Yeşim Yükselen

Yeşim Yükselen 1 – Macera Filmlerinin Egzotik Bakışlı Kadını Yeşim Yükselen

Türk sinemasının en önemli isimlerinden biri değildir Yeşim Yükselen… 60′lerin başından beri sinemada olmasına ve her türde (melodram, avantür) hatırı sayılır sayıda filmde oynamasına rağmen, asla bir Arzu Okay yada Mine Mutlu kadar ünlü olamamıştır. Furyanın bitişine rağmen  bir şekilde sektörde kalmayı başaran Yükselen,  yakın zamanda TV dizilerinde (  Üvey Baba ve fenomen dizi Gerçek Kesit’in bazı bölümlerinde) boy göstermiştir.

Yeşim Yükselen hakkında internet ortamında ya da basılı yayınlarda çokca bilgiye ulaşmak olası değildir. Oyuncu hakkında bulabileceğiniz en kapsamlı bilgilendirme, Rahmetli Metin Demirhan’ın kendisi ile 2000 yılında yapıp “Erotik Türk Sineması” kitabına koyduğu söyleşidir.  Gerçekten güzel bir kadın olan Yeşim Yükselen’e hayranlığını “Macera filmlerinin egzotik bakışlı kadını” adını verdiği söyleşide açıkca belirtmiştir M. Demirhan ve bloguna da “Seni seviyorum Yeşim Yükselen” başlığı altında sanatcının bir kartpostalını eklemiştir.

yesim-yukselen-0120 Şubat 1944′te İstanbul’da doğan Yeşim Yükselen’in asıl adı Hamiyet Yükselel’dir. İlkokul mezunu olan Yeşim Yükselen 1960′ta figüran olarak sinemaya girmiş, 1968′de Yılmaz Atadeniz’in “Maskeli Beşler” filminde Meksikalı dansöz kızı oynayarak daha ciddi rollere çıkmaya başlamıştır. Egzotik bakışları yüzünden o dönem siyah beyaz çekilen macera filmlerinin değişmez kadın oyuncularından biri olmuştur. Onu filmlerde kah başoyuncunun sevgilisi, kah kötü adamın dostu ya da başkadın oyuncunun arkadaşı olarak görürüz. Üç çocuk sahibi olan sanatcı 2006 yılında hayata gözlerini yummuştur.

Sinemada ‘Tehlikeli Kadın’lığını maskeli filmlerde kötü adam’ın yanında, iyi kahramana ve onun yandaşlarına karşı göstermiştir. 1971′de Cavit Yürüklü’nün Özler Film (Müfit İlkiz) hesabına, Levent Çakır, Fatma Belgen ve Turgut Özatay ile çektiği Kızıl Maske’nin İntikamı’nda ‘Vamp’ bir tipi oynamıştır. Kızıl Maske’ye karşı kurulan entrikalarda aktif bir rol alan kadınıdır. Kötü adam o olmadan bir hiçtir adeta. Emellerine ulaşmak için onu kullanır. Ama başrol Kızıl Maske’nindir ve kötüler cezalarını bulurlar. Kült fantastik ve macera filmleri üretme konusunda ısrarlı olan, Işık Toraman’ın şirketi Metin Film adına çekilen ve Hüseyin (Oski) Zan’ ın başrol oynadığı Örümcek’te (Taner Oğuz-1972) yine entrikalara karışır. Kötü adamların, motosiklet kasklı, bandocu kıyafetli, maskeli kahraman Örümcek’i altetme çabalarına tuz biber olur. Yavuz Yalınkılıç’ın yönettiği Süper Adam İstanbul’da’da (1972) kötü adam Hayati Hamzaoğlu’ nun fettan kadınlarından biridir. Bir yıl sonra, Türk sinemasının en güzel Fantastik filmlerinden biri olan Çılgın Kız Ve 3 Süper Adam’da (Cavit Yürüklü-1973), yaptığı ‘Fludi’ adlı robotla Dünya’yı ele geçirmeye çalışan, ‘Yüce Şeytan’ lakaplı kötü karakterin sağ kolu, maskeli ve fetiş giysili ölümcül kadın ‘Afrodit’i oynar. Ayrıca Behçet Nacar’lı ve Aytekin Akkaya’lı birçok avantür filmde de rol almıştır…

Yeşim Yükselen’in ilk önemli rolü olan “Maskeli Beşler”de oynaması için Yılmaz Atadeniz’e götüren ve tanıştıran Hüseyin Zan sayesinde farkedilmiş olan oyuncu önce makyajsız halini hiç beğenmeyen Atadeniz tarafından refüze edilmiş ve hatta yönetmen tarafından “Bu da kim? Nereden buldunuz bu karıyı? Hangi pavyondan getirdiniz? Benim aradığım böyle biri değil…” diyerek azarlanmış ve setten kovulmuştur. Hüseyin Zan’ın ısrarıyla makyaj odasında makyajını yapan Yeşim Yükseleni bir kaç saat sonra tekrar geldiğinde Yılmaz Atadeniz tanıyamamış ve çok beğenerek filme dahil etmiştir. Daha sonraları sıkı dost olan ikili arasında ki sohbetlerde bu bahis hep anılır ve oldukca gülünür olmuş…

