Ocak ayında Kargart Film okuma atölyesi başlıyor!
Öteki Sinema edilgen film izleme alışkanlığına nokta koymak isteyenlere şiddetle öneriyor. Şiddetin derecesini de okurlara bırakıyor. Elektrikli testere, çivili kırbaç, orak çekiç, ne ararsan var.
Film izleme alışkanlıklarını değiştirmek isteyenler için Kargart kolları sıvamış efendiler, Kargart atölyelerinin tam programı ve film okuma atölyesinin ayrıntıları burada;
“Bir Film Nasıl Okunur?”
Kimle: Alkan Avcıoğlu
Süre: Ayda 4 gün, 12 saat
Başlangıç Tarihi: 24 Ocak Pazar, Saat: 19:00- 22:00 arası
Tarihler: Her Pazar
Saat: 19:00 – 22:00
Süre: 8 hafta
Bu atölye çalışmasında amaç sinemanın temel konseptlerini tanıtıp çağdaş film gramerini kavramaya dair pratik geliştirmek. Kamera, ışık, kurgu, ses, oyunculuk gibi sinemasal anlatım öğelerini ayrı ayrı ve nihayetinde bir bütün olarak inceleyip kavrayarak, film izleme deneyimlerini zenginleştirip farklı okuma biçimleri geliştirilecek. Filmlerin hep gözümüzün önünde duran kodlarını okumayı öğrenirken klasiklerden çağdaş örneklere birçok film masaya yatırılacak. Her kamera konumunun, her görüntü düzenlemesinin anlamı nasıl şekillendirdiğinin sahne örnekleri üzerinden incelendiği atölyede, bir filmin nasıl analiz edilebileceğine dair filmlerin anlam perdesini aralamaya uzanan bir yolculuğa çıkılacak.
Alkan Avcıoğlu Hakkında:
1982, İzmir doğumlu Alkan Avcıoğlu, Uludağ Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2001 yılında Lull dergisini çıkartmaya başladıktan kısa bir süre sonra muhtelif süreli yayınlarda müzik ve sinema yazarlığı yapmaya başladı. Şubat 2003’ten bu yana “Sinema” dergisinin daimi yazarlarından olan Alkan Avcıoğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Sinema ve TV üzerine yüksek lisans yaptı. 2007 yılında film analizi üzerine seminer ve dersler vermeye başladı. Sinemayı göstergebilim, psikanaliz gibi farklı disiplinlerle birlikte sorgularken, feminist film teorisi ve sinemada toplumsal cinsiyet rolleri üzerine akademik çalışmalarına devam ediyor. Halen film eleştirmenliği yapmakta olan Alkan Avcıoğlu, şu anda Marmara Üniversitesi İletişim Bilimleri bölümünde doktora tezini hazırlamakta.
İnternet sitesi: http://www.kargart.org/
Atolyeye katilmis biri olarak soylemeliyim ki filmleri artik bambaska bir sekilde izliyorum ve film izleme keyfini ikiye katladim. 8 haftanin bitmesini istemedik, bir 4 hafta daha uzatmistik. Alkan Bey’in sahne ornekleri verdigi her filmi eve gidince izlemek icin yanip tutusuyorsunuz. Sinema tarihi, film biliyorsaniz iyi ama bu atolyeye katilmak icin illa ki bilmeye gerek yok. Gerekli ve pratik bilgileri zaten ogreniyorsunuz.