Mar’ın Çekimleri 19 Temmuz’da Başlıyor!

‘Sınır’da Bir Aile… Üç Erkek…

Konya’da bir yönetmenin hayalleri gerçekleşiyor. Kısa film ve belgesel dalında birçok ödülü bulunan, Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema mezunu Caner Erzincan; ilk uzun metrajlı filmi Mar’ın çekimlerine Konya’nın Çumra ilçesinde 19 Temmuz’da başlıyor. Film Selçuk Üniversitesi desteğiyle çekiliyor, aynı zamanda üniversitenin (BAP) Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü’nden de altyapı desteği alıyor.

Yeniden Film’in yapımcılığını üstlendiği ve önümüzdeki yıl ulusal ve uluslar arası festivallerde ses getirecek olan Mar; taşrada yaşayan bu üç erkeğin; (Çocuk-Ergen-Yaşlı) fotoğrafını çekmeye çalışıyor. Üçü de yalnız ve bu ıssızlığı kapatacak bir sevgi-kadın arayışı içinde. Üçü de bu eksikliği tamamlamak için çırpınıp durur. Ama buralarda hırçın olan yalnız doğa değildir… Küçük bir yerde, küçük düşler görmeye çalışan bu insanlar için de hayat her an hırçınlaşabilir.

Ayrı yollarda bir baba ve iki oğul, ideallerinin peşinde bir Bahar

Güven; Salyangoz toplayıcısı, gözü abisinin (Yılmaz) yürüdüğü yollarda, o da bir yılan avcısı olabilecek mi?

Yılmaz; Yılan avcısı, babasının (Hacı Halil) ayak izlerini takip ediyor, o da bir kaçakçı olabilecek mi?

Hacı Halil; Onun için yürünecek yol kalmamıştır artık. O yollarda bir bacağını kaybetmiştir. Gözü son bir yolda, son bir yolculukta, bu yolu geçebilecek mi?

Bahar ise ideallerinin peşinde hümanist bir diş hekimi…

Mar’ın Çekimleri 19 Temmuz’da Başlıyor! 1 – maryılan

Yönetmen Caner Erzincan ise filmi için şunları söylüyor;

Bir ömür mü yaşadığımız, yoksa birçok ömür iç içe geçerek bir tek ömrü; yani “yaşamın kendisini” mi yaratıyor?

Kendi ömrümüzün üstüne kapandığımızda, insanlarla olan bağlantımızın farkına bile varmayız. Geleneksel ilişkilerin yaygın olarak görüldüğü ülkemizin doğu bölgelerinde bu bağlantılılık hali iyice belirsizleşir. Herkes resmin kendi ömrüne düşen parçasını görür ve büyük resimden haberli olmadan yaşar “alınyazısını”… ” Mar ” , büyük resmi görünür kılmak için, seyirciyle yolculuğa çıkacak…

Mar film projesi; “Yeni Dünya Düzeni”nin hakim üretim biçimi olduğu bir dönemde, Doğuda hala devam eden geleneksel üretim ilişkileri ve bunun insan ruhundaki karmaşık yansımalarını görünür kılmak için tasarlandı. Senaryo, olay örgüsü, karakterler, mekanlar, seçtiği anlatım dili, gerçekçi sinema çizgisinde oluşturuldu. Filmin anlatım dili, yöreye özgü (Doğu Anadolu) kültürel kodlardan ve toplumsal gerçekçi sinema türünün örneklerinden beslenilerek şekillenecektir.

Öykünün merkezinde; Modern dünyanın kıyısında, geleneksel değerlerin baskısı altında kalmış bir gencin aşkla tanışması ve kendi evreninin kapılarını zorlaması anlatılıyor. Bu gencin babası ve küçük kardeşinin dünyaları da ana öyküye katılarak aslında üç kuşağın ve bir dönemin fotoğrafı çekilmeye çalışılıyor. Üç insan; Kaygılarıyla, arayışlarıyla, gelecek planlarıyla ne çok benziyor birbirine, hatta tek bir kişi oldukları bile düşünülebilir.

Görsel anlatımda; İzleyiciyi yönlendirmek yerine, O’nun yorumlama gücüyle sanatsal bir anlam oluşturabilmesine katkıda bulunmak amaçlanacaktır. Bunun için, gerçekçi üsluba hakim olan yüksek alan derinliği ve plan-sekans çekim tekniklerinin kullanımı üst düzeyde tutulacaktır.

Senaryo yazılırken karakterlerin içindeki tüm gerçekler ortaya çıkarılmaya çalışıldı. Her karakterin inandırıcı olması için niteliklerini ortaya çıkaracak olaylar yaratılmaya özen gösterildi. İyi ile kötünün her karakterde bir arada oluşu ve bunun dengesinin sağlanması ile yaşayan inandırıcı karakterler oluşturuldu. Çekim ve kurguda da, karakterlerin içlerindeki iyi ve kötü yanlarını, korkularını, zaaflarını ortaya çıkaracak şekilde bir atmosfer kurmaya, duygu yaratmaya çalışılacaktır. Özelikle atmosfer yaratma noktasında “Ses” in sağlayacağı imkânlar filmin inandırıcılık yönünü daha da sağlamlaştıracaktır. Bu yüzden filmin en önemli oyuncularından bir de “Ses” tir.

Mar Film Projesi; Sahici, samimi ve sinemamızın büyük kaybı Ahmet Uluçay’ın dediği gibi ; “İnsanın içine işleyen, insanın içini acıtan ve bu yüzden harekete geçirecek” bir yapım olarak tasarlandı ve hayata geçecek.

Filmin Oyuncuları

Filmin başrollerini Volga Sorgu (Yılmaz), Begüm Kütük (Bahar), Güray Kip (Memduh Rahim), Mahmut Gökgöz (Dişçi Nedim), Yılmaz Şerif (Hacı Halil) paylaşıyor, Ahmet Kural ve Sırrı Süreyya Önder de konuk oyuncu olarak yer alıyor.

Caner Erzincan (Senarist ve Yönetmen)

1984 yılında Erzurum da doğdu. İlk ve orta öğretimini İstanbul da tamamladı. 2004 yılında Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümüne giriş yaptı. Selçuk Üniversitesi bünyesinde yayın yapan Üniversite televizyonunda aynı yıl çalışmaya başladı. 2005 yılında Selçuk Üniversitesi televizyonunda program yönetmenliğine başladı. Yine aynı yıl çeşitli kısa filmler çekerek sinemayla tanıştı. 2005-2006 yılında Üniversite televizyonunda yayın şefliği görevine devam etti. 2006 yılından itibaren Üniversite televizyonundan ayrılarak Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Süha Arın Kısa-ca Belgesel Atölyesinden sorumlu birim amiri olarak görevini devam ettirdi. Belgesel atölyesinde kısa film çalışmalarına yoğunluk verdi. Birçok filmde görüntü yönetmenliği, kurgu ve yönetmenlik yaptı. İlk belgesel filmi olan “Buzlar Kırılınca” çeşitli festivallerden birçok ödül almıştır. Daha sonra “Mevsimsiz Kar” kurmaca filmiyle yine birçok festivalde üniversitesini temsil etmiştir. Yine “Feryat” adlı kurmaca filmiyle kısa film yolculuğuna devam etti. Üniversite son sınıfta çeşitli sanatçılara bir çok klip çekti. ”Kardaki Tozlar” adlı uzun metraj senaryosu çekilmeyi beklemektedir. 2008 yılında okulundan başarıyla mezun olan Caner Erzincan halen birçok kısa film, klip ve sinema çalışmalarına devam etmektedir. Sahibi olduğu Kayıp Sanatlar adlı yapım şirketi kurulma aşamasındadır.

Yazar hakkında: Murat Tolga Şen

blank
1973 yılında doğdu. Öteki Sinema'yı 2005 yılında kurdu ve yayın yönetmenliğini üstlendi. OFCS üyesi olan yazar, 2010’da Beyazperde’de yazmaya başladı. 2014-2016 sezonunda Okan Bayülgen’in Dada Dandinista adlı programının yazı grubunu yönetti. 2017-2019 yılları arasında Antalya Sinema Derneği’nin danışmanlığını yaptı. Aynı zamanda Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası’nda oyunculuk yapan Murat Tolga Şen, Öteki Sinema, Beyazperde ve Medyaradar'da da eleştirmenlik yapıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir