Norveç Polisiyesi: Varg Veum Filmleri 1 – Varg Veum

Norveç Polisiyesi: Varg Veum Filmleri

17 Ocak 2014

Varg Veum, Norveçli yazar Gunnar Staalesen tarafından yaratılan bir karakter. Yazarın, eski bir sosyal görevliyken özel dedektiflik yapmaya başlayan Varg’ın maceralarını işlediği bir dizi romanı mevcut. Bu romanlar, özellikle Kuzey Avrupa polisiyelerini sevenler için çerez niyetine izlenebilecek filmlere uyarlanmışlar. Ya da Kuzey Avrupa polisiyelerini merak ediyor ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız; filmler doğru bir başlangıç olabilir. Zira ana yemeğe geçmek için yeterli bir iştah açıcı.

Varg Veum

Öteki Sinema için yazan: Ezgi Aksoy

IMDb‘de 5 buçuk ila 6 buçuk arasında değişen puanlarla yer alan filmler, gerçekten de olması gerektiği yerde duruyor. Çünkü Varg’ın maceralarını işleyen bu filmler ne birer polisiye klasiği, ne de Kuzey Avrupa sinemasının son yıllardaki en güzel örnekleri. Öte yandan, son derece yeterli ve akıcı, gerilim dozu yerinde filmler. Başka bir deyişle, keskinlikle ortalamanın üstündeler; ancak o kadar işte…

Viking kanının damarlarında gezindiği her halinden belli olan Norveçli aktör Trond Espen Seim tarafından can verilen Varg Veum’un şu an için, 2007 ile 2012 arasında çevrilmiş 12 adet filmi bulunuyor. Temelde tüm hikayelerde Varg bir şekilde bir cinayete tanık oluyor ve Bjørn Floberg tarafından canlandırılan Komiser Hamre ile zaman zaman didişerek, zaman zaman da işbirliği yaparak olayı çözüyor.

Varg Veum posterler 1

Filmlerin en büyük özelliği, hikayenin muhakkak bir ters köşe ile sonlanması. Bu ters köşeler filmlerde o kadar kalıplaşmış, o kadar yer etmiş ki, bu nedenle filmlerin tahmin edilebilirlik oranları çok yüksek. Çünkü katil kesinlikle en olmaması gereken kişi çıkıyor.

Özel dedektif Varg Veum’un maceralarının konu edildiği filmlerin bir diğer önemli özelliği de Amerikan polisiyelerinden hayli farklı olması. Örneğin eğer yanlış hatırlamıyorsam, hiçbir filmde Varg’ı elinde bir tabancayla görmüyoruz. Varg kimseyi tabancayla takip etmiyor, kimseyi öldürmüyor, sokaklarda ya da otomobillerde elinde kocaman tabancası ile insan kovalamıyor. Dolayısıyla Amerikan polisiyelerinde olduğu gibi, Bruce Willis ya da Al Pacino gibi filmin yarısında silahının özelliklerini sayarak, “silahı espri” yapmıyor Varg. Bu da, algılarımıza kazınan “tabancasız polisiye mi olur” sorusuna güzel bir cevap bana kalırsa. Sakin sakin ve az çok derinliği olan bir polisiye izliyorsunuz.

Norveç’in en önemli ve en büyük şehirlerinden olan Bergen‘de yaşayan Varg Veum’un uğraştığı meselelerin muhakkak bir sosyal mesajı da bulunuyor. Bilindiği gibi Norveç, dünyanın en zengin ülkelerinden biri ve yaşam standartları en yüksek Avrupa ülkesi. Bu nedenle de her yıl pek çok ülkeden mülteci Norveç’e geliyor. Varg da Norveç toplumunun karanlık yüzü olan mülteciler, göçmenler, evsiz çocuklar, fahişeler ve buna benzer insanların etrafında ve de içinde yaşanan ölümlerle alakadar oluyor. Varg, genelde polisin üzerinde pek durmak istemediği ve kapatmak istediği cinayetleri çözüyor.

Varg Veum posterler 2

Şahsi görüşüm filmlerdeki dedektifin yeterince karanlık bir karakter olmadığı. Ayrıca filmler birer film uzunluğunda olsa da, daha çok bir televizyon dizisi tadındalar. Bu 12 film, bir dizinin bir sezonluk bölümlerinden farklı değil doğrusu.

Kitapları okumadım, ancak kitaplarla ilgili yapılmış pek çok incelemeye göz attım. Anladığım kadarıyla Staalesen’in yarattığı karakter daha karanlık ve daha sorunlu biri. Bir oğlu var, boşanmış bir adam ve alkolik bir dedektif. Ancak filmlerdeki Varg çok daha “çekici” bir karakter. Bir özel dedektiften çok, Norveçli bir metal grubunun solisti gibi bir “rock star” havası var. Açıkçası bu durumun bence bir sakıncası yok. Çünkü dediğim gibi filmler de birer Kuzuların Sessizliği değil neticede.

Bergen’in soğuk havasında ve harika sokaklarında geçen, Norveç adalet sistemi üzerine ortalama bir bakış atan ve Kuzey Avrupa filmlerinde muhakkak hissettiğimiz o ürkütücü hissi alabileceğiniz bir dizi film olarak özetlenebilecek filmlerden benim kişisel favorim Fallen Angels ve Consorts of Death. Ayrıca hemen belirteyim; filmleri bir sıralamayla izlemenize gerek yok. Herhangi birinden başlayabilir ve istediğiniz sayıda filmi izleyebilirsiniz.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Varg Veum Filmleri:

1. Varg Veum – Kalde Hjerter (2012)

2. Varg Veum – De døde har det godt (2012)

3. Varg Veum – I mørket er alle ulver grå (2011)

4. Varg Veum – Dødens drabanter (2011)

5. Varg Veum – Svarte får (2011) aka “Black Sheep”

6. Varg Veum – Skriften på veggen (2010) aka “The Writing on the Wall”

7. Varg Veum – Begravde hunder (2008)

8. Varg Veum – Kvinnen i kjøleskapet (2008) aka “Woman in the Fridge

9. Varg Veum – Falne engler (2008) aka “Fallen Angels”

10. Varg Veum – Din til døden (2008) aka “Yours Until Death”

11. Varg Veum – Tornerose (2008) aka “Sleeping Beauty”

12. Varg Veum – Bitre blomster (2007) aka “Bitter Flowers”

[/box]

blank

Ezgi Aksoy

Sinema yolculuğu 80’li yıllar korku filmleriyle başladı. Ucuz filmlerle büyüdü. Sinema, yazından sonraki en büyük tutkusudur. Şuan LeMan, yeniHarman ve Bayan Yanı’nda araştırma dosyaları ve populer kült yazıları yazmakta ve medeniyet üzerine kafa yormaktadır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

The Company of Wolves (1984) 2 – drumstick

The Company of Wolves (1984)

The Company of Wolves (1984) çocukluğun bitişi ve ergenliğe geçiş
Rovdyr / Manhunt (2008) 3 – article

Rovdyr / Manhunt (2008)

Rovdyr çok orjinal olmamakla beraber oldukça sert, akıllı, inandırıcı ve