Farkında mısınız? Kısa Film yarışması dezavantajlı gruba yönelik olarak toplumsal farkındalık çalışmalarına bir kampanya niteliğinde ve sürdürülebilir bir kimlik kazandırılması amacı ile hazırlanmış tematik bir kısa film yarışmasıdır.
Etkinlik; T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve T.C Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı desteği ile gerçekleştirilecektir. Kısa film yarışması ile hem katılımcıların ve hem hedef kitlenin estetik duyum ve beğenilerinin geliştirilmesi ve aynı zamanda kültürel değerlerine ve çevreye karşı duyarlı birer birey olarak yer almalarına katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.
Farkında mısınız? Kısa Film yarışması; 1.lik,2.lik ve 3. lük ödülleri dışında ayrıca ‘’ben seçtim’’ halk beğenisiyle de ödüllendirilecek olması ile hedef kitlenin yalnızca izleyici olarak bir sürecin bizzat yöneticisi ve karar vericisi olmasını sağlamak ve farkındalık çalışmalarının daha çok kişi tarafından izlenmesini olanaklı kılınacaktır.
Kısa Film yarışması Değerli Jüri Üyeleri Sayın Beyza Şekerci ,Sayın Engin Hepileri, Sayın Handan İpekçi, Sayın Handan İpekçi, Sayın Serdar Akbıyık, Sayın Serhat Serter Sayın Selda Alkor, Sayın Yetkin Dikinciler ‘den oluşmaktadır.
2016 yılı teması ‘’DİSLEKSİ’’ olup; yarışma teması ile ilgili ‘’Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği’’ ile işbirliği yapılmıştır. Yarışmanın tematik jüri üyeleri disleksi öğrenme güçlü derneği yönetim kurulu Sayın Atıf Tokar, Sayın Burcu Akar Muratoğlu, Sayın Meral Canbek Şahin’den oluşmaktadır.
Disleksi, zihinsel ya da görme ve işitme yetersizliği bulunmamasına rağmen okuma, yazma, dinleme ve matematiksel işlemleri öğrenmede ve kullanımında güçlük olarak kendini gösteren ve nüfusun %3- %10’ununu etkileyen nörolojik temelli bir bozukluktur.
Disleksili çocuklar okul öncesi dönemde çeşitli belirtiler gösterseler de asıl tanıları genelde ilkokula başladıktan sonra konmaktadır. Disleksinin zeka ve sosyokültürel yoksunlukla ilişkisi bulunmamaktadır. Disleksili çocukların yaşadığı güçlük, geleneksel eğitim ortamlarındaki yöntemlerle akıcı okuma, okuduğunu anlama ve yazmayı yaşıtları kadar çabuk öğrenememeleridir. Disleksili çocukların öğrenme ve öğrendiklerini ifade edebilmelerine olanak sağlayan çeşitli eğitsel ve sanatsal yöntemler onların güçlü yönlerini ve özel yeteneklerini ortaya çıkartmalarına yardımcı olmaktadır.
Bugüne kadar dezavantajlı gruplara yönelik birçok münferit kamu spotu vb. görsel bilgilendirme kampanyaları yapılmış olmakla birlikte, yarışma ile birlikte toplumsal farkındalık çalışmalarına bir kampanya niteliğinde ve sürdürülebilir bir kimlik kazandırılması amaçlanmaktadır.
Farkında mısınız? 2016 yılı içerinde Türkiye’de 81 il ve KKTC’de tüm Üniversiteler İletişim ve Güzel Sanatlar Fakültelerinin katılım ve işbirliği ile gerçekleştirilecek olup, hem bir kısa film yarışmasında ve hem de bir toplumsal farkındalık kampanyasında emsali az görülen bir katılım ve işbirliği ile gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.
Yarışma ile; üniversite öğrencilerine kısa film yapımını ve kendini geliştirmesine olanak sağlamış olmak amaçlanmaktadır. Yarışmaya 2017 yılı itibariyle başka ülke katılımlarının da ve sağlanması ile uluslararası kimlik kazanılması amaçlanmaktadır.
Kısa film yarışması ile hem katılımcı olacak kişilerin ve hem de nihai faydalanıcıların sinema sektörünü tanımalarını ve ilişkilerini artırmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.
‘’Farkında mısınız?’’ kısa film yarışması 27 Haziran tarihinde sonlandırılacak olup, katılan eserler öncelikli olarak tematik jüri tarafından konuya uygunluk kriterleri ile değerlendirilecektir. Ön eleme jürisi tarafından geçen eserler seçici kurula gelerek ilk üç belirlenecektir. Tüm filmler tarafınıza mail ve kargo ile yollanacak olup gala gününe kadar ayrıca bir saha çalışması gerekmemektedir.
Aynı zamanda ben seçtim-Halk oylaması- bölümünde tematik jüri ve ön eleme jürisinden geçen eserler yarışma sitesinden gösterilecek ve en çok beğenilen eser için ayrıca ödüllendirilecektir. Böylelikle hedeflenen çoklu kitlelere ulaşma amacı da gerçekleştirilmiş olacaktır.
Bizim için çok önemli olan yardım ve katkılarınız daha çok disleksili çocuğumuzun hayatlarına dokunmak için büyük bir destek olacaktır.