Shoot (1976) ve Southern Comfort (1981) sinemada paramiliter trajediye yetkin birer örnek teşkil ediyorlar. Her iki filmde de birini öldürmek ya da birine eziyet etmek için açlık çeken bireyler var. Çok sayıda insanın ölümüyle neticelenen bir trajediyi bu sıradan insanların anlık kararları tetikliyor.
Devamını oku »Joseph Losey, Figures in a Landscape ve Sinemada Müphemlik
Joseph Losey imzalı Figures in a Landscape’de tüm filme ustaca yayılan bir müphemlik/belirsizlik vardır ve hâlâ tıkır tıkır işliyor.
Devamını oku »Dijital Platformlar Görsel Efektçileri İntihara Sürüklüyor!
Çok az zamanda çok fazla iş yapmak zorunda kalan özel efekt sektörü mutsuz, yapımcılar filmlerin gişesi iyi geldiği sürece özel efektlerin iyiliğini kötülüğünü umursamıyor. Belki de bu yüzden bir daha asla 70’lerdeki ya da 80’lerdeki gibi ağzımızı açık bırakan filmler izleyemeyeceğiz. Sinemanın sihri azalıyor.
Devamını oku »Otomaton Türk ve Sinemadaki Yansımaları
Türk, karşılaştığı satranç oyuncularının en usta olanlar dışında hemen hepsini yenmiş, Napolyon, Benjamin Franklin, Charles Babbage gibi döneminin ünlü isimlerini topluluklar önünde mat etmiş, endüstri devrimine, telefonun icadına, ilk bilgisayarlara, dedektiflik öyküleri ve fantastik edebiyata esin olmuş dünyanın en ünlü otomatonuydu.
Devamını oku »Türk Korku Sineması 2021 Raporu
2021 yılına ait rakamlar ışığında korku sinemamızın son durumu nedir ne değildir, ona baktık. Türk Korku Sineması 2021 Raporu yayında!
Devamını oku »Metin Erksan’ın “Atatürk Filmi”
Metin Erksan’ın Atatürk Filmi kitabı 76 sayfalık mütevazı hacmine rağmen düşünmeye ve bazı yan okumalar yapmaya yönlendiriyor.
Devamını oku »Festivaller, Ödüller ve Türk Sineması
Uluslararası film festivalleri sinema aracılığı ile farklı kültürlerin buluşma noktası olurken, ülke sinemalarından oluşan birer parlamento işlevi de görürler.
Devamını oku »Ekstrem Metal Albüm Kapakları ve Korku Sineması
Ekstrem Metal, temelleri 80’li yılların başında atılmış olan metal müzik türlerini tanımlamak için kullanılan, bir “genre” (tür) olmaktan çok “çuval kategori” olarak adlandırabileceğimiz bir terim.
Devamını oku »Acıklı Bir Yeşilçam Hatırası: Kırık Plaklar
Plak mefhumunun başka medyaların sahip olamadığı duygusal bir tarafı var hatta düpedüz acıklı bir nostalji içeriyor. Osman F. Seden’in 1959 yılında çektiği ve başrolünü Zeki Müren’in oynadığı Kırık Plak filmini ele alalım. Daha ismiyle bile bize filmde oldukça üzüntü verici aşk durumlarının yaşanacağının işaretini veriyor. Oysa Çizik CD diye bir isimlendirme bu güce sahip değil, olamaz. Şu anda bile bir gülme efekti üretiyor. CD duygusal evrenimizde hepten dışlanmış bir medya ama kaset sanırım biraz daha şanslı. En azından Karışık Kaset adında sevimli bir filmimiz var.
Devamını oku »Norveç Felaket Filmlerinde Babanın Statüsünün Restorasyonu
Nasıl Arzu Film geniş aileyi, şenlikli mahalleyi geri getiremedi ise felaket filmleri de ağır ağır çökmekte olan çekirdek aileyi ve babanın sallanan tahtını ihya edemeyecektir.
Devamını oku »Robocop: Murphy’nin Sol Kolu ve Transhümanizm
Robocop (1987), Alex Murphy adlı polisin görev sırasında pusuya düşürülüp feci şekilde öldürülmesinden sonra yapay bir bedende yaşama döndürülüşünün öyküsüdür. Filmde, emniyet gücündeki her polisin OCP'ye ait olması ve onların bedenlerini istediği gibi kullanabilmesi, makineye dönüştürmesi, ürünleşen insanın görsel bir abartıyla sunumudur. Ona eski adı Murphy diye hitap ettiği için azar işiten polis arkadaşı Lewis'in aldığı yanıt özetleyicidir: "Onun bir adı yok. O bir program, bir ürün..."
Devamını oku »Türk Korku Sineması 2020 Raporu
2020 yılına ait rakamlar ışığında korku sinemamızın son durumu nedir ne değildir, ona baktık. Türk Korku Sineması 2020 Raporu yayında!
Devamını oku »Ridley Scott, Alien’ın Hikayesini Çaldı mı?
Mario Bava’nın Planet of the Vampires’ını izlediğim anda Alien’da görüp çarpıldığım kimi şeylerin kaynağı olduğunu fark etmiştim.
Devamını oku »Cannon Films: 1980’lerin Çılgın Sinemacılarının Hikayesi
Her daim çetin geçen Hollywood mücadelesine 1980’lerde İsrailli iki çılgın kuzen de dahil olmuştu: Menahem Golan ve Yoram Globus.
Devamını oku »2000 Öncesi Post-Apokaliptik ve Distopik Filmler
Post-apokaliptik filmleri (“kıyamet sonrası sineması”) kavramsal bir bütünlük içinde değerlendirmeden önce altını çizmemiz gereken ilk husus; kavramın, özü itibariyle inanca dair olduğudur.
Devamını oku »Andrey Tarkovski Sineması Üzerine Notlar (1)
Andrey Tarkovski; 54 yaşında hayatını kaybeden yönetmenden geriye; sinema tarihini değiştiren, dönüştüren, ufuk açıcı, kısa ama çok güçlü bir filmografi kaldı.
Devamını oku »“Güvenlik mi, Özgürlük mü” Tartışmasının Hollywood Yansımaları
“Güvenlik mi, özgürlük mü” sorusu nispeten özgür olan veya kendini özgürlüğün batmayan güneşi filan zanneden ülkelerde tartışılan bir konu. Tabii sanat hayattan beslendiği için, bu tartışmanın sinemaya yansıması da kaçınılmaz.
Devamını oku »Kara Şimşek ve 80’lerin Süper Araç Dizileri
Kara Şimşek (Knight Rider, 1982) Türkiye’de gösterilmeye başladığında, yayınlandığı saatte sokakları boşaltan dizi filmlerden biri haline gelmişti.
Devamını oku »Wuxia Âleminin Kralı: King Hu
King Hu, wuxia âleminin tartışmasız kralıdır. Bu türde verdiği üstün eserlerle Hong Kong ve Tayvan sinema sektörlerinde kalıcı izler bırakmıştır.
Devamını oku »Türk Sinemasında Hayvan İmgesi
Türk sineması insanın insanileşmesi için uğraşıyor mu, hayvan hakları kavramına nasıl bakıyor, “yediğimizin” ve “giydiğimizin” gerçek bir “canlı” olduğunu anlamamamızı sağlayacak, endüstriyel sözde çiftliklerde sömürülen veya sokaklarda zorlu koşullarda yaşamaya çalışan acı çeken bu canlılara karşı sorumluluk duymayı ve yardım etmeyi “dayanak” kılacak koşulları sağlamak için neler yapıyor?
Devamını oku »