Kaan Zanbakcı

Kaan Zanbakcı 1 – unnamed 1

unnamed (1)1976, İstanbul doğumluyum. Daha önce birkaç filme gitmiş olsam da adına sinema denen sanatın ne kadar büyülü bir şey olduğunu 1986’da, Şişli Site sinemasında izlediğim Return of the Jedi ile farkına vardım. Film, o dönemdeki pek çok emsali gibi Türkiye’ye 3 yıl rötarlı gelmişti. Sinemanın önünde kartondan devasa bir Darth Vader maketi vardı ve beni resmen korkutmuştu. Babamın bir pazar bizi sinemaya götüreceğini söylemesiyle gözümün önüne gelen ilk şey de o maketti zaten. “İnşallah o film değildir” cümlesini içinden tekrar ede ede sinemanın yolunu tutan ben, neyle karşılaşacağımı bilmiyordum. Return of the Jedi’a kaşlarım çatık girdim, ağzım açık çıktım.

Kısa bir süre sonra Baskan yayınlarının bilimkurgu dizisinden yayınlanan H. G. Wells’in Dünyalar Savaşı romanı içimdeki bilimkurgu sevgisini perçinledi. Tabii zamanla farklı türlere de yelken açmayı ihmal etmedim. Bilimkurgu gönlümde her zaman torpilli olsa da sevip izlediğim pek çok farklı tür var. 10 yıldır yaptığım çevirmenlik mesleği de beni bu açıdan bir hayli besliyor.

Çevirmenliğin hiç tahmin etmediğim bir yan etkisi de oldu: Yazmaya ilgi duymaya başladım. Önce Divxplanet bünyesinde, ardından Öteki Sinema’da film eleştirileri yazdım. Murat Tolga Şen’in de desteğiyle Hayalî İcraat adında bir bilimkurgu/fantastik sinema sitesi hazırladım. Bu arada Sender’in açtığı senaryo atölyelerine katıldım. Bana film okuma konusunda çok şey kazandıran bu atölyeden sonra Hayalî İcraat özellikle film incelemeleriyle adını duyurdu. Ancak o büyüklükte bir siteyi tek başına hazırlamanın zorlukları, hosting firmasının saçmalıklarıyla birleşince 6 yılda büyük mesafe kat eden, 800’ü aşkın makale içeren siteyi içim acıyarak da olsa kapatmak zorunda kaldım. Murat Tolga Şen’in davetiyle yuvama, Öteki Sinema’ya döndüm.

Kaan Zanbakçı yazılarını takip etmek için buradan lütfen

blank

Öteki'den Haber Al