Korku Sineması Pera Film’de

Pera Film, Ekim ayında Korku Sinemasına Odaklanıyor!

Pera Müzesi Film Etkinlikleri kapsamında Pera Film sonbahar sezonuna, 3-28  Ekim’de Hollanda Film Enstitüsü EYE işbirliği ile Hollanda’dan Korku Filmleri: Nederhorror ve 13-28 Ekim’de ise İstanbul Cervantes Ensitüsü işbirliği ile hazırladığı İspanyol Kült Korku Filmleri: Terror Pop, 1969-1972 programları ile devam ediyor. 

Korku Sineması Pera Film’de 1 – pera Korku

“Nederhorror”: Hollanda’dan Korku Filmleri, 3-28  Ekim 2012

Pera Müzesi Film Etkinlikleri kapsamında Pera Film, dünyanın dört bir yanında 31 Ekim gecesi kutlanan Cadılar Bayramı’nı, efsanevi korku hikayelerinden ve Hollanda yapımı çağdaş filmlerden oluşan Hollanda’dan Korku Filmleri programı ile kutluyor.

1983 yılında Hollanda yapımı korku filmi De lift (Asansör) gösterildiğinde ve Warner Brothers tarafından tüm dünyaya dağıtıldığında, Hollanda basını gururla “Nederhorror”un doğumunu ilan etmişti. Basının deyişiyle söz konusu sinema tarzı en büyük başarıyı Hollanda’da yakalayabilirdi. İleriki yıllarda beklenen Nederhorror patlaması yaşanmamış olsa da 2000’li yılların başlarından itibaren çekilen korku filmlerinin sayısında dikkat çekici bir artış gösterdi ve son yıllarda, çeşitli korku filmi festivalleri düzenlenmeye başladı.

Hollanda Film Enstitüsü EYE ve Pera Film işbirliğiyle, Hollanda çağdaş korku filmlerinden oluşan bu seçkide, 2011 yılında uluslararası Fantasporto Film Festivali’nde  En İyi Film ve En İyi Senaryo ödüllerini kazanan, aynı yıl Amerikalı oyuncu ve prodüktör Charlize Theron’un Amerikan versiyonu için film haklarını satın aldığı Two Eyes Staring gibi pek çok ödüllü film yer alıyor.

“Terror Pop”: İspanyol Kült Korku Filmleri, 13-28Ekim 2012

Pera Film, korku sinemasına saygı duruşuna İstanbul Cervantes Enstitüsü işbirliğiyle hazırladığı İspanyol Kült Korku Filmleri programı ile devam ediyor.

1960’ların sonlarından 1970’li yıllara kadar İspanyol sinemasının “Terror Pop” olarak adlandırılan döneminden kült bir seçki ile seyircilerin karşısına çıkıyor. İspanyol sinema geleneği gerçekçilik, müzikal ve komediye oldukça çok yer verir, öyle ki fantastik sinema tarzı ve korku filmlerine yıllar boyunca neredeyse hiç yer verilmemiştir. 1960’ların sonlarından itibaren ise korku filmleri bu duruma istisna teşkil etmeye başlar.  “Terror Pop” programında 1969-1972 yılları arasında çevrilmiş dört çarpıcı film sunuluyor.

blank

Yazar hakkında: Öteki Sinema

blank
Öteki Sinema editörleri Prometheus'un David'i gibi... Siz uyurken bile, hoşunuza gidecek yazıları buluyor, itinayla hazırlıyor ve yayına sunuyor. Öteki Sinema çalışıyor!

Bir yorum var

  1. blank

    Neredeyse minik bir fantastik filmler festivali… Böyle bir seçkiyi göstermeye karar veren herkesi samimi olarak tebrik ediyorum. Fantastik sinema tutkunlarının kaçırmaması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Optimized by Optimole