81. Oscar Ödül töreni Türkiye saati ile sabah 7 gibi sonuçlandı. İşte merakla beklenen sonuçlar NTVMSNBC’nin video linkleri ile karşınızda. Özellikle Danny Boyle’u bu büyük başarısından dolayı kutlar, ancak bu noktaya gelmesini sağlayan kendine has tarzını ileriki projelerinde para için terk etmemesini dileriz. Heath Ledger ise içimizde kanayan bir yara. Tekrar Allah rahmet eylesin.
OSCARLAR’IN SAHİPLERİ:
EN İYİ FİLM
Video: Slumdog Millionaire
EN İYİ YÖNETMEN
Video: Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
EN İYİ KADIN OYUNCU
Video: Kate Winslet (The Reader)
EN İYİ ERKEK OYUNCU
Video: Sean Penn (Milk)
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
Video: Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
Video: Heath Ledger (The Dark Knight)
EN İYİ ÖZGÜN SENARYO
Video: Dustin Lance Black (Milk)
EN İYİ UYARLAMA SENARYO
Video: Simon Beaufoy (Slumdog Millionare)
EN İYİ ANİMASYON FİLM
Video: Andrew Stanton (Wall-E)
EN İYİ KISA ANİMASYON FİLM
Video: Kunio Kato (La Masion En Petit Cubes)
EN İYİ SANAT YÖNETMENİ
Video: Donald Graham Burt (The Curious Case of Benjamin Button)
EN İYİ KOSTÜM
Video: Michael O’Connor (The Duchess)
EN İYİ MAKYAJ
Video: Greg Cannom (The Curious Case of Benjamin Button)
EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ
Video: Anthony Dod Mantle (Slumdog Millionaire)
EN İYİ KISA FİLM
Video: Jochen Alexander Freydank (Spielzeugland)
EN İYİ BELGESEL VE KISA BELGESEL
Video: James Marsh ve Simon Chinn (Man On Wire) ve Megan Mylan (Smile Pinki)
EN İYİ GÖRSEL EFEKT
Video: Eric Barba, Steve Preeg, Burt Dalton ve Craig Barron (The Curious Case of Benjamin Button)
EN İYİ SES MONTAJI VE MİKSAJI
Video: Richard King (The Dark Knight) ve Ian Tapp, Richard Pryke ve Resul Pookutty (Slumdog Millionare)
EN İYİ KURGU
Video: Chris Dickens (Slumdog Millionare)
EN İYİ FİLM MÜZİĞİ
Video: A.R. Rahman (Slumdog Millionare)
EN İYİ ŞARKI
Video: “O Saya” A.R. Rahman ve Maya Arulpragasam (Slumdog Millionare)
ÖZEL ÖDÜL
Video: Jerry Lewis
EN İYİ YABANCI FİLM
Yojiro Takita (Departures-Japonya)
Arkadaslar ben bu Slumdog Millionare’den nefret ettim dogrusu.
FIlmin ilk 45 dakikasi gayet keyifliydi ama sonrasi butun herseyi rezil kepaze etti benim icin. Siz ne diyorsunuz?
Can, ben zaten Oscarlara inanmayı “Shawshank Redemption”u 7 dalda aday olmasına rağmen eli boş gönderdikleri yıl bıraktım. Masis sen ne diyorsun?
Ben de Shakespeare in Love Oscar aldıktan sonra pek inanmıyorum ödüllere. Slumdog’u seyretmedim henüz ama yönetmen olarak David Fincher’ın alması gerekirdi derim ben. En iyi erkeği de Mickey Rourke almalıydı. Gerisine fazla bir itirazım yok şu an:)
the curious case of benjamin button… sizce en iyi film ödülü bu filme vermek mantıklı mıydı? slumdog millionaire hem akıcılık olsun, hem görsellik olsun çok daha iyi filmdi… benjamin button konusu olarak ilgi çekici olabilir ama hikayeyi iyi işlememişler filmde, bazı sahneleri gerçekten sıkıcıydı.. forrest gump havası yakalamaya çalışmışlar ama olmamış…
Slumdog millionaire bu yıl izlediğim (2009) en iyi filmdi bana kalırsa, ve adaylar içerisinden bariz budur diyebileceğim tek filmdi..
City of god filmini izlediyseniz, benzerlik görürsünüz iki film arasında ama bana kalırsa bu filmden bile daha iyiydi slumdog.. hele ki varoşlardan gelen o küçük çocuğun kendini yırtarak yapmış olan oyunculuğu asla göz ardı edilmemeli..
Aslında Oscar Akademi ödülleri bu sene the dark knight ı aday bile yapmayarak, izleyiciyi sinir etmeyi başardı.. Oysa ki film 2008’in en iyisiydi..
Ne yaptın Yaşar!? :)
“en iyi film”i zaten “Slumdog Millionaire” kaptı.
Ha Benjamin kazanmış, ha Slumdog ha Dark Knight…Sonuçta filmlerin nitelikleri ile ilgili bir şey değişecek mi, sinemaya yeni bir şey katılacak mı? Oscar dediğimiz, aşağılamak veya kötülemek için söylemiyorum ama adı üstünde endüstri adına yapılan bir aktivite. Kendi adıma Oscar’ları kimin aldığını tüm liste halinde tabii ki merak ediyorum. Önemini yadsıyacak değilim ama “en iyi” nin başkalarının da en iyisi haline getirilmesi biraz tuhaf geliyor. Zaten öğrendikten bir kaç gün sonra da unutuyorum. Aslında bize de fırsat oluyor onca dert tasa arasında biraz olsun kafamız dağılıyor. Çok da şikayet etmeyeyim, değil mi?!
Kimine göre güzel olan kiminin zevkine hiç hitap etmeyebilir.Ama Oscar ödüllerinin büyük bir önem taşıdığınıda inkar edemeyiz..Gerçi benim düşüncem bi film ne kadar çok Oscar kazanmışsa izlenebilirliği o derece düşer..geçmişte verilen Oscar Ödüllerinin de beni doğruladığını düşünüyorum…
Slumdog Millonaire filmine karşı acaip bir önyargım var, filmin sadece fagmanını izledim fakat inanılmaz derecede itici geliyor bana. Bilmiyorum belki de buna David Fincher ve Brad Pitt hayranlığım neden oluyordur. Kulağa çok saçma geliyor değil mi.
Ayrıca Danny Boyle çoğunuzun hayranlık duyduğu bir yönetmen bunu biliyorum, bana göre ise güzelim zombi kültünü perişan eden, onları “öteki sinema” unsuru olmaktan çıkarıp aksiyon yıldızı yapan çirkin ve itici bir adam. Dişe dokunur tek bir filmi var Trainspotting, bitti…
Ayrıca Murat Abi’in söylediği şey çok hoşuma gitti, Shawshank Redemption gibi bir film eli boş döndükten sonra ne anlamı var ki o ödülün. Ya da Titanic gibi salya sümük bir film ödül yağmuruna tutulduktan sonra…
Temizkan strikes back!
Ömer, David Fincher’e ben de bayılırım. Alien 3’ünü bile çok severim. (Bir tek Panik Odası’nı beğenmemiştim.) Ama Slumdog güzel film… Zaten bu Oscar anlamlı bir ödül değil, akademi’nin mastürbasyon aracı gibi birşey. Altın küre zaten Oscar ödüllerinin gayri resmi haline dönüştü son zamanda… Orada kim kazanıyorsa Oskar’ı da o götürüyor. Ama Slumdog olmasa bile Milk’de çok acayip bir film, yine vermezlerdi David Fincher’e gibi geliyor bana.
Oscar’ın tarihi böyle. Adamlar Alfred Hitchcock gibi bir yönetmeni bile ödüllendirmediler. David Fincher çok zor alır bence ki alması gereken film Zodiac’tı. Danny Boyle ise sonuna kadar hakediyor, sadece Trainspotting değil, Shallow Grave, yine genelde beğenilmeyen Sunshine, 28 Days Later ve The Beach. Bence harika bir yönetmen ve daha da iyi işler çıkaracaktır. Zombi kültürünü perişan eden demişsin ama bence 40 senedir hala aynı filmleri tekrarlayan George Romero hakediyor bu sıfatı. Night of the Living Dead ve Dawn of the Dead ikisi de müthiş filmler ama gerisi tekrar. O yüzden ki Shaun of the Dead ve 28 Days Later serisi bu kadar sevildi.
