Indiana Jones Nikon F3 Fotoğraf Makinesi ile Nasıl Çekildi? 1 – modified nikon f3

Indiana Jones Nikon F3 Fotoğraf Makinesi ile Nasıl Çekildi?

3 Temmuz 2015

Indiana Jones, Nikon F3 fotoğraf makinesi ile nasıl çekildi? Biliyorsunuz günümüzde pek çok film D-SLR fotoğraf makineleri ile çekiliyor. Gerek dev sinema kameralarından daha rahat ve hafif olması, gerekse görüntü kalitesinin 4K’ya dayanması bu tercihin önemli sebepleri.

Peki filmli zamanlarda durum nasıldı? Normal kameranın giremediği yerlerde yönetmenler neler yapıyordu? O zamanlar bu işlere daha çok kafa patlatıp yaratıcı olmak lazımdı aslında. İşte 1984 yapımı Indiana Jones and the Temple of Doom’un (Kamçılı Adam) en can alıcı sahnelerinden birinde de Steven Spielberg ve George Lucas çözümsüz kaldı ve yeni bir yol aramaya gitti.

Filmin ünlü maden raylarında kovalamaca sahnesi normal bir film kamerası ile çekilse çok büyük bir sete ve devasa ödemelere gerek duyuyordu. Bunun üzerine ekip, özel efekt uzmanı şirketleri Industrial Light and Magic’e döndü ve ilginç bir çözüm buldu.

Nikon-F3-camera-used-in-the-Indiana-Jones-The-Temple-of-Doom-movie-3

Zamanın önemli fotoğraf makinelerinden, hala da pek çok film tutkununun gözdesi Nikon F3’ü film çekmesi için modifiye etmeye karar verdiler. Böylece set minyatür olarak kurulacak ve çekim çok daha düşük bir bütçeyle sağlanacaktı.

Nikon-F3-camera-used-in-the-Indiana-Jones-The-Temple-of-Doom-movie-5

Nikon-F3-camera-used-in-the-Indiana-Jones-The-Temple-of-Doom-movie-2

Nikon-F3-camera-used-in-the-Indiana-Jones-The-Temple-of-Doom-movie-1

Böylece kameraya film motoru eklendi ve bir stop motion kamera elde edildi. Tüm sahnenin çekimi 4 ay sürdü ve sahnedeki her saniyelik görüntü için 24 film pozlanarak sonuca ulaşıldı.

Nikonflex adını verdikleri bu makine 2011 yılında bir açık arttırmada 10.100 USD’ye alıcı buldu.

Kaynak: http://petapixel.com/

blank

Masis Üşenmez

1979 İstanbul doğumlu yazar ilk sinema deneyimini Superman ve Star Wars’la yaşayıp kendini çizgi roman ve bilim kurgu dünyasına atar. 2006 yılında "Öteki Sinema" kadrosuna katılır ve sitenin gelişiminde önemli rol üstlenir. Halen Öteki Sinema'da editörlük ve Cinedergi'de yazarlık yapmaktadır.

1 Comment

  1. 70’lerde Star Wars filminin çekimleri başlayınca, benzer sorunlara çözüm üretme arayışları ILM ekibini oluşturmuştu. CGI teknikleri çok yetersizken uzay gemilerinin dış yüzeyinde kovalamaca sahneleri maket üzerinde büyük bir ustalıkla çekilmiş. Bütçe ve stüdyo teslim tarihi baskıları altında kalp krizi geçiren George Lucas’ı düşünürsek, “adamlarda para var, imkan var” demek haksızlık olacaktır…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

Alacakaranlık Kuşağı Taşra Kabare'de! 2 – Alacakaranlık Kuşağı Taşra Kabare 2

Alacakaranlık Kuşağı Taşra Kabare’de!

Çocukluğunu 80’li ve 90’lı yıllarda yaşamış yetişkinlerin nostaljisine göz kırpan
Antalya Sinema Derneği “En İyi On Kısa Filmi” Arıyor! 3 – Antalya Sinema Derneği

Antalya Sinema Derneği “En İyi On Kısa Filmi” Arıyor!

Antalya Sinema Derneği son on yılda Türkiye'deki önemli festivallerden birincilik