Büyük Sinema Klasikleri 3D Projesi, global mirasımızın yapıtaşı olan sinema klasiklerinin CGI teknolojisine dayanarak, 2D’den yüksek kaliteli stereoskopik 3D’ye dönüştürülmesini ve başta genç kuşaklar olmak üzere tüm dünya çapında kitlelere sunulmasını amaçlayan yenilikçi, küresel bir kültür projesi…
Proje, sessiz dönem (1894-1929) büyük sinema klasiklerinden, Charlie Chaplin, Buster Keaton, S. Eisenstein, F. W. Murnau, Fritz Lang gibi büyük ustaların seçmelerini tek bir başlık altında toplayarak, küresel bir kültür kampanyası halinde Digital 3D formatta beyazperdeye taşıyacak.
Filmlerin orijinal içeriklerini, yaratıcılarının bıraktıkları haliyle muhafaza etmek projenin temel felsefesi. Dolayısıyla, proje kapsamındaki eserlerin öznitelikleri korunacak, artistik içerikleri ile ilgili hiçbir değişiklik yapılmayacak. Stereoskopik 3D üretiminde ise en üst kalitede, doğal (abartısız) 3D etkisinin yakalanması esas alınmaktadır. Bu amaçla ar-ge yapılmış ve şirket bünyesinde bir CGI stüdyosu kurulmuş.
Aphex Film, Büyük Sinema Klasikleri 3D Projesi adına Charlie Chaplin’in 12 filmi için, eserlerin telif haklarına sahip olan Film Preservation Associates (ABD) ile tüm dünya kapsamında bir ortaklık anlaşması imzalamış ve Chaplin’in başyapıtlarından The Immigrant filminin de içinde bulunduğu Charlie Chaplin 3D serisi için üretim çalışmaları başlamıştır. Filmler müzik ve derlemeleriyle tamamen orijinal olacak; aynı zamanda bugüne dek ortaya çıkmamış, arşivlerde saklı kalan bazı sahneler de seyirciyle buluşacaktır. Charlie Chaplin 3D serisinden ilk derlemenin tüm dünya çapında 23 Nisan 2012’de vizyona girmesi hedeflenmektedir. Fikir düzeyinden üretimine kadar her aşaması Aphex Film tarafından tasarlanan Büyük Sinema Klasikleri 3D Projesi, –Türkiye’nin ilk– küresel kültür projesidir. Proje sayesinde, yedinci sanatın kilometre taşı olmuş sinema klasikleri, tüm dünyada yeni nesillerle buluşacak ve yeni nesiller büyük ustalarla tanışma fırsatını yakalayacaktır.
Aphex-FPA ortaklığı kapsamında üretilecek Chaplin filmleri:
The Immigrant (Yazan/Yöneten: Charlie Chaplin 1917), Easy Street (Yazan/Yöneten: Charlie
Chaplin 1917), The Rink (Yazan/Yöneten: Charlie Chaplin 1916), The Adventurer
(Yazan/Yöneten: Charlie Chaplin 1917), The Vagabond (Yazan/Yöneten: Charlie Chaplin 1916),
The Floorwalker (Yazan/Yöneten: Charlie Chaplin 1916), One A.M (Yazan/Yöneten: Charlie
Chaplin 1916), Behind the Screen (Yazan/Yöneten: Charlie Chaplin 1916), The Count
(Yazan/Yöneten: Charlie Chaplin 1916), The Fireman (Yazan/Yöneten: Charlie Chaplin 1916),
The Cure (Yazan/Yöneten: Charlie Chaplin 1917), The Pawnshop (Yazan/Yöneten: Charlie Chaplin 1916)
Büyük Sinema Klasikleri 3D (Great Cinema Classics 3D) Projesi hakkında:
Haklar: Aphex Film A.Ş / Proje Ortakları: Levent Soyarslan, Hamit Keleş, Murat Turhan / Proje Tasarım: Levent Soyarslan / Proje Yöneticisi: Levent Soyarslan / ‘3D Conversion Factory’ Stüdyo Yöneticisi: Hamit Keleş / Hukuki İşler: Murat Turhan / Proje Danışmanları: Mehmet Soyarslan, Müfit Özdeş / Proje Yönetim Asistanı: Didem Yüksel / Türkiye Dağıtım: Özen Film T.A.Ş
Bence bu projenin siyah beyaz filmleri renklendirerek ruhlarına zarar vermekten hiçbir farkı yok. Sonunda elde edilmek istenen ister “para”, ister klasikleşmiş filmlerin genç insanlara tanıtılması olsun, kimsenin bu filmlere dokunma hakkı olmamalı. Ayrıca Türkiyenin ilk küresel kültür projesi olduğunu söylemek aşırılı abartılı ve anlamsız. Bu kadar sinema, tiyatro, müzik festivalinin olduğu sayısız uluslararası etkinliğin yapıldığı bir ülkede, 4-5 dakikalık filmleri 3D’ye çevirip pazarlayarak mı bu sıfatlara hak kazanılıyor. Öteki Sinema’yı ele alırsak, o dahi bu projeden kat kat büyük ve küresel içeriğe ve hizmete sahip. Bu projenin sonunda kapitalizmin tokatını yemiş, deforme olmuş birkaç filmden başka hiçbir şey çıkmıyacağı ortada.