Top 10: Yakın Dönem Çizgi Romanlar Seçkisi 1 – Secret Service

Top 10: Yakın Dönem Çizgi Romanlar Seçkisi

11 Haziran 2012

Biliyoruz ki, Öteki Sinema okuyucusu,  çizgi romanlarla da haşır neşir, ya da potansiyel olarak çizgi roman okuru olabilecek insanlardan oluşuyor. Çizgi romanların “çocuklar için” olduğunu düşünenler için söyleyelim, bu listede yer alan çizgi romanları, bilhassa çocuklar için olmayan, yakın dönemde çıkmış seriler ve grafik romanlar arasından seçtik. Öteki Sinema’nın ilgi alanları içinde olan, korku, gerilim, fantastik, bilim kurgu, noir, Western, avantür vb türlerden bu 10 çizgi romanı okumakta ve takip etmekte fayda var.

1. Fatale

Ed Brubaker & Sean Phillips (Image Comics)

Ed Brubaker, daha çok polisiye ve dedektif çizgi romanlarıyla bilinen, ama meşhur super kahraman öyküleri de kaleme almış bir yazar. Sıklıkla işbirliği yaptığı Sean Phillips de, portföyünde Hellblazer ve Marvel Zombies gibi sıkı işler bulunan bir çizer. İkili, Fatale’da klasik noir kalıpları içinde ilerliyor gibi görünen, fakat işin içine okült olayları, şeytani ritüelleri ve Lovecraftiyen bir korku hikayesini de karıştıran bir hikaye ortaya koyuyorlar. Başrolde, seriye adını veren femme fatale, görünüşe göre yaşlanmayan, Josephine var. 5. Sayısıyla tamamlanan ilk hikayede, Josephine’in gizli birtakım gizemli güçlerden kaçtığını ve erkekler üzerinde önlenemez bir cazibesi olduğunu ögreniyoruz. Brubaker’ın yer yer edebiyata yaklaşan dili ve Philips’in dışavurumcu çizgileriyle ortaya tadından yenmez bir seri çıkıyor.

Top 10: Yakın Dönem Çizgi Romanlar Seçkisi 2 – Fatale

2. Crawl To Me

Alan Robert (IDW)

Aslen müzisyen olan Alan Robert’ın hem yazıp hem çizdiği 4 sayılık bir mini seri. Gerçek hayatta olabilecek en büyük korkulardan birine, pedofiliye ve onun çocuklar üzerinde bırakabileceği hasarlara yer veriyor. Her ikisi de çocuklarında bir pedofilin tacizine uğramış olan bir çiftin, yeni taşındıkları bir evde geçmişin hayaletleriyle yüzleşmeleri anlatılıyor. Bu hayaletlerin gerçek mi yoksa halüsinasyon mu olduğunu anlamak içinse kitabın sonunu beklememiz gerekiyor.

Top 10: Yakın Dönem Çizgi Romanlar Seçkisi 3 – Crawl to Me

3. Dial H

China Mieville & Mateus Santoluoco (DC Comics)

DC Comics’in “The New 52” adını verdikleri, 1. Sayıdan yenilenerek başlayan dizilerden biri olan Dial H, henüz iki sayı yayınlanmış olmasına rağmen, ilgi çekici bir çizgi roman olma özelliği taşıyor. DC Comics’in en kült çizgi romanları, genellikle eski çizgi romanların iyi yazarlar tarafından yeniden ele alınmasıyla ortaya çıkmıştır dersek, abartmış olmayız. Bunlar arasında, Sandman, Watchmen, Doom Patrol gibi eserleri saymak mümkün. Dial H de, belki Doom Patrol gibi bir kült dizi olma şansına sahip bir dizi. Hikaye, bir telefon kulübesinde, belli bir numarayı çevirdiğinde değişik güçler kazanan bir adamın etrafında dönüyor. Kazandığı güçler ise absürtlük sınırlarında dolaşıyor: İlk seferde Boy Chimney adlı bir karaktere dönüşüyor ve ortalığı is eve dumana boğuyor. İkinci seferde, gücü insanları üzmek olan Captain Lachrymose’a dönüşüyor. Kitabı ilgi çekici yapan en önemli özellik, çağdaş fantazi edebiyatının en mühim isimlerinden China Mieville tarafından yazılıyor olması. Mieville, Uluslararası İlişkiler doktorası olan, ve yazdığı kitaplarda politik altmetinlere yer veren yetenekli bir yazar. Dial H’in ilk iki sayısı bu dizinin takip edilesi çizgi romanlar arasında yer alması için yeterli.