Yeşim Yükselen, Yılmaz Atadeniz dışında Aram Gülyüz, Semih Evin, Mehmet Bozkuş, Çetin İnanç, Osman F. Seden ve Türker İnanoğlu gibi önemli yönetmenlerle de çalışmış ve Yılmaz Güney, Ayhan Işık, Cüneyt Arkın, Ediz hun gibi önemli ismlerle karşılıklı rol almıştır. Yeşim Yükselen çalıştığı oyuncular arasında olan Behçet Nacar’ı ise yere göğe sığdıramamakta ve verdiği söyleşide bu avantür ustası için şu sözleri sarfetmektedir:

” O çok az imkanlarla çok iyi işler yapmaya çalışan cefakar bir insandır. Ekmeğin kaç para olduğunu bilen bir şöhrettir. Yeşilçam’ın bir tanesi, sinemanın hakiki babasıdır bence. Dostlarına yardımını hiçbir zaman esirgememiş ve esirgemezde… Onunla oynadığım filmlerde kendimi çok rahat hissediyordum. Öyle güven verici, saygılı bir insan ki sevişme sahnelerinde rahatlıkla çekim yapabiliyorduk.”

Türk seks filmlerinin orjinalitelerinden biri de fake (sahte) afiş ve lobi kartlarıdır. Filmlerde asla oynamayan kimi kadınların çıplak görüntüleri ile basılan bu materyaller ile filmler daha agresif bir şekilde pazarlanmış ve olduklarından daha tahrikkar gözükmüşlerdir. M. Demirhan’ın bu konu ile ilgili sorusuna şöyle karşılık veriyor Y. Yükselen:

Çoğu zaman içinde seks ve çıplaklık olmayan filmlerde bile afiş, lobi gibi tanıtım malzemeleriiçin özel olarak çıplak pozlar veriyorduk, film daha fazla iş yapsın diye. Filmler sansürden fazla çıplak sahne olmadığı için kolayca geçebiliyordu ama lobiler ve afişler sansür kuruluna gitmiyordu ki…

cakal-yesim-yukselenDönemin ünlü oyuncularından Feri Cansel içinse pek iyi şeyler söylemiyordu Y. Yükselen… Belki de Cansel’in başına gelen şeyin kıgınlığıyla, onun Dünyanın en aptal kadınlarından biri olduğunu ve diline hakim olamayışı yüzünden kendini öldürttüğünü söylüyor.

Erken dönemde erotizmi temsil eden kadınlardan biri olmasına rağmen Seks Furyasının altın yılları olan 1975 – 80 arası dönemde sinemadan uzaklaşan Yükselen, bu dönemde, Zerrin Doğan gibi sert seks filmleri dahi çekmiş olan arkadaşlarını da suçluyor ve onların yaptığının sonucunun bugün pek çok insanın unutmak, silmek istediği hatıralardan başka bir şey olmadığını belirtiyor ve haksız da değil…

İlginç olan bir konuyu ise sizlerle  paylaşmak istiyorum. Yeşim Yükselen, Metin Demirhan’a verdiği söyleşide son oynadığı sinema filminin 1972 yılında, Mehmet Bozkuş yönetiminde Yıldıray Çınar ile yaptığı “Tahir ile Zühre” olduğunu belirtiyor fakat sinematürk veritabanında sanatcının bu tarihten sonra oynadığı çoğu Behçet Nacarla çevrilmiş (bunlardan biri de 1975 yılında yaptığı Kadı Han) 40′ın üzerinde filmin bilgisi mevcut. Sanatcının 1976 ile 1983 yılları arasında sinemaya ara verdiği doğru ama kendi beyanatı bu bilgiyi çürütmeye çalışıyor. Sanırım Seks furyası ile anılmaktan (kendi de bu tür filmleri yapmış olmasına rağmen) yada çocuklarından utandığı için bu şekilde davranmış Yeşim Yükselen. Toprağı bol olsun.

Murat Tolga Şen

YEŞIM YÜKSELEN FILMOGRAFISI:

Sevmek Neye Yarar,  İkizler, Bekleyiş, Kadı Han, Kadın Çapkın Olunca, Profesyonel, Bir Baba Hindi, Tantana Kemal, Tatlı Cadı, Tokmak Nuri, Vur Davula Tokmağı, Başa Gelen Çekilir,  Kanlı Savaş, Sütçünün Rüyası, Çakal, Helal Sana Behçet,  Aşkımla Oynama     Behçet Derler Adıma, Çılgın Kız Ve Üç Süper Adam, Çılgınlar, Haydi Bastır, Karateci Kız, Maceraya Bayılırım, Tuzak, Üç Süper Adam, Kader Yolcuları, Hacı Murat’ın İntikamı, Hedefte Beş Adam, Ayrılık, Behçet Cezayirde, Çapkın Hafiye, Dudaktan Dudağa ölüm, Fosforlu Melek, Gardaş Beni Eversene, Görevimiz Tehlike, Hacı Ağalar Kralı, İtham Ediyorum, Kanun Pençesi, Katerina 72, Kırk Yalan Memiş, Ocak Söndürenler, Parola Yıldırım, Sahtekar, Satılık Kadın, Süper Adam istanbulda, Tam İsabet, Vur Vur Kaç Kaç   Yıldırım Ajan, Batakhaneler Kralı, Çamur Şevket, Çapkın Ve İnsafsız, Dadaloğlu, Hesabı Görelim, Jilet Kazım, Kalleşlere Af Yok, Kazanova Niyazi, Kızıl Maskenin İntikamı, Killing Ölüm Saçıyor, Krallar Kralı Hüdaverdi, Kurşun Memed, Ölümünü Kendin Seç, Toto Kralı

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al