Gölgeler ve Suretler 11 Mart’ta Sinemalarda

ÜNLÜ YÖNETMEN DERVİŞ ZAİM’İN ÇEKMEK İÇİN 14 YIL BEKLEDİĞİ ÖDÜLLÜ FİLMİ GÖLGELER VE SURETLER 11 MART’TA VİZYONA GİRİYOR!

Gölgeler ve Suretler 11 Mart'ta Sinemalarda 1 – 179417 197819156898458 190068371006870 817370 3564440 n1963 yılında Kıbrıs’ta Türklerle Rumlar arasında parlayan ‘Kıbrıs Olayları’ bir Karagöz kuklacısı olan babasından ayrı düşen genç bir kızın gözünden beyazperdeye aktarılıyor. Film; konusu, sürükleyici temposu, dilinin tazeliği ile Türk sinemasında farklı ve çarpıcı bir yapıt olarak göze çarpıyor.

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’den Ulusal Uzun Metraj Yarışma kategorisinden En İyi Kurgu (Aylin Zoi Tinel) ve Sinema Yazarları Derneği Ödülü ile dönen Gölgeler ve Suretler, Derviş Zaim’in Cenneti Beklerken (minyatür) ve Nokta (hat) ile başladığı ‘Geleneksel Türk Sanatları’ üçlemesinin son halkası. Gölgeler ve Suretler, 1963 Kıbrıs çatışmalarının gündeme geldiği ilk film olma özelliğini taşıyor.

Bunun yanı sıra; Rum ve Türk oyuncuların Kuzey Kıbrıs’ta yer aldıkları ilk uzun metrajlı sinema filmi olma niteliğine de sahip. Hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşayan ünlü yönetmen Derviş Zaim, filmini çekebilmek için koşulların oluşmasını tam 14 yıl boyunca bekledi.

Gölgeler ve Suretler, 1963’te Kıbrıs’ta başlayan olaylar sırasında bir Karagöz kuklacısı olan babasından ayrı düşen genç kızın geçirdiği dönüşüm ve olgunlaşma sürecini anlatıyor. Yıkılıp yanan köylerden, daha güvenli olan şehre kaçış macerası esnasında yaşanan dostluklar ve savaş ortamı, Kıbrıs’ın altmışlı yıllardaki hikâyesine ışık tutuyor. Hikâyenin fonunu ise Kıbrıs’ın Karpaz bölgesi ve Büyükkonuk Köyü’nün olağanüstü güzellikteki doğası, köyleri, tepeleri ve deniz oluşturuyor.

Gölgeler ve Suretler 11 Mart'ta Sinemalarda 2 – imagesFilmin yapımcılığını Maraton Film ve Yeşil Film, yetkili yapımcılığını Sadık Ekinci, uygulayıcı yapımcılığını Emre Oskay, sanat yönetmenliğini Elif Taşçıoğlu, kostüm tasarımını ise Hüseyin Özinal üstlendi. Gölgeler ve Suretler’in görüntü yönetmeni ise Emre Erkmen.

Türk ve Rum oyuncuların birlikte yer aldığı filmde, Osman Alkaş, Settar Tanrıöğen, Erol Refikoğlu, Buğra Gülsoy, Hazar Ergüçlü, Popi Avraam, Ahmet Karabiber, Nadi Güler, Ekrem Yücelten, Cihan Tarıman, Cem Yardımcı, Konstantinos Gavriel, Pantelis Antonas gibi oyuncular performanslarıyla göz dolduruyor. 8 haftalık ön hazırlık sürecinin ardından filmin çekimleri 5 haftada tamamlandı. Karpaz, Büyükkonuk, Gazimağusa halkı çekimlerde yer aldı.

Yazar hakkında: Murat Tolga Şen

blank
1973 yılında doğdu. Öteki Sinema'yı 2005 yılında kurdu ve yayın yönetmenliğini üstlendi. OFCS üyesi olan yazar, 2010’da Beyazperde’de yazmaya başladı. 2014-2016 sezonunda Okan Bayülgen’in Dada Dandinista adlı programının yazı grubunu yönetti. 2017-2019 yılları arasında Antalya Sinema Derneği’nin danışmanlığını yaptı. Aynı zamanda Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası’nda oyunculuk yapan Murat Tolga Şen, Öteki Sinema, Beyazperde ve Medyaradar'da da eleştirmenlik yapıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir