Time of Eve / Eve no Jikan (2008-2009) 1 – eve

Time of Eve / Eve no Jikan (2008-2009)

30 Kasım 2009

EveNoJikanRuleEve Zamanı’nda eğleniyor musunuz?

“Asimov’un üç robotik kuralı + 0. kural şu şekildedir;

1- Bir robot bir insana zarar veremez, ya da hareketsiz kalarak bir insanın zarar görmesine neden olamaz.
2- Bir robot, insanların verdiği emirlere uymak zorundadır. Ancak bu emirler birinci kuralla çeliştiği zaman durum değişir.
3- Bir robot, birinci ve ikinci kuralla çelişmediği sürece varlığını korumak zorundadır.

Robot and empire adlı eserinde yıllar sonra bu kurallara bir yenisini daha eklemiştir Asimov. Zero kuralı dediği madde şudur:
0— bir robot insanlığa zarar veremez ya da etkisiz kalarak insanlığın zarar görmesine olanak tanıyamaz…. Bundan da şu sonuç çıkar.. Bir robot insanlığa zarar gelmesini önlemek için bir tek insana zarar verebilir.”*

Asimov’un yarattığı üç robot yasası bilim kurguda robot kavramının temellerini oluşturur. Asimov’un Ben Robot eserinde ortaya çıkan bu kurallar, Robot-İnsan ilişkisinde robotların zararsız varlıklar olduğunu göstermek için çıkarılmıştır. Ancak yaşamın özünü oluşturan her varlığın kendisinin ve soyunun devamını sağlama güdüsü robotlarda da görülmeye başlaması Asimov hikayelerinin özünü oluşturur.

Şimdi neden böyle bir giriş yapma gereğini duyduğuma gelelim. Eve no Jikan(Eve Zamanı) adlı 6 bölümlük bir animeyi tanıtmak için bu konulara girdim. Studio Rikka ve DIRECTIONS INC.’in 2D karakterleri 3D mekanlarla harmanlayarak yarattığı bu mini seri Asimov’un 3 robot yasasından yola çıkarak hikayesini geliştiriyor.

Her bölümü o bölümde tanıtılan karakterin ismi ile anılan serinin yayın tarihleri şu şekilde;

  1. “Akiko” – 31 Temmuz 2008

  2. “Sammy” – 2 Ekim 2008

  3. “Koji & Rina” – 1 Aralık 2008

  4. “Nameless” – 1 Mayıs 2009

  5. “Chie & Shimei” – 1 Temmuz 2009

  6. “Masaki” – 19 Eylül 2009

Pek de uzak olmayan bir gelecekte insanlar robotları günlük işlerinde kullanmak için sahiplenmiştir. Evlerin her türlü işinden çocuk bakımına, öğretmenliğe kadar her şeyleri ile robotlar ilgilenmektedir. Her gün robotlar için yeni bir iş kolu daha ortaya çıkmaktadır.

Ancak bazıları robotların dış görünümünden dolayı onlarla empati kurmuş ve insanmış gibi davranmaya başlamıştır. Bu durum toplumda sosyal bir probleme dönüşmüştür. Otorite bu konuda çeşitli yaptırımlara gitmeye başlamıştır. Robotların dış görünüm olarak insanlardan tek farkı kafalarının üstünde bulunan haremsi bir çemberdir.

eve-no-jikan

Lise öğrencisi Rikuo da diğer insanlar gibi bir robota sahiptir. Rikuo, Sammy adlı güzel robotunun son zamanlarda emirlerinin dışında hareket ettiğini sezer ve loglarına bakar. Logların içinde bir farklılık dikkatini çeker. Sammy Eve Zamanı adlı bir yere gitmiştir.

59330

Rikuo bu durumu arkadaşı Masaki ile paylaşır ve birlikte Sammy’nin izini sürerek Eve Zamanı adlı bir cafeye ulaşırlar. Kapıdan girerlerken önlerinden bir robot geçer ve cafenin içinde robotun kafasının üstündeki çember yok olur. Burası kulaktan kulağa yayılan gri alan olarak adlandırılan insanların ve robotların eşit olduğu yerlerden biridir.

Rikuo ve Masaki ilerleyen bölümler boyunca cafenin ziyaretçilerini tanımaya başlar. Burada soluklanan robotların 3 değişmez yasa ile çelişmelerini dinlerler. Cafeye geliş gidişleri ile ikisinin de robotlara bakışı değişmeye başlar. Rikuo Sammy ile yüzleşmeye ve ona bir insan gibi davranmaya çalışır. Sammy ise cafede sahibinden olabildiğince uzak durmakta ve karşılaşmaktan kaçınmaktadır.

Karakterler (Dikkat bu bölüm spoiler içermektedir):

Rikuo: Hikayemizin baş kahramanı Rikuo çocukluğundan beri robotlara bir aletmiş gibi davranmıştır. İyi bir piyanist olan Rikuo, bir gün bir robotun çok daha iyi piyano çaldığını görür ve bu tutkusundan vazgeçer. Bu durum onun robotlar ile olan ilişkisinde belirleyici bir rol oynayacaktır.

