Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekleri ile Balkon Film organizasyonunda bu yıl ilki 14-16 Aralık 2018 tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali kapsamında 15 Aralık Cumartesi günü SALT Galata ev sahipliğinde Kısa Filmden Uzun Dostluklara söyleşisi gerçekleşti.
Festival Başkanı Faysal Soysal’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye, Jüri Başkanı yönetmen Yüksel Aksu, senarist ve yönetmen Najwa Najjar ile İranlı yönetmen Kamal Tabrizi katıldı.
Açılış konuşmasına “Film sanatına başlarken ilk önce dostluklar ve arkadaşlıklar kurulur” diye başlayan Festival Başkanı Faysal Soysal sözlerine şöyle devam etti; “Gün geçtikçe de bu dostluk devam eder. Sinema sanatının en çok dayandığı form kısa filmlerdir. Biz de Fethi Gemuhluoğlu’nun dostluk felsefesinden yola çıkarak bu festivale kısa filmlerle yola çıktık.”
“Kısa Filmler Sinemanın Kadim Dostudur”
“Sinemanın başlangıcı kısa filmdir” diyen jüri başkanı Yüksel Aksu, kısa filmlerin sinemanın kadim sanatı olduğunun altını çizdi. “Kısa film bir türdür ve en eski formattır. Ben sıkıştırılmış uzun filmler çektim ve çok kötü bir kısa filmciydim. En büyük temennim ise dünya starlarını ve yönetmenlerini çıkaran kısa film festivallerinin olması.”
Kamal Tabrizi ise konuşmasında birçok kısa film yaparak sinemaya adım attığının altını çizerken, kısa film ve dostluk için şunları söyledi; “Kısa film yapımında uzun metraja göre filmler dostluk ve arkadaşlıkla yürür. Özellikle kısa film yaparken dostluklar çok değerlidir. Hatta İran’da özellikle kısa filmler özel bir form ve yapı arz eder. Buna festivalciler ve yönetmenler çok önem gösterirler. İran’da kısa filmlere özel kendilerine has programlar var ve her mevsim ayrı program çıkar. Bu programlar çok fazla ilgi görüyor.”
Najwa Najjar ise Filistin’de ve hatta artık tüm dünyada sadece tek kamera ile kısa film yapılabileceğinin altını çizerken, özellikle Filistin’de daha fazla baskı ve bütçesizlikle 21 yıldır çok zor film yapmaya çalıştıklarını dile getirdi. “Filistin’de kendi hikayemizi ve tarihimizi kendimiz anlatmamız gerekiyor” diyen Najjar, “Tutkunuz oldukça hikayenizi kaydedebilirsiniz” dedi.