George Romero’dan bahsediyorsun dikkatini çekerim. Zombi konusunda Romero efsanedir. Ayrıca Romero karşısında iki örnek vermişsin ve verdiğin örneklerle beni haklı çıkarmışsın bana göre. Ben de tam olarak bunu söylemeye çalıştım. Danny Boyle zombi kültünü aldı ve onu öteki sinema unsuru olmaktan çıkarıp herkesin istediği, anlamakta zorluk çekmediği bir çerez haline soktu. Sağlam film kültürü olmayan birine bir Romero filmi bi de 28 Days Later’ı izlet bakalım hangisini dha çok beğenecek…
Shaun of the Dead’e ise hiçbir lafım yok. Simon Pegg ile Edgar Wright filmlerinde Romero’ya saygı duruşunda bulunuyorlardı ve bu ikili Romero’ya hayranlıklarını sürekli dile getirerek zombileri yardıra yardıra koşturan filmleri sevmediklerini açıkça söylüyorlar.
Bu arada siteyi ve sizleri çok özlemişim yahu :)
Ben Romero’yu çok severim. Hatta öyle ki, zombiler söz konusu olduğunda, pek olumlu eleştiriler almayan Land Of The Dead ve Diary Of The Dead’i bile beğendim. Bunun yanında Danny Boyle’a bu kadar yüklenmek de haksızlık olmuyor mu? 28 Days Later’ı izlerken hiç de aklımdan modası geçmiş Romero filmlerinin güncelleştirilmiş hali gibi düşünmedim. Şahsen, röportaj okuyan biri olarak da hiç böyle bir açıklamasına rastlamadım. Hele sinema kültürü düşük (!) olanların ancak sevebileceğini düşünmek pek ağır olmuş. Belki seyircilerin bu gözle bakıp izlemeleri mümkün olabilir. Ama, hele de duygusal bir film çekip Oscar aldı diye yüklenmek… Fakat, eğer Dawn Of The Dead’i veya Day Of The Dead’i zamanında izleyebilecek kadar şanslı/yaşlı iseniz bu tepkinin anlaşılabilir bir şey olduğunu düşünüyorum. Herkes istediğinin beğenip beğenmemekte de, savunmakta da serbest ama Romero’yu kendini/zombileri sömüren biri olarak düşünmenin sinema sevgisiyle pek bağdaşmadığını düşünüyorum.
Daany Boyle ve Romero’yu karşılaştırmak anlamsız bence. Her ikisi de sinemaya yeni bir dil kazandırmış kendi zamanlarına göre değerlendirmek gerekir. Ne Trainspotting’in klozetin içine dalma sahnesini ne de Night of living dead’in mezar sahnesini unutabilirim. ayrıca dahja önce 28 x later serisinde yazdığım gibi bu filmleri de oldukça beğeniyorum.
Temizkan hoşgeldin ben de arkandan atıp tutuyordum tişörtü kaptı yok oldu diye iyi ki döndün:)
Sevgili “Öteki”ler Oscar yazısı altında zombi kapıştırmayı başarmıssınız ya ne diyeyim! :)
Romero, Zombi kültü açısından çok önemli bir adam ve perde de bir saat boyunca foxtrot yapan zombi seyrettirse yine de öneminden bir şey eksilmez. Fakat son dönem işlerinin kendini taklit edenlerden bile geriye düştüğüne katılıyorum. Carpenter için de aynı şeyleri söyleyebilirim.
Danny Boyle’de kesinlikle ıskalanmaması gereken şahane bir yönetmen. 28 X Sonra’lar müthişti bence. Umarım Oscar aldım diye ana akım sularında boğulmayıp, fantastik sinema alanında üretmeye devam eder.
Bunlarda Türk Film Oskar’ları: :)
”En İyi Yönetmen” ödülünü de ”3 Maymun” filmiyle Nuri Bilge Ceylan aldı.
”En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü ”Sonbahar” filmindeki performansıyla Onur Saylak
”En İyi Kadın Oyuncu” ödülüne ise ”3 Maymun” filmindeki performansıyla Hatice Aslan
”En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülü, ”O… Çocukları” filmindeki rolüyle Altan Erkekli
”En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ödülünü ise ”Issız Adam” filmindeki anne rolüyle Yıldız Kültür
”Turkcell İlk Film” ödülüne, ”Sonbahar” filmiyle Özcan Alper
”En İyi Senaryo” ödülünü, ”3 Maymun” filmiyle Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan ve Ercan Kesal
”En İyi Film Müziği” ödülü, ”Issız Adam” filminin müziklerini yapan Arya Müzik
”En İyi Görüntü Yönetmeni” ödülünü, ”3 Maymun” filminin görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki
”Digiturk Genç Yetenek” ödülünü ise ”3 Maymun” filmindeki rolüyle Ahmet Rıfat Şungar
31 BEST HORROR MOVIES
http://fuzzy.blogcu.com