Lipstick (1976) 1 – Lipstick 1976

Sinemada Tecavüz ve İntikam filmleri çok işlenmeyen bir konu olmasının yanı sıra sinemada en çok tartışılan konulardan biri olmuştur. Kadına karşı şiddetin özendirilmesi tartışmaların çıkış noktasıdır. Irza Tecavüz filmleri dediğimizde çoğu kişinin ilk aklına gelen, yakın zamanda izlediğimiz “Irreversible” filmidir.

1758131020a1976 yapımı Lipstick’in yönetmenliğini Lamont Johnson yapmış, başrolde ise Ernest Hemingway’in torunu Margaux Hemingway var. Film tecavüz olayını anti-erotize sunmaktan kaçınmış. Kameranın, kurbanın vücut hatlarını teşhir eden kadraj kullanımı, izleyicilerin tecavüz  sahnesinden haz almasına çanak  tutuyor. Bunun yanısıra filmdeki tecavüz sahnesi Irreversible filmdeki kadar uzun ve şiddet içermemesine rağmen benzerlikler gösteriyor.

Filmin konusuna gelecek olursak Chris McCormick bir fotomodeldir, küçük kardeşi Kathy ile birlikte yaşar. Kathy, Gordon adında bir müzik öğretmeninden ders almaktadır ve Gordon  Kathy’nin ablası Chris’e saplantılı bir şekilde ilgi duymaktadır. Kathy’i müzik dersinde ziyarete giden Chris, Gordon’la tanışmış olur, müzik üzerine konuşurlar Chris çıkacağı bir defile de çalınacak müzik için Gordon’ dan yardım ister ve ertesi gün için evine davet eder. Ertesi gün  buluştuklarında  Gordon’la  müzik  üzerine  konuşmaya başlarlar Gordon    aniden

Chris’e saldırmaya başlar genç kadın karşı koymaya çalışsa da Gordon eline geçirdiği cam parçasıyla Chris’i suratını tanınmayacak hale getirmekle tehdit eder ve tecavüz eder. Bu arada eve gelen kardeşi Kathy bütün olaya tanık olur.

Irza Tecavüz ve İntikam filmlerin en ilginç olanları kuşkusuz ki tecavüze uğrayan kadının bizzat intikam aldığı filmlerdir. Lipstick filminde ise bu tarz filmlerden farklı olarak kurbanın intikamı son çare olarak görmesi ve öncelikli olarak adalete sığındığını görüyoruz. Kurbanımız Chris hakkını mahkemede arar ama ummadığı bir şekilde dava aleyhine sonuçlanır. Bunu şokunu üzerinden atamaz ama Gordon’un kardeşi Kathy’e tecavüz etmesi bardağı taşıran son damla olmuştur. İntikam ateşiyle yanıp tutuşan Chris filmin son sahnesinde adaleti kendi kurallarına göre sağlamıştır.

Sonuç olarak Lipstick  filmi Sinemada Irza Tecavüz ve İntikam temalı  diğer filmlerden  daha dramatik ve şiddet dozu daha az bir film olarak hafızalarımızdaki yerini alıyor.

blank

Misafir Koltuğu

Öteki Sinema ekibine henüz katılmamış ya da başka sitelerde yazan dostlarımız her fırsatta harika yazılarla sitemize destek veriyor. Size de okuması ve paylaşması kalıyor...

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

Ravenous / Les affames (2017) 2 – Ravenous 04

Ravenous / Les affames (2017)

Ravenous, eski usul korku filmlerine alışkın bünyelerde alerjik etki gösterebilir
The Road (2009) 3 – 06

The Road (2009)

Çok da uzak olmayan bir gelecekte, büyük depremlerle başlayan felaketler