıranlar” başlıklı projeler; animasyon için çalışan, emek veren, üretim yapan ya da yapmak isteyen kişilere odaklanıyor. Kar amacı gütmeyen ve teknik ayrım gözetmeyen bu oluşum dahilinde, canlandırma sineması yapmak isteyenler hem eğitim hem üretim olanaklarına sahip oluyorlar.

Animasyonda Devrimsel Bir Çaba: Canlandıranlar 1 – Tony White Animation

“Canlandıranlar” projesinin bir amacı da bu alanda bellek oluşturmak. Canlandıranlar’ın sürdürülebilir olması ve her sene tekrarlanması planlanıyor.

“Canlandıranlar” için, Berat İlk tarafından, 2008 yılından beri Bilgi Üniversitesi’nde ücretsiz film atölyeleri düzenleniyor. Aynı sıralarda şekillenen “Canlandıranlar Yetenek Kampı” projesi ise İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri çerçevesinde, İstanbul Bilgi Üniversitesi VCD Bölümü ortaklığıyla, 2009 ve 2010 yılında hayata geçiriliyor. “Canlandıranlar Yetenek Kampı”nı; Bahçeşehir Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi ile Sinefekt, Anima, Canlandırma Servisi ve Dirty Cheap Creative yapım şirketleri de destekliyor.

Animasyonda Devrimsel Bir Çaba: Canlandıranlar 2 – panel

Canlandıranlar Yetenek Kampı Nedir?

Canlandıranlar Yetenek Kampı, 2010 yılı boyunca sürecek, animasyon eğitimini ve üretimini kapsayan bir projedir. Film gramerinden senaryoya, animasyon tekniklerinden kurguya kadar pek çok konuda yapılacak ücretsiz atölye çalışmaları, yerli ve yabancı çeşitli konukların ağırlanacağı bir panel ile bir konferansın gerçekleşeceği projede, başvurular arasından seçilecek üç tane İstanbul konulu kısa canlandırma filmi üretilecek.

Animasyonda Devrimsel Bir Çaba: Canlandıranlar 3 – work03

Canlandıranlar Yetenek Kampı, tüm katılımcılara animasyon konusunda bir alt yapı kazandırırken onları piyasadaki şirketler ile bir araya getirerek, alanlarının profesyonelleri ile tanışma ve çalışma olanağını sağlamayı amaçlıyor.

Üretilecek Filmler Hakkında

Canlandıranlar Yetenek Kampı’nın amacı, seçilen projelerin sahiplerinin olabildiğince filmlerine odaklanmalarını sağlamak, bunun için onlara en uygun, en zevkli ve en insani koşulları sunmak.

Animasyonda Devrimsel Bir Çaba: Canlandıranlar 4 – gorselefektSeçilen projeler için Mayıs ve Haziran aylarında ön hazırlık yapılacak. Proje sahipleri panel ve konferansa gelen konuklar ile projelerini tartışacakları çalışma toplantıları gerçekleştirebilecekler. Senaryo, karakter tasarımı gibi konularda işin profesyonellerinden özel danışmanlık alabilecekler. Ayrıca profesyonel storyboard desteği gibi yardımlar da yapılacak.

Ön hazırlığın ardından yaz aylarında okullarda kurulacak setlerde üretilecek filmlerin post prodüksiyon işleri ise yapım şirketlerinde gerçekleşecek. Teknik ekipmanın yanı sıra filmler için gerekli küçük malzemelerin karşılanmasına da yardım edilecek.

Animasyonda Devrimsel Bir Çaba: Canlandıranlar 5 – kurguatolyesiÜretilen filmler yıl sonunda özel bir gösterim ile izleyicilere sunulduktan sonra yurt içi ve yurt dışında çeşitli festivallere de gönderilecek.

Seçilen filmler dışında proje destekçisi üniversite ve prodüksiyon şirketlerinin, kendi olanakları ile ürettikleri filmler de izleyiciler ile buluşturulacak.

Radikal Gazetesi, “İstanbul’u Canlandıran Proje” söyleşisi

Açık Radyo – Açık Dergi Canlandıranlar Yetenek Kampı Söyleşi 10.02.2010 – (MP3 – 18MB)

Yazar hakkında: Murat Tolga Şen

blank
1973 yılında doğdu. Öteki Sinema'yı 2005 yılında kurdu ve yayın yönetmenliğini üstlendi. OFCS üyesi olan yazar, 2010’da Beyazperde’de yazmaya başladı. 2014-2016 sezonunda Okan Bayülgen’in Dada Dandinista adlı programının yazı grubunu yönetti. 2017-2019 yılları arasında Antalya Sinema Derneği’nin danışmanlığını yaptı. Aynı zamanda Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası’nda oyunculuk yapan Murat Tolga Şen, Öteki Sinema, Beyazperde ve Medyaradar'da da eleştirmenlik yapıyor.

2 Yorumlar

  1. blank

    Geçtiğimiz yıl bir türlü katılamadım üstelik halihazırda teknik desteğe ihtiyacımız olan bir kısa animasyon projesi de mevcuttu… Yetenek kampları c. Tesi günüydü ve 17 hafta boyunca o c. Tesi yi bir türlü denk getiremedim! Sadece 1 haftası aylaklığıma gelmişti kalan bütün haftalar son dakika işleri çıktı hep ama bu sene mutlaka atölye çalışmalarına katılacağım (laflar… Laflar… Laflar) :)

  2. blank

    Pera’da Anime Filmler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir