David S. Goyer MAN OF STEEL’i Gerçek Bir Hikayeymiş Gibi Yazdığını Söyledi
David S. Goyer’in özgeçmişinde The Dark Knight’tan The Unborn’a kadar birbirinden farklı film senaryoları var. Goyer Man of Steel hikayesini Christopher Nolan ile birlikte tasarladı ve senaryoyu yazdı.
Ünlü senaristin yaptığı son açıklama ise oldukça ilgi çekici:
“Superman’i çizgi roman filmi gibi değil, gerçek bir hikayeymiş gibi ele aldık.”
Goyer’in bu sözlerle ne demek istediğini düşününce, Superman’in dünyasını ciddiye aldığı, Superman’i normal bir insanın hikayesini anlatıyormuş gibi ele aldığı sonucuna varıyorum. Çizgi romandan uzaklaşıp daha ciddi bir eser yarattığını anlıyorum. Ama bence bu aptalca: Superman çizgi roman karakterleri arasında en ilginç olanı. Her güce sahip ama aslında zayıf bir yanı yok. Başarılı bir senaristin çizgi romanları ve çizgi roman karakterleri gerçek bir dünya olarak ele almasıyla “gerçek dünya” arasındaki farkı ayırabilmesi gerekir. Goyer bu sözünde durumu abartıyor da olabilir.
Goyer kendi Superman senaryosuyla Richard Dunner’ın iki Superman filmini de karşılaştırdı:
“Donner’ın filmlerine hayranım. Kesinlikle hayranlık duyuyorum. Ancak o filmlerdeki idealist özelliklerin bugünün seyircisine uygun olmadığını düşündüm. Superman gerçekten bu dünyada yaşasaydı, bu hikayenin ilk etkileşimle ilgili olacağını düşündüm.”
“Bugünün seyircisi” demesi ve modern bir fantezi filminde idealizme yer olmadığını ima etmesi bana biraz tuhaf geldi.
Neyse ki açıklamasına daha mantıklı sözlerle devam etti:
“O bir uzaylı. Bu yüzden E.T. gibi bir film yapabileceğimiz bir senaryo hayal edebilirsiniz. Eğer dünyada gerçekten böyle biri olsaydı, bu insanlık tarihinin en büyük olayı olurdu. İnsan dışı olanı insanlaştırmaya çalışma fikrine de uyuyor. Mecazen o demirden yapılmış biri, etten kemikten değil. Onu bir insan gibi resmediyoruz, ama gerçek bir insan değil.”
Bunları anlayabiliyorum. Superman’in temel dayanağı çılgınca. Goyer de bu açıdan doğaüstünü benimsemeli.
Goyer son olarak şunları söyledi:
“Superman gibi bir karakterle süreç daha da uzun oluyor. Batman’i realist açıdan ele almak daha kolay. Superman’e Kriptonit’ten başka hiçbir şeyin zarar vermediğini biliyorsunuz. Zorluk şu: bu unsurları gerçek dünyada işe yarar hale getirebilir miyiz? Bu daha çok iki babası olan bir adamın hikayesi.”
Baba-oğul ilişkisi ekranda çok işlendi. Ama esas karakterinizin yenilmez bir uzaylı olduğunu kabul ederseniz, üzerine böylesine basit ve anlaşılır bir konuyu inşa etmek iyi bir fikir olabilir.
Goyer güzel fikirleri olan ama bazen saçma şeyler söyleyen bir senarist. Umarız 21 Haziran 2013’te Man of Steel’i izlediğimizde yönetmen Zack Snyder’ın ortaya çıkardığı işten memnun oluruz.
Kaynak: http://divxplanet.com/index.php?page=haber&sid=830