4. Epic Kill

Raffaele Ienco (Image Comics)

Raffaele Ienco’nun yazıp çizdiği bu beş sayılık mini serinin henüz iki sayısı çıktı. Bourne Ultimatum ve Kill Bill arası bir çizgide ilerleyen seri, Sorunlu Kızlar için bir okulda okuyan Song adlı Asya asıllı bir kızın, kaybetmiş olduğu hafızasını yavaş yavaş kazanarak, bir ölüm makinesi olarak eğitilmiş olduğunu hatırlaması ve arkasında kandan bir nehir bırakması üzerine. Kendisini bu hale getirenlerden intikam almak üzere yola koyuluyor. Hikayenin çok da önemi yok aslında, aksiyona ve ölüm sahnelerine ağırlık veriyor Ienco.

Top 10: Yakın Dönem Çizgi Romanlar Seçkisi 4 – Epic Kill

5. Fury Max: Cold Warrior

Garth Ennis & Goran Parlov (MAX Comics)

Marvel’ın yetişkinlere yönelik alt şirketi Max Comics’den çıkan seri, Marvel’ın köklü karakterlerinden ve Avengers filminde Samuel L. Jackson tarafından canlandırılan Nick Fury’nin 1954’ten İndoçin’deki bir macerasına odaklanıyor. Hikayenin süper kahramanlarla uzaktan yakından ilgisi yok gibi görünüyor. Üç sayısı yayınlanan seri, soğuk savaş politikaları, anti-komünizm, C.I.A. bağlantıları gibi temalarla, daha “ciddi” bir okuma deneyimi vaad ediyor. Yetişkinler için olmasının avantajıyla, Nick Fury’yi bol bol küfür ederken, alkol ve sigara tüketirken ve seks yaparken görüyoruz. Bunlar zaten herhangi bir Garth Ennis çizgi romanını okurken beklediğimiz türden şeyler.

6. Green River Killer

Jeff Jensen & Jonathan Case (Dark Horse Books)

Yazar Jeff Jensen’in polis babası Paul Jensen’ın anılarından yola çıkarak yazdığı bu grafik roman, babasının yaklaşık 20 sene boyunca üzerine çalıştığı Green River Katili olarak bilinen, ve fahişeleri öldüren seri katili davasına odaklanıyor. Çizgisel olmayan bir kurguya ve bol bol flashback’e sahip olan Green River Killer, dökümanter bir çizgi roman değil. Dramatik kurgusu güçlü, hikayenin kanlı kısımlarından çok dava prosedürünü ve katilin sorgulanmasını, daha da önemlisi, Paul Jensen’ın Don Kişot’vari mücadelesini yansıtan bir olay örgüsü kurulmuş. Kitabın referansları da oldukça sağlam, ön kapakta Stephen King’den, arka kapakta Damon Lindelof (Lost) ve Ed Brubaker gibi yazarlardan övgü dolu sözler var.

7. Saga

Brian K. Vaughan & Fiona Staples (Image Comics)

Y The Last Man, Ex Machina, the Runaways, Pride of Baghdad gibi çizgi romanları yazan ve daha sonra Lost’un senaryo ekibine katılan Brian K. Vaughan, sıkı bir uzay operasıyla geri dönüyor. Düşman iki ırkın üyesinin birbirlerine aşık olup bir çocuk dünyaya getirmesi ve bunun üzerine peşlerine kiralık katillerin salınması üzerine olan seride, birbirinden ilginç uzaylı yaratıklar, büyü, teknoloji, gezegenlerarası politika ve savaşlar gibi konulara odaklanıyor. Şu ana kadar 3 sayısı çıkan seride hikayeye henüz bir girizgah yapılmış durumda, ama Vaughan’ın önceki işlerinden kredisi yüksek, ve ilgi çekici bir çizgi romana imza atacağına şüphemiz yok.

