Dünya prömiyerini 25. Saraybosna Film Festivali’nin Uluslararası Belgesel Yarışması’nda yapan Kraliçe Lear filminin gösterimi, filmin “yıldızları” Arslanköylü tiyatrocu kadınların katılımıyla 20 Ağustos 2019 günü gerçekleşti. Bitiminin ardından uzun süre alkış alan film, seyircinin film ekibine sorularıyla devam etti.
Yönetmenliğini Pelin Esmer’in üstlendiği film, Shakespeare’in Kral Lear oyunuyla Mersin’in dağ köylerinde otuz günlük bir turneye çıkan Arslanköylü tiyatrocu kadınların umut dolu hikâyesini konu alıyor.
Gösterimden sonra yönetmen Pelin Esmer ve Arslanköylü tiyatrocu kadınlar izleyicilerin sorularını yanıtladı. Arslanköylü kadınlar tiyatroyla birlikte hayatlarının nasıl değiştiğini anlattılar, tiyatronun özgürleştirici etkisine vurgu yaptılar.
Saraybosna Film Festivali 22 Ağustos’ta yapılacak kapanış töreniyle sona erecek. Kraliçe Lear 15 Kasım’da Türkiye’de gösterime girecek.
Film Özeti
2000’li yılların başında Toroslar’da bir avuç köylü kadın bir tiyatro topluluğu kurmuş, biz de bu topluluğun kurulma serüvenini, kadınların hayatlarını sahneye taşımalarını ve tiyatronun onları nasıl değiştirdiğini Pelin Esmer’in Oyun belgeselinde izlemiştik. Bu kez aynı tiyatrocu kadınlar, Shakespeare’in Kral Lear oyununu suyun bile zor ulaştığı ücra dağ köylerinde sahnelemek üzere yollara düşüyor. Uçurumlarla dolu yollarda toz toprak içinde ilerlerken, kadınların dünyasıyla Kral Lear’in dünyası iç içe geçiyor; “iyi ve kötü”, “genç ve yaşlı”, “zengin ve fakir”, “dürüst ve sahtekâr” oyunun içinden çıkıp gerçeğe karışıyor.
Katılımcılar: Arslanköy Tiyatro Ekibi; Behiye Yanık, Cennet Güneş, Ümmü Kurt, Fatma Fatih, Zeynep Fatih, Hüseyin Arslanköylü
Yönetmen: Pelin Esmer
Yapımcılar: Pelin Esmer, Dilde Mahalli
Ortak Yapımcılar: Barış Bıçakçı, Eda Arıkan, Feride Çiçekoğlu
Kamera: Morteza Atabaki, Pelin Esmer
Ses Kayıt: Hüseyin Can Erol
Ses Tasarım ve Miksaj: Kubilay Tok
Renk Düzeltme: Murat Birkon
Kurgu: Pelin Esmer, Emre Aksu
Müzik: Barış Diri