Kal, çocukluk travması olan terk edilme korkusu ile başbaşa kalan Semih’in saplanıp kaldığı travması ile usulca yüzleşmesini anlatıyor.
Devamını oku »Bilmemek (2019): İktidar İlişkilerini Reddetmek Mümkün mü?
Bilmemek (2019), bilmenin önemi üzerine izleyicisini düşündürürken, bunun sınırı üzerine de bir soru işareti koyuyor.
Devamını oku »Bir Sistem Alegorisi Olarak Kurak Günler (2022)
Kurak Günler, her zaman bir umut olduğunu, çoğunluğa karşı azınlığın da ayakta kalabileceğini ve dimdik savaşabileceğini söylüyor.
Devamını oku »Kerr (2021): Çukurların Kapatılması Ümidi İle…
Yönetmen Tayfun Pirselimoğlu, aynı adlı romanından uyarladığı Kerr’de, filmin isminden başlayarak tekerrür üzerine odaklanıyor.
Devamını oku »Altın Koza’dan: Bir Zamanlar Gelecek: 2121 (2022)
29. Adana Altın Koza Film Festivali’nde ayağımın tozuyla sinemaya gidip izlediğim ilk yarışma filmi Bir Zamanlar Gelecek: 2121 oldu.
Devamını oku »Aşıklar Bayramı (2022) ve Anlatıya Dair Notlar
Özcan Alper’in yönetmenliğini yaptığı Aşıklar Bayramı (2022), baba-oğul hesaplaşmasını anlatısının merkezine alıyor.
Devamını oku »İrfan Atasoy’un Anısına: Zalim (1973)
Zalim, İrfan Atasoy’un safkan avantürlerinden biri. Kara Cellat’ın, Beş Hergele’nin ve Dört Hergele’nin yanına yakışıyor.
Devamını oku »Bembeyaz (2021): Kar Yağar Kanı Bile Örter!
Bembeyaz, bizi bize göstermekten başka bir şey yapmıyor ve yaşadığımız ülkenin kafamızdaki idealden nasıl da uzak olduğunu gösteriyor.
Devamını oku »Yılmaz Atadeniz’in Vedası: İkimize Bir Dünya (2016)
Sait Faik Abasıyanık'ın romanının son iki bölümünü yani 3. ve 4. bölümleri kapsayan İkimize Bir Dünya, bir karşılıksız aşk trajedisidir.
Devamını oku »Akrep Gibisin Kardeşim: Bir Zamanlar Anadolu’da (2011)
Bir Zamanlar Anadolu’da, “yalnız ve güzel” ülkesini anlatırken, toplumu incelikle gözlemleyip tercihlerini hep olumsuz yönde kullanıyor.
Devamını oku »Kıymeti Bilinmemiş Bir Film: Kardeşim Benim (1983)
Kardeşim Benim, öncü ama bir o kadar da unutulmuş bir film. Belki de sonradan bulup da sevinelim diye unutuyoruz onları. Ne dersiniz?
Devamını oku »Zengin Olmanın 101 Yolu: Kolay Para (2002)
Kolay yoldan zengin olma hayalini ve bunun nasıl gerçeğe dönüşebileceğini izleyiciye aktaran Kolay Para, eğlenceli bir seyirlik.
Devamını oku »Cinsel Hazzın Karşı Konulamaz Kudreti: Sarı Tebessüm (1992)
Sarı Tebessüm belki bir hazine değeri taşımıyor ama cinsel hazzın karşısında hiçbir engel duramazın altını çizmesiyle fark yaratıyor.
Devamını oku »Zıkkımın Kökü (1993)
Muzaffer İzgü'nün hayatından bir kesiti anlatan Zıkkımın Kökü, sıcak, samimi, ajitasyondan uzak, insani ve hiç bitmesin diye izlenen bir film.
Devamını oku »Eleştirmenin Kabusu Geri Geldi: Recep İvedik 6 (2019)
Recep İvedik'in Afrika macerası kötü bir film. Sanki Gökbakar kardeşler bu kez, "nasıl olsa seyirci geliyor, hiç uğraşmayalım" der gibiler.
Devamını oku »De Te Fabula Narratur: Kız Kardeşler (2019)
Emin Alper, Kız Kardeşler filmiyle çoğunluğun otoritesine karşı çıkıp “gerçekleri” seyircinin yüzüne söyleyerek zor yolu tercih ediyor.
Devamını oku »Değeri Bilinmemiş Bir Film: Cennetin Çocukları (1977)
Hiçbir zaman yeterli ilgiye mazhar olamayan Cennetin Çocukları, dokunaklı yapısı ve dozunda dramıyla vuruculuğunu taçlandıran bir iş.
Devamını oku »Mürüvvet mi Derman mı?
Derman filminin üzerinden 40 yıl geçmiştir. Peki, ne değişmiştir? 40 yıl daha geçecektir. O günleri görür müyüm bilemiyorum ama peki ne değişecektir?
Devamını oku »İyimserliğe Reddiye: Düttürü Dünya (1988)
Düttürü Dünya, 80’li yılların umutsuz ütopyasız halet-i ruhiyesine çok iyi tercüman olan, anlatmak istediğini doğrudan anlataran bir şerefli yenilgi filmi.
Devamını oku »Göz Görmese de Gönül Sızlıyor: İçerdekiler (2018)
İçerdekiler iki aşama üzerinden değerlendirilebilir. İlki istediğini almak için adamı ikna etmeye çalışan polis ile mahkûm arasındaki mücadele, ikincisi ise istediğini almak için baldızını ikna etmeye çalışan adam ile baldızı arasındaki mücadele…
Devamını oku »