Öteki Sinema, fantastik sinema ve alt türlerine eğilerek, vizyondan bağımsız Türkçe içerik üretmeyi amaç edinmiş bir “kötü film sevenler cemiyeti” oluşturma fikrinden doğdu. Bu fikirden hiçbir zaman vazgeçmemiş bir alt kültür yayınıdır ancak yıllar içinde kendi kimliğini oluşturmuş ve ‘Öteki Sinema’ kapsamına giren tüm türlere açık hale gelmiştir. Öteki Sinema sitesi yazarlarının doğaçlamasından ibarettir. Bir egosu, hırsı, kompleksi ve bilinci yoktur. Tek endişesi sansürsüz yayın yapmak üzerinedir.
Sitemizde, sinema asıl dert olmakla birlikte, yıllar içinde site, çizgiroman, oyun, diziler, kısa film gibi alanlarda da içerik yayınlamaya başladık.
Tarihimizi merak ederseniz; Öteki Sinema, kişisel bir blog olarak 2005 yılının sonunda, Murat Tolga Şen tarafından kuruldu. Yayınımız, 2007 Mayıs ayına kadar midnight.blogcu.com adresinde, internet uzayında başı boş şekilde gezinen yerli içeriği bir araya toplama ve sunma gayretinde olmuş, 2006 Haziran ayından itibaren bu misyonunu tamamlamış ve Metin Demirhan‘a verdiği sözle, copy-paste olmayan yerli içeriği geliştirmeye ant içmiştir. Aynı dönemde Öteki Sinema’ya katılan Masis Üşenmez ile site yeni bir ivme kazanmış ve 2007 Ekim’inde kendi alan adına taşınmıştır.
Öteki Sinema‘da rüştünü ispatlamış birbirinden değerli kalemler yazmakta, bilgi ve birikimlerini amatör bir hevesle hevesle paylaşmaktadırlar.
Öteki Sinema yazarlarının sinemaya bakış açısı, tarafsız ve suçluluk duygusundan arınmış, entelektüel komplekslerden uzak bir paylaşma istemi üzerine kurulmuştur.
Murat Kızılca’nın yayın yönetmenliğindeki Öteki Sinema yazar grubu; Murat Tolga Şen, Masis Üşenmez, Ertan Tunç, Banu Bozdemir, Semra Uygun, Murat Kirisci, Salim Olcay, Osman Cavcı, Özgür Ilgın, Fatih Danacı ve Can Yalçınkaya’dan oluşmaktadır.
Sitemizle ilgili çok önemli hatırlatmalar:
- Sitede Yazmak İsteyenlere
- Okurlarımıza
- Takipçi Sitelere
Öteki Sinema yazarlığı gönüllük esasına dayanır. “Öteki Sinema” yazarı olmak övünülecek bir şeydir ama karın doyurmaz.
Öteki Sinema, duygu birliğine sahip insanların komünüdür. Kadrolu yazarı olmak için sadece Öteki Sinema’da ya da kendi kişisel blogunuzda yazmanız gerekmektedir. Telifli çalışanlar istisnadır, diğer durumlarda yazılarınız “konuk yazar” statüsünde yayınlanır.
Öteki Sinema yazar maskını siteye her ay en az bir özgün yazı gönderen yazarlar taşır, arada bir yazan değerli kalemlerimiz “konuk yazar” statüsüne alınacaktır.
Öteki Sinema yayın mekanizması bir dergi gibi işlemektedir. Bize emanet ederken yazılarınızın bir editör tarafindan elden geçirileceğini peşinen kabul edersiniz. Bu editör yazınızda kısaltma dahil değişiklikler yapabilir ya da size bu ve başka yönde tavsiyelerde bulunabilir. Yazının ne zaman yayına verileceği yine editörün takdirine kalmıştır.
Öteki Sinema, özgün içeriği desteklemek ve korumak kapsamında tamamen size ait ve başka yerde daha önce yayınlanmamış yazıları kabul eder. Yazarlar “Öteki”de yayınlanan yazılarını kişisel blogları hariç başka hiçbir yerde yayınlayamazlar. “Öteki”de yayınlanan yazılar editoryanın bilgisi dışında diğer siteler ile paylaşılamaz. Böyle bir durum söz konusu olduğunda yazınız arşivimizden çıkarılacak, yazarlığınız süresiz olarak askıya alınacaktır.
Yayınlanan yazıların tüm sorumluluğu yazarına aittir ama yazı altı yorumlarında hakkını yedirmeyiz!
Öteki Sinema, yollanan yazıları temaya uygun olmadığı takdirde reddetme ya da yayınlanmış bir yazıyı kaldırma hakkını saklı tutar.
Yayınlanmasını istediğiniz yazılarınızı, editor@otekisinema.com adresine gönderebilirsiniz. Sitemiz yazar aramamaktadır ancak yazınızı çok beğenirsek, imzanızla yayınlamaktan geri durmayız. Beğenmezsek ölü taklidi yapıyoruz, bilesiniz.
Tüm yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanır.
Öteki Sinema‘nın derdi sinemadır. Sinema konuşmanın dışına çıkıldığı, alenen geyik yapıldığı ve bir chat ortamının oluştuğu durumlarda düzeltme ve silme yapılabilir.
