Son B Filmci Onur Çetincengiz ile Röportaj 1 – article

Son B Filmci Onur Çetincengiz ile Röportaj

3 Eylül 2010

Sevgili Öteki Sinema okurları, bizim gibi B-filmleri seven bir kısa filmci dostumuzu sizlerle tanıştırmak istiyorum; Onur Çetincengiz… Kendisi bu yola baş koymuş bir sinemacı. Son filmi Altın Çocuk Klink’e karşı fantastik Türk filmlerinden hoşlananlar için güzel bir tat olacak gibi. Umarız kendisi  gibi tür sinemacıların yolları açık olur, biz de farklı ve güzel Türk Filmlerine doyarız.

Son B Filmci Onur Çetincengiz ile Röportaj 2 – poster 021 640x10241

  • Onur yeni filmin Altın Çocuk Klink’e karşı‘nın çekimlerini tamamladın. Sana ve ekibine, öteki sinema ailesi olarak, böyle bir b filmi bizlere kazandırdığın için teşekkür ederiz. Öncelikle kendinden biraz bahseder misin? Ne oldu da kısa filmlere yöneldin?

Çok teşekkür ederim. Ben 1981 Bursa Doğumluyum. Çocukluğum ailemin bana aldığı Tarkan, Karaoğlan ve Yüzbaşı Volkan çizgi romanları ile video da Cüneyt Arkın, Chuck Norris ve 80’lerin meşhur ninja – korku -macera (kısacası 80ler B filmleri) filmlerini izleyerek geçti. Tabi çocukken kendi kafamdan sürekli senaryolar hikayeler yazardım. Büyüdükçe film arşivi yapmaya, afiş biriktirmeye başladım ve film çekmeye karar verdim. Ama 90 ların sonunda çok zordu. Askerden sonra önce Bursa’da yerel tiyatrolarda oyunculuk eğitimi almaya başladım. Amacım oyuncuya hitap etmeyi öğrenmekti. Kurslar bitince film yapmak için kısa filmlere yöneldim ki malum emeklenmeden yürünmez.

  • Önceki çalışmalarını biraz anlatır mısın?

Son B Filmci Onur Çetincengiz ile Röportaj 3 – 38241 434142279616 561719616 4505825 1436764 n2006 senesinde yeğenimin ışın kılıcı efektini buldum, hadi film yapalım deyince elinde kamerası bile olmayan 3 kişinin nasıl Star Wars çekeceğini düşünmeye başladım. Malum Star Wars için kostüm, dekor, ekipman ve oyuncu lazımdı. Ama bizim kameramız bile yoktu. Peki kamerası olmayan adam değil Star Wars, film yapabilir mi?

Biz yaptık… Ama o film Star wars olmadı, Mtar Wars oldu!

2008 senesinde canAvar isimli kısaya başladık. Artık Sony handycam kameramız vardı. Ayrıca ketçapımız, yüreğimiz ve 6 kişilik ekibimiz… Filmi çektik ve Bursa’da bi kafede galasını yaptık.

2009 da Ölüm Dosyası adlı aksiyon filmimizi gerçekleştirdik. Bu sefer 10 kişilik ekibimiz vardı.

  • B filminin seyircisi az ama fanatiktir. Neden kısalarında B filmlere yöneldin?

Daha önce bahsettiğim gibi hayatım Cüneyt Arkın, Chuck Norris ve Fantastik Sinemamızın filmlerini izleyerek geçti. Benden de heralde bi Nuri Bilge Ceylan çıkmaz değilmi! İşin şakası bir yana sevdiğim tarz bu tarz, keyif aldığım tarz bu tarz, içime sinmedikten sonra neden başka tür film çekeyim.

  • Senin gözünde Bursa’da kısa film çekmenin artıları ve eksileri neler?

Artısı yok gibi bişey… Çok uzun bi süre film yapacağım deyince, “ne lan porno mu çekeceksin!” espirisi duydum. Tabii duyduğum bazı sorulardan biri; kısa film kaç dakika olur ve aldığım eleştirilerden en iyisi de film neden bu kadar kısa… Altın Çocukta aldığım eleştiri de şu; film iyi ama kanlar neden ekrana sıçrıyor.

  • Altın Çocuk Klink’e karşı‘nın fikri nasıl doğdu? Okuyucularımızı film hakkında bilgilendirir misin?

Hep kendi kendime keşke şöyle bir film olsaydı, keşke böyle bir film olsaydı diye düşündüğüm filmler vardı. Mesela neden Dolph Lundgren’le Steven Seagal in oynadığı aksiyon filmi  yok. Neden bizim sinemamızda başlı başına Hakkı Koşar’ın oynadığı bir Wang Yu yok diye. Sonra sinemamıza baktığımda ise kolaj çok çalışma var. Tommiks Maskeli Süvariye Karşı, Tarkan Camokaya Karşı, Akbulut Malkoçoğlu ve Karaoğlana Karşı…Ve bu tarz filmlerin en caf caflıları da Kilink serilerinde. Kilink Kolsuz Kahramana Karşı, Kilink Mandrakeye Karşı, Kilink Uçan Adama Karşı gibi. Ben de neden Kilink’in karşısında Türk James Bond’u Altın Çocuk yok dedim ve bu filmi yapmaya karar verdim.

  • Fragman’dan anlaşıldığı üzere şimdiye kadarki kısaların arasında en çok emek harcanan iş bu film. Helikopter görünce gözlerime inanamadım örneğin. Ne tür zorluklar yaşadın? Beklediğin desteği buldun mu şu ana kadar?

