John Akomfrah Filmleri Pera Film’de 1 – Who Needs A Heart 1991

John Akomfrah Filmleri Pera Film’de

14 Nisan 2022

Pera Film, SENKRON “Eş Zamanlı Video Sergileri” kapsamında sanatçı, yönetmen ve küratör John Akomfrah imzalı tek kanallı işlerden oluşan bir seçkiyi çevrimiçi olarak izleyiciyle buluşturuyor. Hafıza, zaman ve insani krizlere odaklanan 5 filmin gösterime sunulduğu “Hafıza Odaları” başlıklı program 15-30 Nisan tarihleri arasında Pera Müzesi web sitesinden ücretsiz izlenebilecek.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, sanat kurumlarının video sanatını mercek altına alan sergi ve etkinlikleriyle oluşturulan SENKRON “Eş Zamanlı Video Sergileri” kapsamında yeni bir çevrimiçi gösterim programı hazırladı. John Akomfrah: Hafıza Odaları adını taşıyan seçkide sanatçı, yönetmen ve küratör John Akomfrah’ın tek kanallı filmleri Handsworth Şarkıları, Dokuz İlham Perisi, Kanıt, Kimin Kalbe İhtiyacı Var ve Çocuk Gibi Konuş yer alıyor.

Yedi siyah Britanyalı multimedya sanatçısı ve film yapımcısından oluşan Black Audio Film Collective’in kurucularından olan Akomfrah, orijinal görüntüleri arşiv materyalleriyle bir arada kullanarak heyecan verici katmanlı anlatılar oluşturuyor. Çalışmalarında kişisel ve tarihsel hafızayı, geçmiş ve bugünü, çevresel ve insani krizleri yan yana getiren Akomfrah’ın beş filmlik seçkisi, 15-30 Nisan tarihleri arasında Pera Müzesi web sitesinde izleyicilerle buluşacak.

Kimlik ve benlik üzerine hikâyeler

Handsworth Şarkıları’nda 80’ler İngilteresi’nde yaşanan ırksal ve toplumsal kargaşaları ele alan yönetmen, Dokuz İlham Perisi’nde savaş sonrası İngilteresi’ni yeniden inşa etmek üzere Afrika, Karayipler ve Güney Asya’dan başlayan toplu göçün tarihini anlatıyor. Kanıt’ta 1966 darbesinden sonra sömürge sonrası toplumların durumuna mercek tutan Akomfrah, Kimin Kalbe İhtiyacı Var’da bir grup arkadaş ve sevgilinin yaşamlarından 10 yıllık bir kesite odaklanırken, Çocuk Gibi Konuş’ta ise kontrolden çıkan bir olay sonucu hayatları geri dönülmez bir şekilde değişen üç arkadaş arasındaki ilişkileri anlatıyor.

John Akomfrah: Hafıza Odaları programı 30 Nisan’a kadar film.peramuzesi.org.tr adresinden ücretsiz izlenebilir.

Bu program kapsamındaki filmler sadece Türkiye’deki izleyiciler tarafından izlenebilecektir. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm gösterimler 18+ uygulamasına tabidir.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

John Akomfrah: Hafıza Odaları Gösterim Programı

15-30 Nisan

Handsworth Songs / Handsworth Şarkıları

John Akomfrah Filmleri Pera Film’de 2 – Handsworth Songs 1986

Yönetmen: John Akomfrah
Oyuncular: Pervaiz Khan, Meera Syal, Yvonne Weekes
İngiltere 1986, 58′, HDD, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı

1980’ler İngilteresi’nde ırk ve toplumsal kargaşalar ile 1985’te şehirde yaşanan isyanlar üzerine bir film denemesi olan Handsworth Şarkıları, 1985 yılının Eylül ve Ekim aylarında, Handsworth’ün Birmingham bölgesinde ve Londra’nın merkezi kesimlerinde yaşanan sivil itaatsizlikleri çıkış noktası olarak alıyor. Film genelinde, yaşanan isyanların, İngiliz toplumunun siyahlar üzerindeki baskısının bir sonucu olduğu fikri işleniyor. Film, sivil itaatsizliği, endüstriyel gerilemenin yol açtığı ulusal dramla bağlantılı bir memnuniyetsizliğin gizli tarihine açılan bir kapı olarak sunuyor.

Filmin adında geçen şarkı ifadesi ise herhangi bir müzikal niteliğe işaret etmek yerine, John Grierson ve Humphrey Jennings gibi İngiliz belgeselcilerin işlerinden tanıdık olan, belgeselin şiirsel bir çağrışımlar kurgusu olduğu fikrinin bir yansıması niteliğinde. Handsworth Şarkıları, 1986 yılında İngiltere’nin en saygın belgesel ödülü olan İngiliz Film Enstitüsü Grierson En İyi Belgesel Ödülü’ne layık görüldü.

Testament / Kanıt

John Akomfrah Filmleri Pera Film’de 3 – Testament 1988

Yönetmen: John Akomfrah
Oyuncular: Tania Rogers, Evans Oma Hunter, Frank Parkes, Sally Sagoe
İngiltere, 1988, 76′, HDD, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı

Kanıt, Başkan Kwame Nkrumah’ın Afrika sosyalizmi deneyine son veren 1966 darbesinin üzerinden geçen yıllardan sonra ilk kez çağdaş Gana’ya dönen eski aktivist, yeni haber sunucusu Abena karakteri üzerinden, sömürge sonrası toplumların durumunu ele alıyor.