Yorumlarınızda yazıya değil de yazana yapılan eleştiriler varsa bu yorumun çöpe gideceğinden emin olabilirsiniz. Bu konuda epeydir anlayış göstermekle birlikte iş üzüm yemektense bağcıyı dövmeye gitmekte…
Öteki Sinema, editör ve yazarlarının eğilimleriyle yön bulan, doğaçlama yapılan bir platformdur. Zaman içinde de bazı anlayış değişiklerine gitmesi maddenin doğası gereğidir. Öteki Sinema’ya “eskiden şöyle güzeldi, böyle güzeldi” diyerek tarif tutturmaya çalışmayın. Hiç kimsenin tek kuruş para kazanmadığı halde para harcanarak yapılan bu faydadan yararlanmak en güzeli… Bu türden fikirler içeren yorumlarınızın yayınlanmadığını gördüğünüzde de bizi “Sansürcü” ilan etmek yerine hala hiçbir yerde bulamayacağınız kadar “B” olan yazılarımızı okumaya devam edin. Burada herkes için iyi bir şeyler var.
Öteki Sinema, demokratik bir oluşum değildir. Okur olarak siteyi ilgiyle takip edebilir dilediğinizde de vazgeçebilirsiniz ama yazdıklarımızı okudunuz diye kendinizi sitenin sahibi gibi hissetmeyin. Bu sizin para ödeyerek aldığınız bir dergi-gazete ya da başka bir şey değil. Sitede barter yaparak aldıklarımız dışında reklam yok, yani sunucu parasını, alan adı parasını biz ödüyoruz ve bu siteyi önce kendimiz için yapıyoruz. O yüzden bize burada ya da sosyal medya hesaplarımızda haddimizi bildirmeye falan çalışırken iki kere düşünün.
Öteki Sinema, düzgün Türkçe kullanımına özellikle dikkat eder. Sokak ağzı ile yapılan ve imla kurallarını katledecek derecede hatalı yorumlar yayınlanmayacaktır. Bu yorumları düzeltmek için vaktimiz olmayabilir ve buna mecbur da değiliz.
Fikirlerinizi savunurken ya da açıklarken sinema konuşmaktan kopmamaya gayret etmenizi isteriz. “Yaşın kaç?” “Sen benim kim olduğumu biliyor musun?” gibi kelamlar anında silinir.
Yorumlarda eğer film ile ilgili spoiler/sürprizbozan bilgi verilecekse mutlaka yorumun başında uyarı verilmeli ve daha da iyisi böyle bir şey yapılmamalıdır.
Öteki Sinema, inanış, dil ve ırk ayrımını kesinlikle reddeden bir sitedir. Hiçbir inanışa ya da ideolojiye ait değildir. İdeolojik ve ırkçı yorumlara kesinlikle onay verilmeyecektir. Yazıp da boşuna yorulmayın.
Öteki Sinema, kişisel saldırı ya da hakaret içeren yorumlardan hiç hoşlanmaz ve bunu yapan üyesini bir daha kabul etmemek üzere dışlar.
Yanlış bilgilendirme ve yönlendirme içeren yorumlar düzeltilebilir, silinebilir.
Siteyi gezen ve yorum bırakan tüm üyelerimiz bu sayfayı okumuş ve kabul etmiş sayılır. Eğer “okumadık, bilmiyorduk, hem hani nerede yazıyormuş o!“ denilirse, sayfanın linki anında copy&paste yapılıp üye aleme rezil edilebilir. Aman dikkat!
Yazı ve yazı altı yorumlarla ilgili tüm düzenleme yetkisi Öteki Sinema editörleri ve ilgili yazı sahibine aittir.
Yukarıda yazdığımız ve daha sonra “Ahan da bunu unutmuşuz!” diyerek yazacağımız hassasiyetlere dikkat ederek gönlünüzce yazabilir, kızgın kumlardan serin sulara atlayabilirsiniz.
Öteki Sinema, Ötekidir, bağımsız sinemadır, alt ve alternatif kültürdür, külttür… Vizyon filmleri pek yazmıyoruz diye bize kızmayın, küfretmeyin. Eğer olur da vizyon yazarsak hangi dağdaki kurt ölmüştür? Geçici bir hevestir. Fakat şunu da bilin prensim; Türkiye’nin aralıksız yapılan ve özgün içerik üreten en eski sinema blogu olan Öteki Sinema, asıl ilgisini fantastik sinemaya vermekle birlikte aslında kalabalık bir yazarlar kadrosunun doğaçlama alanıdır ve zaman içinde şeklinde, anlayışında bazı değişiklikler meydana gelmektedir. Eski okurlarımızın iyi bildiği üzere, Öteki’nin ötekiliği yaklaşımındadır.
TV’de yayınlanan aynı adlı programla hiçbir ilgimiz yoktur. Sinemasal yaklaşımımız da son derece farklıdır. Malum “Öteki” tabiri son yıllarda epey havalı olmaya başladı ama biz 2005’ten beri buradayız, yani biz öz hakiki Öteki Sinema’yız. O programı yapanlara da başarılar dileriz.
İletişim için yukarıda verdiğimiz mail adreslerini ve sitenin iletişim kutusunu kullanabilirsiniz ama film isteklerine kesinlikle cevap yazmıyoruz. Çünkü hiçbir şart altında film alışverişi – takası yapmıyoruz. Sadece film izlemeyi seviyor ve izlediğimiz filmleri yazıyoruz.
Öteki Sinema yazılarını yazı sayfasına link vererek kısmen alıntılayabilirsiniz ama öncesinde bize danışmanızı rica ederiz.
Bizi ve başkalarının sevmediği filmleri izlemeye devam edin…