Dinozorlu Buluntu Film

30 Ağustos 2012

Dinozorlu Buluntu Film 1 – The Dinosaur Project poster2Televizyona yaptıkları işlerle bilinen Sid Bennett ve Tom Pridham’ın aklına, Kasım 2010 tarihinde dahiyane(!) bir fikir gelir; “bir baba-oğulun önderliğindeki belgesel ekibi çekim için Afrika’nın balta girmemiş ormanlarına gitsin ve orada dinozorlarla karşılaşsın!” Uzun uğraşlar sonucu bu fikirlerini hayata geçirirler ve ortaya dinozorlu buluntu film The Dinosaur Project çıkar.

Yönetmen koltuğuna Sid Bennett’ın oturduğu İngiltere yapımı filmin başrollerinde Natasha Loring, Matt Kane, Peter Brooke, Richard Dillane ve Stephen Jennings var.

“Yerel söylencelerde sıkça anılan bir su yaratığının peşine düşen, batılı kaşiflerden oluşan bir ekip, macera dolu bir araştırma için Afrika’nın balta girmemiş ormanlarına doğru yola çıkar. Helikopterleri iri kuşlardan oluşan bir sürü tarafından düşürülür. Ekip lideri Marchant’ın başı yeterince beladayken, bir de oğlu Luke’un kimseye haber vermeden gizlice helikoptere saklandığını öğrenir. Düştükleri ormanda, binlerce yıl önce soylarının tükendiğine inanılan dinozorlarla karşılaşırlar.

Hikaye gizlice ekibe katılan Luke’un ağzından anlatılır. Onlarca farklı kamerasıyla olağan dışı yolculuğun her anını kaydetmeye yeminli Luke, hayatta kalma üzerine esaslı bir ders almak üzere olduğunun farkında değildir.”

Şimdi filme iki açıdan yaklaşmak lazım. Birincisi dinozor mevzusu, diğeri ise buluntu film (found footage) denen alt türe göz kırpması. İlk kısım için söylenecek fazla bir şey yok. Açık açık Jurassic Park’tan (1993) aşırdıkları ile oluşturmuşlar senaryoyu. Gelelim diğer mevzuya. Buluntu film (found footage) denen illetten uzunca bir süre kurtulamayacağız sanırım. Baksanıza, bariz Jurassic Park çakması senaryoyu, buluntu film matematiği ile süsleyerek, yepyeni bir fikirmiş gibi seyirci beğenisine sunmaya cesaret edebiliyorlar. Fragmanda da rahatça görüldüğü üzere, buluntu filmin göz bebeği hayaletleri çıkartıp, onun yerine dinozorları koymuşlar. Kapıdan, bacadan dinozorlar saldırıyor ekibe. CGI destekli dinozorların işçiliği ise fazla ucuz, ancak film kendini öylesine ciddiye alıyor ki, ‘o kadar kötü ki çok iyi’ olma şansını da elinin tersiyle itiyor.

The Dinosaur Project, İngiltere’de 10 Ağustos’ta vizyona girdi. Yurdum sinemalarında gösterilen buluntu film örneklerini düşünürsek, The Dinosaur Project’in vizyon şansı bulmaması için hiçbir sebep yok.

Dinozorlu Buluntu Film 2 – The Dinosaur Project 1

Dinozorlu Buluntu Film 3 – The Dinosaur Project 2

Dinozorlu Buluntu Film 4 – The Dinosaur Project 3

Dinozorlu Buluntu Film 5 – The Dinosaur Project poster1

blank

Murat Kızılca

1971 İstanbul doğumlu. Aylık online sinema dergisi CineDergi ve aylık kültür sanat dergisi kargamecmua için sinema yazıları kaleme alıyor. 2008 yılından beri katkı sağladığı Öteki Sinema’da bir yandan da editörlük görevini sürdürüyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

This will close in 20 seconds

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

İZDOC İzmir Belgesel Film Tartışmaları 6 – izdoc izmir Belgesel Film Tartışmaları

İZDOC İzmir Belgesel Film Tartışmaları

İzmir Belgesel Film Tartışmaları, belgesel sinemacılarla bu alanda çalışan akademisyenlerin
Nordik Film Günleri'nde Ücretsiz Gösterimler 7 – Nordik Film Günleri Le Havre

Nordik Film Günleri’nde Ücretsiz Gösterimler

Hezarfen Film Galeri tarafından düzenlenecek Nordik Film Günleri etkinliğinde ücretsiz