Prometheus’un merak konusu olan bilinmezleri ile ilgili yeni haberlere devam. İsterseniz ilk önce o nefes kesen sahneyi bir hatırlayalım: 2.000 yıldır uyumakta olan Engineer’ı uyandırdıktan sonra android David, onların dilinde olduğunu tahmin ettiğimiz anlaşılmaz bir dilde Engineer’a bir şeyler söyledi ve Engineer hiçbir cevap vermeden kelimenin tam anlamıyla terör estirmeye başladı.
Birçokları gibi ben de o sahnede David’in ne söylemiş olabileceğini haliyle merak ettim. Bilinçli olarak anlaşılmasın diye ‘uydurulmuş’ bir dilde söylenmiş cümlenin filmi anlamak adına önemli olduğu su götürmez bir gerçek.
Londra’daki SOAS Language Center’da çalışan Dr. Anil Biltoo, Prometheus’da dilbilim danışmanı olarak görev alan ve Michael Fassbender’e o cümleyi söylemeyi öğreten kişi.
David’in dilbilim çalıştığı sahnede holografik olarak beyazperdede gördüğümüz ders veren kişi de Dr. Biltoo’nun ta kendisi.
The Bioscopist isimli site üşenmemiş, Dr. Biltoo’yu bulmuş ve kendisine herkesin merak ettiği o soruyu sormuş: David, Engineer’a ne dedi?
Dr. Biltoo’nun cevabı şu şekilde olmuş:
(sırasıyla Engineer dili, İngilizce ve Türkçe)
- /ida hmanəm aɪ kja namṛtuh zdɛ:taha/…/ghʷɪvah-pjorn-ɪttham sas da:tṛ kredah/
- ‘This man is here because he does not want to die. He believes you can give him more life.’
- ‘Bu adam burada, çünkü ölmek istemiyor. Sizin ona daha fazla hayat verebileceğinize inanıyor.’
Tabii ki David’in burada kastettiği adam ölmek üzere olan Peter Weyland’dan başkası değil. Ancak işin ilginç tarafı Dr. Biltoo’nun söylediğine göre kendisi sadece bir monolog hazırlamamış. Aksine David ile Engineer arasında geçen çok uzun olmayan bir diyalog hazırlamış ve Scott bu diyaloğu aynen filme çekmiş. Anlaşılan o ki kurgu masasında makası yiyen sahnelerden biri de bu sahne. Dr. Biltoo diyalog hakkında bilgi vermek istememiş.
Engineer’ın David’e ne cevap verdiğini öğrenmek için uzatılmış versiyonu beklememiz gerekecek sanırım. Gerçi bence bu haliyle, yani hiç cevap vermeden, direkt insanları öldürmeye başlaması gayet şık olmuş. Öte yandan vereceği cevap üzerinden Engineerların insanlığı neden tümüyle yok etmek istediklerine dair en azından bir parça fikir edinebilmek de mümkün.
Uzatılmış versiyonda Engineer dilinde olan konuşmaların altyazılı olarak verileceği de dönen dedikodular arasında.
Uzun lafın kısası batı cephesinde yeni bir şey yok. Uzatılmış versiyon çıkana kadar etrafta dolanan dedikodulardan beğendiklerimizle idare etmek zorundayız. Beklemekten başka çare yok gibi.
Kaynak: http://thebioscopist.com/