Belki uçuk gelebilir ama bu filme harcadığımız emek ile keşke uzun metraj yapsaydık diyorum. Orkun Karaburun isimli bi arkadaşımla tanıştım. Kafalarımız aynı ama o da benim yaşadığım sorunları yaşadığından film yapamıyor, zorlanıyordu. Başta ondan destek istedim çünkü yaptığı filmlerin fragmanları neredeyse profosyonellere taş çıkartır cinstendi. Projeye dört elle sarılarak verdiği destek filmi bu kadar göze batar hale getirdi. 3D  Max uzmanı Orkun hem görüntü yönetmenliğini hem montaj hem animasyonlarla uğraştı.Ve desteği unutulmayacak arkadaşım Onur Elüstü Kilink Kostümünü bize yap, ayrıca o kadar insanı taşımamızda bize destek verenler , gelip filmimizde oynayanlar, bunların bize verdiği manevi destek amatör ruh unutulmaz. Bu işte ciddi ciddi EMEK var.

  • Filmin ne zaman seyirci ile buluşacak? Belirli bir festival programına dahil oldu mu?

Galası Bursa’da olacak. Bayram sonrası. Bütün Öteki sinema ailesi galamıza davetlidir.

Son B Filmci Onur Çetincengiz ile Röportaj 4 – 38753 434310299616 561719616 4511760 7488732 n

  • Favori yönetmenlerin ve filmler nelerdir?

Favori yönetmenlerim Türklerden tabiiki Çetin İnanç, Natuk Baytan, Remzi Jöntürk, Mehmet Aslan. Yabancılardan Carpenter, Corbucci, Lucio Fulci, Tarantino, Rodrigez kaçınılmaz. Filmler (Türk) İnsan avcısı – Hınç – Yarınsız Adam, yabancı spagetti Western – 80 ler 70 ler B filmleri…

  • Uzun metraja ne tarz bir filmle geçmeyi düşünürsün? Kendini böyle bir delilik için hazır hissediyor musun?

B filmlerden ömür boyu şaşmayacağım.Yani kimse benden aşk ,romantik komedi yada mesaj içeren sosyal  film falan beklemesin. Zamanında John Ford “Ben John Ford, ben Western yaparım.” demiş. Ben de Onur, ben de B film yaparım ve B filmler yapacağım.

  • Türk sinemasındaki patlamayı nasıl değerlendiriyorsun? Sence korku filmlerinden sonra diğer alt türlerde de eserler üretilecek midir?

Haddim olmayarak bence sinemacı geçinenler, ya da her şeyi bildiğini zannedenler susup film yapsalar Türkiye’de bir sinema sektörü oluşur ve oluşmalı. Adam Recep İvedik‘i yapmış, sonuçta komedi, onu ciddiye alıp eleştirenler var. Filmin süresinden fazla yorumu yapanlar var. Ya beğenmediysen gitmezsin olur biter bunu uzatmaya ne gerek var.

Ayrıca Amerikada ne kötü filmler yapılıyor. Hiç bu kadar tartışılıyor mu? Sen de konuşacağına film yap, millet senin filmine gitsin. Öbür adamda daha iyi filmler yapsın böylece kalite artsın. Daha alt eserler üretilir mi dersen zor derim ben. Ama inşallah çıkar. Mesela yerden yere vurulan Ada filmini ben çok sevdim. Bu tarz filmler daha çok yapılmalı ve destek verilmeli.

  • Öteki sinema‘yı bir B film yönetmeni olarak değerlendirir misin?

B filmlerin kıymetini bilen Gökay’ların Sinematik ile tek sitesiniz. Sizin bu türe yaptığınız destek azımsanamaz.

blank

Masis Üşenmez

1979 İstanbul doğumlu yazar ilk sinema deneyimini Superman ve Star Wars’la yaşayıp kendini çizgi roman ve bilim kurgu dünyasına atar. 2006 yılında "Öteki Sinema" kadrosuna katılır ve sitenin gelişiminde önemli rol üstlenir. Halen Öteki Sinema'da editörlük ve Cinedergi'de yazarlık yapmaktadır.

5 Comments

  1. B film sevenler olarak her zaman sizleri desteklemeye hazırız.Tebrikler diyorum.

  2. Destekleriniz için çok teşekkür ederim. Bundan sonra daha da iyilerini yapmaya çalışacağız.

  3. son dönemin popüler tanımı b film, b filmci(!)eline kamerayı alan b film yaptığını haykırarak geziyor ortalıkta. şimdi bu arkadaşlar b yaptığını sanıyorsa alfabenin diğer harflerini nereye konumlandırmalı?

  4. Düşüncen ve eleştirin için teşekkür ederiz aslı

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

Özkan Emre: ‘Döngünün dışına çıkmış insanlara saygı duyuyorum’ 5 – IMG 20180623 085337 579

Özkan Emre: ‘Döngünün dışına çıkmış insanlara saygı duyuyorum’

Özkan Emre ile Çobanın Şiiri sayesinde tanıştık ama kendisi röportaj
Erdem Tepegöz ile Gölgeler İçinde Bir Söyleşi 6 – erdem tepegoz golgeler icinde

Erdem Tepegöz ile Gölgeler İçinde Bir Söyleşi

Tuğba Güner, pek denemediğimiz türde bir film olan Gölgeler İçinde'yi