Türk Sinemasında 2011 Yılının ‘EN’leri

Türk Sinemasında 2011 Yılının 'EN'leri 1 – postersTürk Sinemasında 2011 yılı, son 25 yılın En Çok Filmin Gösterime Çıktığı Yıldır: 71 Yerli Film

En çok bilet kesilen film: 3.950.000 kişi – EYVAH EYVAH 2

En az bilet kesilen film: 250 kişi – GÖRÜNMEYEN

En çok kopya: 377 kopya – YA SONRA

En az kopya: 1 kopya – YÜRÜ GARİ İBRAM
1 kopya – İÇİMDEKİ SESSİZ NEHİR
1 kopya – ÜNYE DE FATSA ARASI

En iyi 3 gün açılışı: 801.863 bilet – EYVAH EYVAH 2

En kötü 3 gün açılışı: 67 bilet – ÖFKELİ ÇILGINLIK KARAMSAR ÇİLE

En az film gösterilen ay: yıllardır olduğu gibi (son 25 yılda rastlanmadı) yine Ağustos ayında yerli film vizyon bulamadı. Temmuz ise 1 film ile listeye girmeyi başardı.

En çok film gösterilen ay: 11 film ile Aralık ayı

3 milyon bileti geçebilen film sayısı: 1 (Eyvah Eyvah 2)

2 milyon bileti geçebilen film sayısı: 3 (Kurtlar Vadisi Filistin, Allahın Sevgili Kulu, Aşk Tesadüfleri Sever ve yukardaki)

1 milyon bileti geçebilen film sayısı: 2 (Anadolu Kartalları, Dedemin İnsanları ve yukardakiler)

500.001 – 999.999 kişi arası satılan bilet: 4 (Ya Sonra, Said Nursi, Behzat Ç, Sümelanın Şifresi)

100.000 kişi ve altı bilet satışı: 51 film

…Yılın EN HAYAL KIRIKLIĞI yaratan projesi Şerif Gören’in Necati Cumalı uyarlaması Ay Büyürken Uyuyamam oldu. Eleştirmenlerin ve sinemaseverlerin merakla beklediği proje daha ilk özel gösteriminde ‘’keşke hiç çekmeseydi’’ dedirtti.

…Nisan ayından Ekim ayı sonuna dek gösterime giren filmlerden 30 tanesinin içinde 150 bin kişiyi bulan bir tek film yok. Ta ki Anadolu Kartalları ve Behzat Ç. gösterime girene dek. Türk sineması Kasım–Aralık (5 ay) arasına 40 film sığdırarak kendi koşullarını zorluyor.

…2008, 2009 ve 2010 yıllarının Şubat ayı gişe şampiyonu Recep İvedik serisi bu yıl çekilmeyince meydan Eyvah Eyvah-2 filmine kaldı. Böylece son 3 yıldır Şubat ayı rekoru Ocak ayına atladı .

…Türkiye’de ilk kez bir uzun metraj çizgi film çekildi ve gösterime çıktı. Allahın Sevgili Kulu–Barla adı ile gösterilen filmin bütün sektör beklentilerini yanıltarak 2 milyon bileti geçtiğini söylemeliyiz. Ancak yine de yapımcısının “nasıl olur da Recep İvedik gibi bir figür Müslüman ülkemizde gişe şampiyonu olur. Biz 4.5 milyon bilet ile geçeceğiz” demesi kulağımıza gelen dedikodular arasında. Ancak 4.5 milyon biletin 45 milyon TL yaptığı düşünülürse yapay destekle bu rakama ulaşmak olanaksız idi ve olmadı da.

…Aynı yıl içinde 2 aynı temalı film gösterime çıktı. Hür Adam ve Allahın Sevgili Kulu. Mehmet Tanrısever’in yönettiği Hür Adam beklenenin aksine animasyon olana geçildi. Ya da bir film diğerinden daha iyi pazarlandı.

…Eyvah Eyvah gişe başarısı sonrası bölgesel projeler göze çarpmaya başladı. Karadeniz mizahının anlatıldığı Sümela’nın Şifresi–Temel bunlardan biri. Salih Kalyon bile ortak. Tek farkları kahramanlarımız Eyvah Eyvah’da 2. filmde evlenirken Temel’de hemen evleniyorlar.

…Bu yıl İncir Reçeli şüphesiz sessiz ama derinden gelen özel bir yere sahip. Önce 60 bin civarında izleyici toplamış, sonra tekrar gösterime girerek bu kez 230 bin civarında izleyiciye ulaşmıştır. Bazı filmler yeni ‘oyuncu’ starlar yaratır. İncir Reçeli’nin en çarpıcı yanı içinden Halil Sezai adlı bir ‘şarkıcı’ çıkarmasıdır.

…71 film içinde teması futbol olan tek film Kaledeki Yalnızlık idi. 3 Haziran’da gösterime çıkan film, şike ve kulüp başkanlarının mafya ilişkilerini anlatmaktaydı. Yapımcısı Mazlum Çimen’i borç ve icra batağına sürüklese de 3 Temmuz’daki şike iddianamesi ile aslında ne kadar özel bir film olduğunu kanıtladı, çünkü kısa rolü olan Ümit Karan tutuklananlar arasında yer aldı.

…Yılın son gösterime giren 70 dakikalık “Türkiye’nin ilk mizah belgesel filmi” ÜNYE DE FATSA ARASI, hafta sonu açılış rakamlarına baktığımızda tam 50 filmi geçerek ilgi çekti.

…Geçen yıl 6.854 olan toplam kopya sayısı bu yıl 6.430’da kalarak hem 2009’ a hem de geçen yıla göre geçildi. (2009: 6.501 kopya , 2010: 6.854 kopya)

…En çok iş yapan filmler içinde Bakanlığın yine tek lira katkısının olmadığı göze çarpmaktadır. Göze çarpan bir diğer husus da 30 filmin denetimden SINIRSIZ geçmesi, diğer 41 filmin denetimce yaş ile sınırlanmasıdır.

…Tiglon, 22 film dağıtarak tüm zamanların rekorunu kırmıştır.

…Fetih 1453, 2011 yılında da vizyon görememiştir.

…Türk sineması bu yıl da ‘bilim-kurgu’ tarzında film çekememiştir.

…Bu yıl 5 devam filmi izledik: Eyvah Eyvah, Kurtlar Vadisi, Kutsal Damacana, Kolpaçino ve Musallat.

Yazıyı hazırlayan: Nizam EREN

blank

Yazar hakkında: Misafir Koltuğu

blank
Öteki Sinema ekibine henüz katılmamış ya da başka sitelerde yazan dostlarımız her fırsatta harika yazılarla sitemize destek veriyor. Size de okuması ve paylaşması kalıyor...

4 Yorumlar

  1. blank

    Cannes ta ödül alan Bir Zamanlar Anadolu’da filminden neden hiç bahsedilmemiş anlamış değilim. Popüler sinemaya devam…

  2. blank

    Alakasız yorumlar yapmasak… Bu bir istatistik yazısıdır. İyi film/kötü film seçkisi yapılmamış ki BZA’dan bahsetmemek ayıp olsun!

    Sinemaya düşkün bünyelerin aynı zamanda okuduğunu anladığını da varsayıyoruz ve yorumunuzu bir istisna olarak kabul ediyoruz. Sevgiler…

  3. blank

    Bir Zamanlar Anadolu’da “populer film değil yani?” cıks…

  4. blank

    Belki Bir Zamanlar Anadolu’nun gişe rakamları merak edilmiştir. Ben de şimdi merak ettim okuyunca. Eklenirse güzel olur aslında.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir