Film festivallerine gitmeyi, ortak bir sevince, duyguya ortak olmayı seviyorum. Yıllardır bu böyle… Mailime düşen 1. Kızkalesi Film Festivali’ni görünce işte yeni bir yer, yeni bir festival dedim içimden. Çünkü festivalleri yapılan coğrafyanın dışında düşünmek benim için imkansız. Yeni yerleri görmek, adımlamak, yaşamak ve vakit geçirmek…

blank

Adana’dan Erdemli / Kızkalesi’ne uzanan kara yolculuğumuz Erdemli Kızkalesi arasında gayet tarihi ve otantik bir hal aldı. O bölgede bu kadar antik kalıntı olduğunu, kara kalesi ve deniz kalesi (Kızkalesi) gibi iki ayrı yapının kasabanın etrafını çevrelediğine hayranlıkla baktım. Kızkalesi kaldığımız otelin tam karşısında, farklı açılardan ve ışık oyunlarıyla karşımızda duran bir kale… Bir kartpostala bakar gibi dalıp, geçmişe dair hikayeler yazıyorsunuz. Kumu da suyu da bir harika. Etrafa dair bu denli güzelleme yaptıktan sonra gelelim ilki yapılan festivale…

Erdemli Belediyesi ve Mersin Sinema Derneği (MERSİNEMA) tarafından organize edilen festivale tam 306 film başvurmuş. Bu kısa film inanılmaz bir yaygınlık kazandığını gösteriyor artık… Ön elemeyi geçen ve gösterimde filmi olan birçok kısa filmci festivalin davetlisi olarak oradaydı. Erdemli Kültür Merkezi’nde iki salonda yapılan gösterimler festival katılımcılarının markajındaydı. Bu durumlarda o beldelerde yaşayanlara çevirmek gerekiyor tabii yüzü. İlk sene olması nedeniyle halkın ilgisi yüksek değildi ama çabası belli olan festivalin ileriki yıllarda bu açığı da kapatacağını ve insanları salonlara çekeceğini düşünüyorum. Kısa film belli bir kitlenin ilgisini çeken bir durum arz etse de yaygınlık kazanacağını düşünüyorum.

blank

Yönetmenlerle söyleşi kısmı biraz eksik kalmıştı ama seneye bu durumun ivedilikle düzeleceği sözünü aldım. Filmleri gayet güzel ve rahat bir ortamda izledik. Her söylediğimizi not alan, seneye daha iyisini yapmak üzere heyecanlanan, yapıcı, genç ve dinamik bir ekip gördüm ben. Ödül töreni sonrasında Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ve Erdemli Kaymakamı Avni Kula birinci olan filmleri izleyerek yerel yönetimler adına bir nebze de olsa umutlanmamı sağladı… Bu da yapılan festivalin sahiplenildiğini gösteriyor. Ben kendi adıma keyifli bir festival ortamı yaşadım, izlemediğim filmleri izledim, yeni kısacılarla tanıştım. Daha ne olsun…

Sonuçları da yazdık mı, tamamdır…

Kurmaca Dalı

  1. Sirayet / Nuri Cihan Özdoğan
  2. Bir İş Görüşmesi Hikayesi / Alkım Özmen
  3. Hikayeci / Anıl Güldoğan

Belgesel Dalı

  1. Kurbağa Avcıları / Batuhan Kurt
  2. Ömürlük Göç / Şenol Çöm
  3. Saksak Bir Tütün Belgeseli / Turan Kubilay

Deneysel Dalı

  1. Rüyamda Ölü Gördüm / Ece Kınacı
  2. Kırmızı Başlıklı Kız / Melisa Tuğrul
  3. Tablo / Mert İnan

Jüri Özel Ödülü

  • Ah Bir Ataş Ver / Gökhan Kaya
  • Timşel / Serkan Uzunyol

blank

blank

Banu Bozdemir

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu... Sinema yazarlığına Klaket dergisiyle adım attı, Milliyet Sanat muhabirliği yaptı. Skytürk TV’de sinema, sanat ve "Sevgilim İstanbul" programlarında yapımcı, sunucu ve yönetmenlik yaptı. TRT için Bakış isimli bir kısa film çekti. Yayınlanmış yirminin üzerinde çocuk kitabı var. Halen cinedergi.com’un editörü, beyazperde.com ve Öteki Sinema yazarı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

15. Eskişehir Film Festivali Notları – 1. Bölüm

15. Eskişehir Film Festivali, geçtiğimiz Cuma günü, sinemaseverleri leziz bir
blank

36. İstanbul Film Festivali’nin ‘Öteki’ Filmleri

36. İstanbul Film Festivali'nden Öteki Sinema takipçilerinin ağzının suyunu akıtacak