Masaki: Rikuo’nun en iyi arkadaşı olan Masaki robotlardan uzak duran bir gençtir. Babası anti-robot hareketinin önemli isimlerinden biridir. İlerleyen zamanda Masaki’nin insan-robot ilişkisine karşı duruşunun kendi geçmişinden kaynaklandığını görürüz. Çocukluğunda çok sevdiği robotu 3 robot yasası nedeni ile ondan uzak durmaya başlamış ve küçük Masaki’nin dostluğunu reddetmiştir.

Sammy: Rikuo’nun robotu Sammy güzel genç bir kız görünümündedir. Evde tüm kurallara ve emirlere riayet eden Sammy herhangi bir kişilik belirtisi göstermez. Eve Zamanı’nda ise çekingen ürkek bir kızdır. En büyük endişesi Rikuo ve ailesini mutlu edememektir. Ancak sahibinin de bu cafeye gelmeye başlaması ile evde de yavaş yavaş değişmeye başlayacaktır.

Nagi: Eve Zamanı’nın her şeyidir. Cafeyi işletmek için elinden geleni yapan bu kızın dışarı çıktığı görülmediğinden robot mu insan mı olduğu kesin bilinmemektedir. Nagi cafenin “Burada robotlar ve insanlar arasında ayrım gözetilmez.” kuralına herkesin uyması için çaba sarf etmektedir.

Akiko: Animelerin alışık olduğumuz hızlı konuşan, çok soru soran eğlenceli kız karakterinin Eve Zamanı’ndaki halidir. Rikuo ve Masaki’nin ilk tanıdıkları müşteridir. Bu heyecanlı ergen kız görünümü dışarda Rikuo’yu tanımayan donuk bir robota dönüşmektedir.

Rina ve Koji: Aşklarını ancak bu cafede yaşayabilen iki sevgili robot. Koji’nin sahibi yalnız bir iş kadınıdır. Kojiyi akşamları sarılacak bir beden olarak kullanmaktadır. 3 robot yasasına göre sahibini mutlu etmesi gereken Koji Rina’yla başta kadınlara nasıl davranması gerektiğini anlamak için ilişkiye girmiştir. Rina ise bir badigardtır. Ancak sahibi tarafından bir görev sonucunda terk edilmiştir. İllegal yollardan yenilendiği için otoritelerden kaçmaktadır.

Chie ve Shimei: Chie 6 yaşında ufak bir kızdır. Ufak şeyleri çalıp saklamayı bir oyun haline getirmiştir. Gerçek kimliği ya da neden o cafede olduğu bilinmemektedir. Shimei ise her şeyini Chie’nin bakımına adamış yeni nesil bir ebeveyn robottur. Bu gerçeği henüz ufaklığa açıklamamıştır.

Setoro: Zamanının çoğunu cafede okuyarak geçirir. İnsan mı yoksa robot mu olduğu bilinmemektedir.

Naoko: Rikuo’nun ablasıdır. Son günlerde kardeşindeki değişimi ve Sammy’le olan ilişkisini eleştirmektedir.

rikuo-and-the-android-sammy

Eve no Jikan İnternette yayımlanan bir animeye göre teknik anlamda çok başarılı bir yapım. Gerek karakter çizimleri, gerek müzikal yapı hikayeyi güçlendiriyor. Senaryonun uzun uzun düşünüldükten sonra yapıldığının belli olduğu dizi hem bilim kurgu severler hem de animeciler için kaçırılmaması gereken ufak bir hazine.

Eve no Jikan devam edip etmeyeceğine henüz karar verilmemiş bir yapım. Son bölümde de açık uçlar bırakılıyor ancak bu hali ile de oldukça doyurucu. Zaten İnternetteki başarısı sonrası seri birleştirilip sinemada gösterilmesine karar verilmiş. Gişedeki durumuna göre de ikinci sezon için umarım harekete geçerler.

Resmi İnternet sitesi Http://www.crunchyroll.com/time-of-eve ‘den Eve no Jikan’ın tüm bölümlerini izleyebilirsiniz.

*Kaynak: allahkahrbela, Ekşisözlük

blank

Masis Üşenmez

1979 İstanbul doğumlu yazar ilk sinema deneyimini Superman ve Star Wars’la yaşayıp kendini çizgi roman ve bilim kurgu dünyasına atar. 2006 yılında "Öteki Sinema" kadrosuna katılır ve sitenin gelişiminde önemli rol üstlenir. Halen Öteki Sinema'da editörlük ve Cinedergi'de yazarlık yapmaktadır.

1 Comment

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

A Wind Named Amnesia (1993) 2 – A Wind Named Amnesia 3

A Wind Named Amnesia (1993)

Dünyanın sonu temalı senaryoları bugüne dek en az binlerce kez
Akira (1988) 3 – a live action akira could ruin the original masterpiece anime version of kaneda 550970

Akira (1988)

TOMA'lar tazyikli suyla kalabalığı dağıtmaya çalışıyor. Hayır, 2013 İstanbul’u değil,