Malizia (1973) vs. Teşekkür Ederim Büyükanne (1975)

26 Şubat 2009

Kuşkusuz Yeşilçam’ın en çok etkilendiği ülkelerin başında İtalya ve İtalyan sineması gelir. Ağırlıklı olarak dönemin Türk erotik-komedi filmlerinin İtalyan filmlerinden feyz alarak çekildiğini söylemem sanırım yanlış olmaz.

00_maliziaMalizia (1973) ve Teşekkür Ederim Büyükanne (1975) filmlerine baktığımızda işlenen konu bakımından benzerlikler içerdiğini görmekteyiz. İki filmde de genç ve ergenliğe yeni girmiş 15-16 yaşlarındaki genç bir erkeğin ilk cinsellik deneyimini kendinden yaşça büyük  bir kadınla yaşamasını mizahi bir dille anlattığını görüyoruz.

Malizia’da (1973) Nino’nun (Alessandro Momo) eve hizmetli olarak gelen Angela (Laura Antonelli) ile Teşekkür Ederim Büyük Anne (1975) filminde ise Mete’nin (Cem Beyatlı)  ölen dedesinin İtalya’dan gelen genç ve güzel karısı yani üvey büyükannesi Suzan (Sonia Viviani) ile yaşayacağı erotik maceralara tanık oluyoruz.

Malizia filmini kısaca özetleyecek olursak Angela Sicilyalı zengin ve tutucu bir ailenin evinde çalışmaya başlamıştır. Cinselliği yeni yeni keşfetmeye başlayan Nino Angela’ya karşı ilgi duyar. Filmde Nino’nun Angela’yı röntgenlediği , tacizde bulunduğu ve Angela’nın buna hayır demediğini görüyoruz. Nino’nun cinselliği keşfe çıktığı yolda Angela yol gösterici hatta bazı sahnelerde kışkırtıcı (istemeyerekte olsa) olduğunu söyleyebilim. Filmde Angela’yı canlandıran Laura Antonelli bu filmden sonra İtalya’da erotik-komedi filmlerinin aranan yüzü olacaktır.

Teşekkür Ederim Büyükanne filmine baktığımızda Suzan İtalya’da yaşamaktadır. Ölen eşinin ailesini görmek için İstanbul’a gelir. İstanbul’da ki akrabaları Suzan’ı yaşlı birisi olarak düşündükleri için karşılama ve İstanbul’u gezdirme görevini evin en küçüğü Mete’ye yıkarlar Mete Suzan’ı gördüğünde etkilenir ve ilk başlarda onu ailesinden saklar. Durumu öğrenen aile üyeleri özellikle erkekler arasında Suzan için bir çekişme başlar. Suzan rolünde izlediğimiz Sonia Viviani filmde vücudunu cesurca sergilemiş. Fakat günümüzde televizyonda seyrettiğimiz versiyonu bol bol makas yemiş RTÜK tarafından.

İki filmdeki kadın karakterleri karşılaştırdığımızda güzellik olarak benim favorim Sonia Viviani fakat oyunculuk olarak baktığımızda Maliza filmindeki performansıyla  Laura Antonelli ön plana çıkıyor.  Teşekkür Ederim Büyükanne filminde kadın karakter daha çok birbirinden kopuk ve düzensiz aile bireylerinin birbirleriyle olan ilişkisi üzerine yoğunlaşıyor, Malizia’da da kadın karakter buna benzer bir rol üstlense de asıl odaklanılan konu Angela’nın iç dünyası üzerine kurulu. Aynı durum küçük erkek oyuncular için de geçerli.

Malizia yayınlandığı dönemlerde İtalya’da küçük bir çocukla genç bir kadının yaşadığı cinselliği  işlediği için şiddetle eleştirilmiş hatta sübyancılığa teşvik ettiği ileri sürülmüş. Teşekkür Ederim Büyükanne filmi ise (araştırdığım kadarıyla) o dönemde herhangi bir olumsuz eleştiri ya da günümüz televizyonlarındaki gibi herhangi bir sansüre (filmi günümüzde çeşitli kanallar maalesef sansürleyerek vermekte) maruz kalmamıştır.

