Fantastik, bilimkurgu, korku ve çizgi romanı aynı potada eritmeyi başaran Yabani Dergi‘nin 10. sayısı çıktı. Bu sayı ile Yabani Dergi yayın hayatında sona mı geldi?
Yazar ve çizer Devrim Kunter’in önderliğinde çıkan dergi, 10 ayda bize onlarca farklı hikaye sunmakla kalmadı okuyucuları pek çok yazar ve çizerle de tanıştırdı. Ülkemizde yapılması zor bir şeyi yaptı ve genele değil özele hitap ederek zihinlerde yer kaplamış hikayeleri, çizgileri okurlarla buluşturmayı başarmış.
Maalesef okuma oranının çok düşük olduğu ülkemizde riskli bir işe girişip, daha önce pek çok yayının da başına geldiği üzere Yabani Dergi de bu sayıyla son kez okuyucularla buluşabilir. Dilerseniz Yabani Dergi’nin 10. sayısındaki önsöze birlikte bakalım!
Bir itirafla başlayalım, çizgi roman dergimizi ucuz fiyatla satarak çok kişiye ulaşma fikrimiz başarısız oldu. Dergimizde değişikliğe gitmemizin başlıca sebebi bu. Öte yandan Yabani`nin diğer hedefi farklı yazarlarımızı ve çizerlerimizi yayınlamaktı. 10. sayı itibariyle 79 yerli yazar ve çizeri konuk ettik. Türkiye’de farklı çizgi romanlar ve hikâyeler yazıldığını, çizildiğini göstermeye çalıştık. 10. sayımız özel bir sayı olsun istedik. Bize ilham veren, edebiyatın ve çizgi romanın fantastik dünyasına bizi çeken insanların öykülerini çizgi romanlaştırdık ya da onların ürettiği eserlere göndermelerde bulunan çizgi roman ve illüstrasyonlar yaptık.
“Cthulhu’nun Çağrısı” H.P. Lovecraft’ın yarattığı korku dünyasının mihenk taşı olan hikâyesini, Dost Körpe’nin çevirisi, Ömer Tunç’un çizimleriyle okuyacaksınız. Edgar Allan Poe’nun “Kuzgun” şiirini Kutlukhan Kutlu çevirisiyle Hakan Duman yorumladı.
Kafka’nın “Dönüşüm”ü, Vedat Çorlu çevirisiyle Orhan Mertin stilize anlatımını birleştirdi. Tolkien’in “İstif’ şiiri, Niran Elçi çevirisiyle ve A. Gökhan Gültekin çizimleriyle sunuldu. Ömer Seyfettin’in “Beyaz Lale”si ise Devrim Kunter tarafından çizgi romana uyarlandı.
Bu sayımızda sadece uyarlamalar değil, sevdiğimiz yazarlara, karakterlere atıf yapan iki çizgi roman daha var.
“Ünlü Yazarların Kesilmiş Elleri”, Göktuğ Canbaba’nın hikâyesinden Eren Arık’ın çizdiği bir uyarlama.
“Dr. Frankenstein” Devrim Kunter’in yazdığı, Bora Örçal’ın ilk bölümünü, Özgür Yıldırım’ın ikinci bölümünü çizdiği bir klasik edebiyat kahramanları geçidi.
Bu sayıdaki illüstrasyonlar sırasıyla; Ayşe İrem Aktaş, Sibel Bozkurt, Ayşegül Sınav, Koral İlhan, Tamer Poyraz Demiralp, Yasin Karakaya, Ethem Onur Bilgiç, Mehmet Özen, Aykut Aydoğdu ve Ahmet Uzun’a ait.
Kapağımız Hakan Arslan’dan, arka kapağımız İsmail İnceoğlu’ndan.
Bu sayının oluşmasında bu değerli kitapları yayınlayan ve çizgi romanlaştırmamız konusunda desteklerini esirgemeyen İthaki ve DeliDolu yayınlarına teşekkür ederiz.
Bu sayı hepimiz için önemli, hep birlikte Yabani’nin devam edip etmeyeceğine karar vereceğimiz sayı olacak.
Bir sonraki sayımızda görüşmek dileğiyle…
Yabani Dergi’nin 10. sayısını Yay-Sat bayiileri ve Arkadaş Kitabevi, Kitapsan, Metro, Dost, D&R, Nezih Kitapevi, Ekspres Kipa, Özdilek, Real, Ersan, Remzi Kitabevi, Ilkım, Makro Market, İnkilap Kitabevi, Şok, Kiler Gida, Üçler, Kipa mağazalarında bulabilirsiniz.