‘Anıların savaş alanında’ sürüklenen Abena, kendisini kamusal tarih ile bireysel bellek arasındaki gerilimin içerisinde bulur. Sömürge sonrası dönemin travmalarının duygusal ortamını yansıtmayı amaçlayan ıssız ve kasıtlı olarak soğuk bir his veren kareleri filmin dikkat çekici özelliklerinden biri.

Who Needs A Heart / Kimin Kalbe İhtiyacı Var

John Akomfrah Filmleri Pera Film’de 4 – Who Needs A Heart 1991

Yönetmen: John Akomfrah
Oyuncular: Caroline Burghard, Treva Etienne, Ruth Gemmell, Caroline Lee-Johnson
İngiltere, 1991, 78’, HDD, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı

Kimin Kalbe İhtiyacı Var, bir grup arkadaş ve sevgilinin 1965 ile 1975 yılları arasındaki yaşamlarını takip eden bir dizi mikro anlatıdan oluşuyor. Uçlarda yaşanan hayatların kaydını tutan film, İngiltere’deki Siyah Güç Hareketi’nin başlıca ismi olan, karşıt kültür anti kahramanı, aktivist, karizmatik sosyal haydut Michael Abdul Malik’in dönüşüm yolculuğuna kendini kaptıran bir grup arkadaşın kurgusal yaşantıları üzerinden, Siyah Güç Hareketi’nin unutulmuş tarihini keşfe çıkıyor.

Hikâye anlatısının yerini alan kolaj ve halüsinasyonu andıran müziklerin bileşimi, Siyah Güç Hareketi’nin var olduğu sosyal atmosferin canlı bir tasvirini sunarken, kendini bu hareketin içerisinde bulan gençlerin karşılaştıkları duygusal ve psikolojik sonuçları ele alıyor.

Speak Like A Child / Çocuk Gibi Konuş

John Akomfrah Filmleri Pera Film’de 5 – Speak Like A Child 1998

Yönetmen: John Akomfrah
Oyuncular: Cal MacAninch, Richard Mylan, Rachel Fielding, Carla Henry
İngiltere, 1998, 77’, HDD, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı

Çocuk Gibi Konuş, kontrolden çıkan bir olay sonucu hayatları geri dönülmez bir şekilde değişen Sammy, Billy ve Ruby adlı üç genç arkadaş arasındaki ilişkileri anlatıyor. Northumbria kıyısındaki tenha bir yetimhanede büyümüş üç sorunlu genç arasında gelişen güçlü dostluğu keşfe çıkan Çocuk Gibi Konuş’un göz kamaştıran panoramaları kıyı kesiminin ıssız güzelliğini gözler önüne sererken, genç oyuncuların sergilediği güçlü performans ise tehlike ve arzunun birbirine bağımlı olduğu, gizliliğin hem koruyup hem zarar verdiği çocukluk döneminin hassas dünyasına izleyiciyi çeken, şiirsel ve dokunaklı bir drama yaratıyor.

The Nine Muses / Dokuz İlham Perisi

John Akomfrah Filmleri Pera Film’de 6 – The Nine Muses 2010

Yönetmen: John Akomfrah
İngiltere, 2010, 92’, HDD, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı

Alegorik bir masal formundaki Dokuz İlham Perisi, savaş sonrası İngilteresi’ni yeniden inşa etmek için Afrika, Karayipler ve Güney Asya’dan başlayan toplu göçün tarihini stilize ve özgün bir şekilde anlatıyor.

Homerus’un epik şiiri Odysseia’yı, çarpıcı kış manzaraları ve muazzam bir arşiv ile bir araya getiren film, göçmenlerin yaşadıkları deneyimi, yolculuklarını ve yuva fikrini felsefi açıdan irdeleyen, iç içe geçmiş dokuz müzikal bölümden oluşuyor. Dante Alighieri, Samuel Beckett, Emily Dickinson, James Joyce, John Milton, Friedrich Nietzsche, William Shakespeare, Sofokles ve Dylan Thomas gibi yazarların işlerinden ilhamla kurgulanan ve yazılan Dokuz İlham Perisi, yerinden olma, kimlik ve bellek kavramlarını ele alan düşündürücü ve duygusal bir yolculuk.

[/box]

blank

Öteki Sinema

Öteki Sinema editörleri Prometheus'un David'i gibi... Siz uyurken bile, hoşunuza gidecek yazıları buluyor, itinayla hazırlıyor ve yayına sunuyor. Öteki Sinema çalışıyor!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

Pera Film'den Çevrimiçi Program: “Dijital Duygular” 7 – Wonders Wander Harikalar Geziniyor

Pera Film’den Çevrimiçi Program: “Dijital Duygular”

Pera Film’in “Dijital Duygular” başlıklı seçkisi, 9-29 Mayıs tarihleri arasında
Sabancı Vakfı 5. Kısa Film Yarışması'nın Kanaat Önderi 8 – Tamara Kotevska 2

Sabancı Vakfı 5. Kısa Film Yarışması’nın Kanaat Önderi

Sabancı Vakfı’nın bu yıl beşincisini düzenlediği Kısa Film Yarışması’nın kanaat