Top 10: Yakın Dönem Çizgi Romanlar Seçkisi 5 – saga

8. Saucer Country

Paul Cornell & Ryan Kelly (Vertigo)

Dr Who romanlarıyla ve çeşitli super kahraman çizgi romanları için yazdığı senaryolarla tanınan Paul Cornell’in yeni çizgi romanı, soluksuz izlenecek bir televizyon dizisi tadında ilerliyor. Başkanlığa aday Meksikalı-Amerikalı bir kadın senatörün uzaylılar tarafından kaçırılmış olduğunu fark etmesiyle başlayan, bir çok farklı karakteri olaya dahil eden hikaye yüksek bir tempoyla devam ediyor.

9. Before Watchmen

Çeşitli Yazarlar ve Çizerler (DC Comics)

DC Comics Alan Moore ve Dave Gibbons’ın meşhur grafik romanı Watchmen’in prequel/öncül hikayelerinin anlatılacağı bir dizi çizgi roman yayınlayacağını duyurduğunda, çizgi roman dünyası ikiye bölündü. Seriyi heyecanla bekleyenler ve yayınlanmasına tamamen karşı olanlar. Alan Moore bu duruma karşı olduğunu yüksek sesle ve defalarca belirtti. Yarattığı hikayenin başkaları tarafından yeniden yorumlanmasına, değiştirilmesine gönlünün razı olmadığını söyledi. Öte yandan, Alan Moore’un tavrını aşırı bulanlar, onun da halihazırda bulunan karakterleri yeniden yorumlayarak bir hikaye ortaya koyduğunu hatırlatıp, bu karakterlerin farklı maceralarını okumaya istekli olduklarını söylüyorlar. Her ne kadar Alan Moore pirimiz olsa da ve kendisine saygıda kusur etmek istemesek de, projeye dahil olan yazar ve çizerlerin sektörün önemli isimleri olması bizi daha ılımlı olmaya itiyor. Darwyn Cooke’un yazıp çizdiği Minutemen’in ilk sayısı bu hafta çıktı. Hikaye, ilk Nite Owl’un gözünden, Watchmen öncesi maskeli kahraman grubu Minutemen’in hikayesini anlatıyor. İlk sayı itibariyle henüz ortada pek bir şey yok. Tek tek tüm karakterler tanıtılmış ve Minutemen ekibinin nasıl kurulduğuyla ilgili bir girizgah yapılmış. Before Watchmen’le ilgili nihai sözü söylemeden önce biraz daha beklememiz gerekecek.

10. Secret Service

Mark Millar & Dave Gibbons ( Millarworld)

Kick-Ass’in yaratıcısı Mark Millar, Millarworld adını verdiği kendi logosu altında bir dizi yeni çizgi roman yayınlamaya başladı. Bunlardan biri olan Secret Service, Millar’ın alamet-i farikası olan şiddet, argo, mizah yönü kuvvetli bir dizi olmasının yanısıra, efsane çizer Dave Gibbons’ın çizgileriyle de izlenmeyi hak ediyor. Hikaye, İngiliz gizli servisinde çalışan Jack’in, başı beladan kurtulmayan yeğenine yardım eli uzatarak, onun da Gizli Servis’e katılmasına ön ayak olmasını anlatıyor. İlk sayının başında, Luke Skywalker olarak tanıdığımız Mark Hamill’in teröristler tarafından kaçırılması ve bir kurtarma operasyonunu resmeden bir sahne var ki, sırf onun için okumaya değer! An itibariyle iki sayı yayınlanmış durumda.

Top 10: Yakın Dönem Çizgi Romanlar Seçkisi 6 – Secret Service

blank

Can Yalçınkaya

Müzmin öğrenci, Punk Akademik. Avustralya'da yaşıyor ve Türk sineması ve popüler müziğinde melankoli üzerine çalışıyor. Çizgi romanlar, filmler, kitaplar, fanzinler ve saireyle haşır neşir olmayı, yazmayı ve çizmeyi seviyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

Garth Ennis'ten Uç Noktada Dehşet: Crossed 7 – cross1w

Garth Ennis’ten Uç Noktada Dehşet: Crossed

Crossed, istila/salgın duygusunu doyasıya sunan ve zombi alt türüne unutulan
Dampyr'i İstiyoruz! 8 – D3

Dampyr’i İstiyoruz!

Bonelli Comics karakteri Dampyr, Mauro Boselli ile Mayrizio Colombo’nun ortak