Öteki Sinema için yazan: Tolga Demirtaş

**–**

Murat Tolga Şen’in yazıya eki:

Tolga bu yazıyı yazdığı için çok mutluyum çünkü Sonia Viviani ilk aşklarımdan biridir. (Diğerleri için bknz: Itır Esen ve Sevda Aktolga.)

Sonia Viviani, 1958 İtalya Calitri doğumludur. İtalyan B filmlerinin özellikle Lou Ferrigno’lu  “Herkül” gibi kılıç-sandalet filmlerinin aranan yüzüdür. Ayrıca pek çok İtalyan soft erotik filminde ve 80’ler zombi istilasında, “Nightmare City” gibi bazı korku filmlerinde oynamıştır. Sonia Viviani Türk sinemasındaki yabancı kadınlar içinde en güzeliydi ve karanlık salonda ilk gördüğüm anda büyük bir aşkla bağlandığım inanılmaz bir kadındı. (Teşekkür Ederim Büyükanne’yi 1982 yılında Samsun Konak sinemasında izledim.) Önce İtalyan olduğunu bilmiyordum ama hem masum hem de seksi olabilen muhteşem bir yüzü vardı ve o dönem platonik aşkım olan Itır Esen’i bile gözümün görmemesini sağlamıştı. Ne yazıkki ülkemizde sadece iki film çevirdi. “İlk Defa” adıyla da bilinen “Teşekkür Ederim Büyükanne” ve Kadir İnanır’la başrol oynadığı “Delicesine”…Her iki filmin de yönetmeni Osman F. Seden’dir. “Teşekkür Ederim Büyükanne”de Viviani’nin oynadığı rol aslında Türkan Şoray için yazılmıştır ama Türkan Şoray, bazı cüretkar sahneler yüzünden rolü reddetiği için Sonia Viviani ile anlaşılmıştır. O dönem İtalyan sinemacılar ve Richard Widmark gibi oyuncular sıklıkla ülkemize gelip gidiyorlardı. Sonia Viviani, “Delicesine”de başrolü paylaştığı Kadir İnanır ile de kısa süren bir aşk yaşamış ve belki de Kadir İnanır’ın “asarım keserim” tavırları yüzünden bu narin kadın kalp kırıklığı ile İtalya’ya dönmüştür. Bir dönem öldüğü ile ilgili söylentiler çıksa da kesinlikle yaşamaktadır  (Roma) ve biraz kilo almanın dışında hala çok güzeldir.

blank

Misafir Koltuğu

Öteki Sinema ekibine henüz katılmamış ya da başka sitelerde yazan dostlarımız her fırsatta harika yazılarla sitemize destek veriyor. Size de okuması ve paylaşması kalıyor...

2 Comments

  1. Öncelikle filmin içeriği çok güzel ve ayrıca film çok komik :P

  2. Evt iki film de genç bir yeni yetmenin daha olgun hatunla cinsellik keşfini anlatıyor ama bu konu üzerine yoğunlaşan bi ton film daha var mesela sylvia kristel li private lessons 1981 ,jacqueline bisset li class 1983 ( ki bu cocuklugumuzun favori erotik filmlerindendir video yıllarının da gözdesidir) ve sybil danning li theyre playing with fire 1984 gibi…ama bizim kopyamizin asıl esin kaynağı aynı konudan birebir uyarlandigi film edwige fenech li grazie..nonna 1975 filmidir…Türkçesi tesekkurler büyükanne oluyo haliyle…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

Snowpiercer (2013) 1 – snowpiercer

Snowpiercer (2013)

İliklerinizi Donduracak Bir Kıyamet Sonrası Mahsulü: Snowpiercer (2013)
Çok Saçma Ama Çok Eğlenceli: Bad Milo (2013) 2 – Bad Milo 2013 Movie Image

Çok Saçma Ama Çok Eğlenceli: Bad Milo (2013)

Bad Milo usta işi espriler, bol kanlı cinayetler ve bonus