Dijital Çöküş ve Anıları Kaybetmek: Lost Memories (2012)

11 Mart 2013

2020 Yılında dijital bir fırtına oluşur ve dünya üzerindeki her türlü veriyi yok eder. Mailler, fotoğraflar, videolar, internet, resmi yazışmalar, askeri belgeler, banka kayıtları her şey yok olur. Dünya üzerinde kargaşa devam ederken sevgilisine dair elinde hiç bir anı kalmayan bir adam görürüz, üzgün ve çaresiz.

lostmemoriesLost Memories’in yönetmen koltuğunda, Fransa’da çekilmiş bir çok filmin görsel efektlerini yapan François Ferracci oturmakta. 2007 yılından beri kendi kurduğu post-prodüksiyon şirketi Pik.sel bünyesinde çalışmalarına devam eden Ferracci yönetmenlik dışında, sanat yönetmenliği, storyboard çizimleri ve fotoğrafçılık yapmakta.

Öteki Sinema için yazan: Nuri Şimşek

Önce bilgisayarlar her eve girmeye başladı, sonra teknolojinin gelişimiyle birlikte akıllı telefonlar hayatımızın her alanına dahil oldu. Dijitalleşmenin boyutu o kadar genişledi ki, gideceğimiz yeri haritadan bakmak yerine makineler bizlere söylemeye, kitaplar küçük ekranlar sayesinde okunmaya, fotoğraflar sadece veri olarak arşivlenmeye başladı. Devletle ilgili işlemlerimizin neredeyse tamamını internet üzerinden gerçekleştirebiliyor ve hayata dair bir çok işimizi teknolojinin bizlere sunduğu imkanlar sayesinde kolayca halledebiliyoruz. Peki bütün bunlar bir anda yok olursa o zaman ne olur?

Dijitalleşmeye kendimizi o kadar kaptırmış durumdayız ki, bunun bir anda ortadan yok olabileceğini asla düşünmüyoruz. Fakat eğer bu durum gerçekleşirse kaçımızın elinde hayata dair anı kalacak? Fotoğrafları bastırmaya üşenen, kağıda yazmak yerine klavye aracılığıyla haberleşen ve etrafındaki güzellikleri keşfetmek yerine küçük ekranlara hapsolmuş günümüz “modern” insanın güzel bir portresinin çizildiği Lost Memories, izleyiciye “acaba?” sorusunu sordurtma yönünden oldukça başarılı.

Lost Memories

Filmin görsel efektlerinin nasıl yapıldığına dair bir video ve yönetmenin diğer işlerini de görebileceğiniz internet sitesi aşağıda yer almakta. Filmlerini insanlarla paylaşmaktan korkmayan ve her türlü eleştiriye açık olan sinemacıların ülkemizdeki genç kuşağa da örnek olmasını diliyorum.

http://www.francoisferracci.com/index.html

blank

Misafir Koltuğu

Öteki Sinema ekibine henüz katılmamış ya da başka sitelerde yazan dostlarımız her fırsatta harika yazılarla sitemize destek veriyor. Size de okuması ve paylaşması kalıyor...

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Kısanın Mantığına Uygun Bir Film: Buhar (2012)

SİYAD seçkisi için yüzlerce film arasından gerek konusu gerek tekniğiyle
blank

Harvie Krumpet (2003)

2003 yapımı 23 dakikalık bu kısa animasyon Mary and Max’den