Aydemir Akbaş Nasıl Seks Sembolü Oldu? 1 –

Aydemir Akbaş Nasıl Seks Sembolü Oldu?

7 Haziran 2018

Seks komedilerinin 1975-1980 arasında salonları işgal ettiği Yeşilçam’ın lanetlenmiş zamanlarını ve o filmleri hatırlayan var mı? İnternette en çok aranan isimlerin başında hala Zerrin Egeliler ve Arzu Okay gelir ve de o dönemin en çapkın delikanlısı Aydemir Akbaş!

indirİlginç olan şu ki; Aydemir Akbaş, görüntü itibariyle seksi olmaktan çok uzaktır. Komik ve fırsatçı bir suratı, kepçe kulakları vardır. Kemikleri sayılacak kadar sıskadır ve vücudunda kas namına hiçbir şey yoktur ama o Aydemir Akbaş, bu haliyle onlarca seks komedisinde oynayıp Türk erkeklerinin medar-ı iftiharına dönüşmüştür.  Hiç bunun neden böyle olduğunu merak ettiniz mi? Çünkü Aydemir Akbaş’ı izleyen milyonlarca erkek, kendinde onunla özdeşleşecek bir şeyler buldu. Öyle ya, Aydemir Akbaş o kemik torbası haliyle ve üstünde kendine 5 beden büyük kıyafetlerle gerçekten güzel kadınlarla sevişiyordu, üstelik bu filmlerde sevişmek imadan ibaret değildi, gerçek bir cinsel birleşme neyi içeriyorsa o alenen gösteriliyordu. Her ne kadar Aydemir Ağabey ünlü mavi donunu çıkarmadan iş başında olsa da bu dönemin erkek sinema seyircisi için şok edici bir seyir deneyimine yol açıyordu. Aydemir Akbaş, bu ülkedeki her erkeği kendinin de kadınlar tarafından arzulanmak için bir şansı olduğuna inandırdı!

aydemir_akbas011Şimdiki aşırı yakışıklı gençlerin sorunu ne?

Şimdi, gişe filmlerine – şımarık yaz dizilerine bakıyorum. Kaslı maslı, iki dirhem bir çekirdek, Yunan tanrısı formunda çocuklar her yeri istila etmiş, karşılarında da kendileri kadar güzel kızlar var. Çirkin-kilolu-bakımsız tek bir karakter bulamazsınız, o kadar steril yapımlar ki bunlar!

Bu filmlerde/dizilerde oynayan gençlerin bir dolu hayranı da var elbette ama yapımcıların unuttuğu şey şu; erkeklerin de kadınların da ekranda gördüğü karakterle bir özdeşlik yaşaması gerekiyor! Karşı cins hayranlığı bir yere kadar çalışır.

Eğer bu sağlanamazsa o karakter kartondan bir suretten ibaret oluyor. Evet, dizi yayınlanırken belki çok seviliyor, oynayanlar sosyal medyada binlerce hayrana kavuşuyor ama hepsi de karşı cinsten, erkekler bu beach boy arkadaşlara pek takılmıyorlar, takılıp kendilerini ona benzetmeye çalışanlar ise sosyal medyanın dalga konusu… Ayrıca bu oyuncular gözümüzün önünden çekildiği anda unutulmaya mahkûm!

“İyi ama Kadir İnanır, Cüneyt Arkın gibi çok yakışıklı adamlar da var” diyeceksiniz ama o isimler de her yerinden maçoluk fışkıran bir erkeksi duruşa sahiptiler. Kadını hem seviyor, hem dövüyorlardı. “Erkek dediğin böyle olur” dedirtiyorlardı. Elbette kadını döven adamdan erkek olmaz ama bizim toplum bir tuhaf…

Şimdiki dizi çocuklarında böyle bir erkeksilik de yok. Ayna karşısında buluştukları kız kadar vakit geçiren, kaşı-başı alınmış metroseksüel tipler. Üstleri başları da öyle özenli ki, yemek yerken üstlerine bir şey dökülecek olsa anneleri kızacak sanırsın. Hepsi harçlık istemeye çıkmış bayram çocuğu gibi çıkıyorlar ekranın bir köşesinden…

Senaristler de bu gençlere, asi-isyankâr-kural tanımaz karakter rolleri yazıyorlar ama işte o replikler bu tiplerin ağzına büyük geliyor, oturmuyor, seyirciye geçmiyor. Ortaokullu hayran kızlardan gayrısı ciddiye almıyor bu çocukları… O yüzden, bu yazıyı da okuyanlar varsa aralarında, tez zamanda sürüden kopsunlar derim!

blank

Murat Tolga Şen

1973 yılında doğdu. Öteki Sinema'yı 2005 yılında kurdu ve yayın yönetmenliğini üstlendi. OFCS üyesi olan yazar, 2010’da Beyazperde’de yazmaya başladı. 2014-2016 sezonunda Okan Bayülgen’in Dada Dandinista adlı programının yazı grubunu yönetti. 2017-2019 yılları arasında Antalya Sinema Derneği’nin danışmanlığını yaptı. Aynı zamanda Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası’nda oyunculuk yapan Murat Tolga Şen, Öteki Sinema, Beyazperde ve Medyaradar'da da eleştirmenlik yapıyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

Gölgemizden Korkuyoruz, Bu Kadar Tereddütle Hangi Sinema Sanatı? 2 – tereddut 2 filmloverss

Gölgemizden Korkuyoruz, Bu Kadar Tereddütle Hangi Sinema Sanatı?

Murat Tolga Şen, Yeşim Ustaoğlu'nun son filmi Tereddüt'ün bizzat yönetmeni
Görmek ile Bakmak Farklıdır 3 – 2012 Roland Emmerich 2006

Görmek ile Bakmak Farklıdır

Berger, görme eyleminin gözün retinası ile ilgili olduğunu ancak bakma