Öteki Sinema Dosyaları

Özel Dosyalar

Dijital Platformlar Görsel Efektçileri İntihara Sürüklüyor!

Dijital Platformlar Görsel Efektçileri İntihara Sürüklüyor! 3 – VFX marvel getty ringer

Çok az zamanda çok fazla iş yapmak zorunda kalan özel efekt sektörü mutsuz, yapımcılar filmlerin gişesi iyi geldiği sürece özel efektlerin iyiliğini kötülüğünü umursamıyor. Belki de bu yüzden bir daha asla 70’lerdeki ya da 80’lerdeki gibi ağzımızı açık bırakan filmler izleyemeyeceğiz. Sinemanın sihri azalıyor.

Devamını oku »

Otomaton Türk ve Sinemadaki Yansımaları

Otomaton Türk ve Sinemadaki Yansımaları 4 – The Chess Player Le Joueur dechecs 1927 2

Türk, karşılaştığı satranç oyuncularının en usta olanlar dışında hemen hepsini yenmiş, Napolyon, Benjamin Franklin, Charles Babbage gibi döneminin ünlü isimlerini topluluklar önünde mat etmiş, endüstri devrimine, telefonun icadına, ilk bilgisayarlara, dedektiflik öyküleri ve fantastik edebiyata esin olmuş dünyanın en ünlü otomatonuydu.

Devamını oku »

Acıklı Bir Yeşilçam Hatırası: Kırık Plaklar

Acıklı Bir Yeşilçam Hatırası: Kırık Plaklar 9 – vinyl tenenbaum

Plak mefhumunun başka medyaların sahip olamadığı duygusal bir tarafı var hatta düpedüz acıklı bir nostalji içeriyor. Osman F. Seden’in 1959 yılında çektiği ve başrolünü Zeki Müren’in oynadığı Kırık Plak filmini ele alalım. Daha ismiyle bile bize filmde oldukça üzüntü verici aşk durumlarının yaşanacağının işaretini veriyor. Oysa Çizik CD diye bir isimlendirme bu güce sahip değil, olamaz. Şu anda bile bir gülme efekti üretiyor. CD duygusal evrenimizde hepten dışlanmış bir medya ama kaset sanırım biraz daha şanslı. En azından Karışık Kaset adında sevimli bir filmimiz var.

Devamını oku »

Robocop: Murphy’nin Sol Kolu ve Transhümanizm

Robocop: Murphy'nin Sol Kolu ve Transhümanizm 11 – RoboCop header

Robocop (1987), Alex Murphy adlı polisin görev sırasında pusuya düşürülüp feci şekilde öldürülmesinden sonra yapay bir bedende yaşama döndürülüşünün öyküsüdür. Filmde, emniyet gücündeki her polisin OCP'ye ait olması ve onların bedenlerini istediği gibi kullanabilmesi, makineye dönüştürmesi, ürünleşen insanın görsel bir abartıyla sunumudur. Ona eski adı Murphy diye hitap ettiği için azar işiten polis arkadaşı Lewis'in aldığı yanıt özetleyicidir: "Onun bir adı yok. O bir program, bir ürün..."

Devamını oku »

Türk Sinemasında Hayvan İmgesi

Türk Sinemasında Hayvan İmgesi 20 – Hanım 1988

Türk sineması insanın insanileşmesi için uğraşıyor mu, hayvan hakları kavramına nasıl bakıyor, “yediğimizin” ve “giydiğimizin” gerçek bir “canlı” olduğunu anlamamamızı sağlayacak, endüstriyel sözde çiftliklerde sömürülen veya sokaklarda zorlu koşullarda yaşamaya çalışan acı çeken bu canlılara karşı sorumluluk duymayı ve yardım etmeyi “dayanak” kılacak koşulları sağlamak için neler yapıyor?

Devamını oku »