Dağların ardındaki çekik gözlülerin diyarından bir tutam anime getirdim sayın ağabeylerim ablalarım! İşte görmüş olduğunuz bu anime 2000 yılında Japonya’da Seiun Award-Best Media of the Year’ı kazanmış yetmemiş Newtype USA dergisi okurları tarafından “Top 25 Anime Titles of All Time” listesine 2 numaradan giriş yapmıştır. Bu kadarla biter mi? Tabiki bitmez Anime Inseder tarafından da 1 numaraya seçilmiştir. Abilerim ablalarım şimdide yakından tanıyalım COWBOY BEBOP’ı.

Esin Kutay Kılıç Yazısı : Kafasesi.net

Yıl 2071dir tabiki dünya şuan bildiğimizden çok faklıdır hatta dünyada yaşayan insan nufusu çok azdır. Dünyanın çivisi çıkmış diyerek çoğu insan Mars olsun Venüs olsun Neptün olsun hep oralara yerleşmiştirler. Uzay gemilerinlen o gezegen senin bu gezegen benim gezer olmuşlardır. Lakin işte bu gemilerden adı Bebop olan ve içinde Günes Sistemindeki 300000 ödül avcısnda 4ü bulunan dizimize mazhar olmuştur. Evet her ne kadar animenin adı Cowboy Bebop olsada Bebop bir karakter değil uzay gemisinin adıdır. E o zaman karakterlerden bahset diyişini duyar gibi oldum ve derhal. Esas olanımız Spike sevdiği kız tarafından kankisiyle altılmıştır. Ondan sonrada ödül avcılığına başlamıştır ki hikayemi.

Gelelim Jet Black e kedisi Spike ın ortağıdır pek saha görevine çıkmaz daha plan organizasyon information işlerine bakar. Eskiden ISSP(Inter-Solar System Police) de bulunmuş lakin emniyet sisteminin içindeki çümüşlüğe dayanamayıp ayrılmış ödül avcılığına başlamıştır. Felsefi öğretileri hayatının her alanında uygulamaya çalışan abimiz ayrıca ikebanaya gönül vermiştir. Dizide Spike’la birbirlerini tamamlarlar. Birbirlerinden ne kadar farklılarsa bir o oranda aynıdırlar.

Cowboy Bebop 19

Gelelim dişi karakterimize; Faye  Valentine. 20 yaşındayken “ciddi bir kaza geçirir” ki 2014 yılana tekabül eder bu ve devrin tıbı Faye’yi iğleştirmeye yetmediğinden uyutukur/dondurulur ve tam 54 sene sonra tekrar uyandırılır. Her ne kadar 67 yaşında da olsa biyolojik olarak vücude 23 yaşındadır ve öyle de gözükür. Dizide “Uyuyan Prensese” benzetilmiştir Tabi kazanın etkisiyle havızasını yitirmiştir. Kendini hiçbir yere ait görmemektir hatta Bebop gemisine bile. Ama içten içede bir yer arayışı içindedir. Kumara meraklıdır bir süre kurpiyerlik yapmıştır ama hile hurda ne ararsan vardır. At yarışlarında kaybettiği paranın hesabı yoktur. Ama diziye renk katan bir karekter olmasıyla gönlümüzde de ayrı bir yeri vardır.

Ve dizinin en renkli en cümbüşlü karakteri Edward yada nam-ı diğer “Ed”. Dizide ki en genç karakterdir hatta bir çocuktur. Ama buna rağmen bir bilgisayar dahisidir. Evlere cümbüş birisidir cidiyet nedir bilmez olayları pek idrak edemez. Kelimeleri tekrarlamayı cümlelerini tekerlemeler halinede kurmayı pekj bir sever. Vaktinin çoğunuda yine ekibimizde bununan genetik açıdan değiştirilmiş zeki köpek “Ein” ilen geçirir.

İşte Watanabe abimiz bu birbirinden farklı birbirinden alakasız 4 karakteri çok iyi bir şekilde harmanlayıp önümüze getirmiştir. Aslında bu onun için çok kolay bir unsurdur diğer işleride göz önüne alınınca ki Cowboy Bebop ta aslında birbirinden farklı türlerin birleşmesiyle oluşmuştur. Müziklerini 50ler de ve 60lar da altın çağlarını yaşayan Jazz ve Blues parçalarıdır birkaç tanede 80lerin rock parçası vardır. Öte yandan bilim kurgu içinde Westerndir. Dizidede bolca aksiyon sahnesi mevcuttur. Hatta aksiyonun her türlüsü; yakın dövüş, silahlı çatışma, takip kovalamaca. Ne ararsan var.

Cowboy Bebop 21

Ve tabiî ki bi animenin en önemli unsarlarında birisi çizimler. Senaryo, karakterler, yönetmen ve yazının başından beri saydıklarım ne kadar iyi olursa olsun çizimler kötü veya Göze pek hoş gelmiyorsa kişideki tüm anime izleme isteğini alıp götürebiliyor. Ama Cowboy Bebop için bu geçerli değil. Çizimler kesinlikler çok hoş ve detaylı. Zaten Sunrise sütüdyolarından çıkan bir çizim kötü olması pek olasılıklar dahilinde değil.

İşte tüm bunları bir araya getirince Japonya dışında en bilinen animelerden birini elde etmiş oluyoruz. Munda Japon kültürünün dizinini çinde kendine pek yer bulamamasıda bir etken tabiî ki. Dizinin ardından ayne kadro tarafından 2001 yılında uzun metraf filmi gelir Cowboy Bebop’ın. Tüm sevdiğimiz karakterle yine bizlerledir. Film Sony tarafından tüm dünyaya dağıtılır ve böylece Cowboy Bebop ününe ün katar.

Cowboy Bebop 23

Bu kadar değil tabiî ki aslında bide evveliyatı vardır Cowboy Bebop’ın manga dünyasında. ülkemizde yayınlandımı bilmiyorum toplamda 3 kısımdan volume dan oluşan 11 sayısı vardır, ben kendi imkanlarımla elede edip okumuştum. Çizgi roman yada manga severlere kesinlikle tavsiye ediyorum. Yalnız karakter özellikleri aynı olsada çizimler biraz farklı animeye göre. Animenin çizimleri daha sağlam bence.

Ve son olarak 2011 de Cowboy Bebop Live-Action olarak sinema perdelerinin tekrar süsleyeceği duyruldu. Üstelik Spike rolünde de Keanu Reeves.

blank

Misafir Koltuğu

Öteki Sinema ekibine henüz katılmamış ya da başka sitelerde yazan dostlarımız her fırsatta harika yazılarla sitemize destek veriyor. Size de okuması ve paylaşması kalıyor...

1 Comment

  1. “Cowboy Bebop” için kafamda oluşturduğum Türkçe dublaj kadrosu;

    Spike Spiegel : Umut Tabak

    Jet Black : Bora Sivri

    Faye Valentine : Elif Acehan

    Ed Wong : Berrak Kuş

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Wicked City (1987-1992)

Hideyuki Kikuchi’nin, Canavarlar ve İnsanlar arasında süren gizli savaşı bitirmek

Gyo: Tokyo Fish Attack (2012)

Gyo: Tokyo Fish Attack, başarılı bir uyarlama olamasa da, yetmiş