Efsane Dergi “Heavy Metal” Artık Türkiye’de! 1 – HEAVY METAL 1 FRONTCOVER 12

Efsane Dergi “Heavy Metal” Artık Türkiye’de!

20 Ocak 2011

Bilim kurgu ve çizgi roman severlere müjde:

Efsane dergi “Heavy Metal” artık Türkiye’de!

Forgotten Realms, Dragon Lance, Star Wars serileri, Spider-Man, Superman, Daredevil, Hellblazer, Sin City gibi bir çok çizgi romanı meraklılarıyla buluşturan Arka Bahçe Yayıncılık, şimdi de ünlü Amerikan bilim kurgu ve çizgi roman dergisi, efsane dergi Heavy Metal Türkiye’yi yayınladı.

Efsane Dergi “Heavy Metal” Artık Türkiye’de! 2 – HEAVY METAL 1 FRONTCOVER 12

Yetişkinler için tam macera, çizgi roman albümü
Çizgi roman severler, 2 ayda bir çıkacak olan derginin her sayısında Starlight, Ruhların Evi, Genç Kraliçe, Yüz-ler Basamağı gibi hikayelerle büyüleyici bir maceranın içinde olacaklar. Dergide orjinalinden uyarlanan çizim ve hikayelerin yanısıra yerli yapımlarda yer alacak. Yıllardan beri çizgi roman ve güzel sanatlarla uğraşan herkes için başvuru kaynağı olan Heavy Metal dergisi, Türkiye’deki çizgi roman koleksiyonerlerini de sevindirecek!

Efsane Dergi “Heavy Metal” Artık Türkiye’de! 3 – heavymetal1 galeriEfsane derginin tarihçesi:
• Bilim kurgu ve fantezi çizgi roman dergisi Heavy Metal, ilk kez 1977 yılının Nisan ayında Amerika’da aylık olarak yayınlanmaya başladı. Dergi aslında 1974 yılında yayın hayatına başlayan Fransız Métal Hurlant dergisinin Amerikan versiyonuydu.

• Yayıncı Leonard Mogel, National Lampoon dergisinin Fransızca baskısını başlatmak üzere Paris’te iken Fransız bilim kurgu-fantezi dergisi Métal Hurlant dergisini keşfeder, hemen bu derginin Amerika’daki lisans haklarını satın alır ve derginin ismini “Heavy Metal” olarak değiştirir.

• Yıllardan beri ABD’de çizgi romanlar genellikle 3. hamur kağıda renkli olarak basılırken Heavy Metal kuşe kağıda renkli olarak basılır.

• Dergi önceleri, Fransızca versiyonunda yayınlanmış olan çalışmaları basıyordu. Bunların renkli klişeleri önceden Fransa’da çıkartılmış olduğu için büyük ölçüde tasarruf sağlanıyordu.

• Orijinal çizer ve yazarların arasında Enki Bilal, Jean Giraud (Daha çok bilinen adı ile Moebius), Phillippe Druillet, Milo Manara ve Philippe Caza yer almaktaydı. Heavy Metal, Stefano Tamburini ve Tanino Liberatore’u da (RanXerox’un yaratıcısı) bu yazar çizerler arasına ekledi.

• 1977 yılından 1986’ya kadar yılda 12 sayı çıkan Heavy Metal, 1986-1988 yılları arasında yılda 4 sayı çıktı. 1989-1998 arasında ise iki ayda bir yayınlandı. 1999’dan bugüne kadar da yılda 9 sayı çıkmaktadır.

• Standart sayıların dışında özel albümler ve anime çizgi filmler de üretilmiştir. İlk anime film 1981’de yapılan Heavy Metal ‘dir.

• Heavy Metal dergisinin orijinal Fransız versiyonu olan Métal Hurlant , 2006 yılına kadar yayınını sürdürebilmiş ve 146. sayısı ile kapanmıştır.

Yayınevi hakkında;
Arka Bahçe, 1997 yılından beri çizgi roman, fantastik edebiyat ve bilim kurgu eserleri yayınlamaktadır. Forgotten Realms, Dragon Lance, Star Wars serileri dışında Spider-Man, Superman, Daredevil, Hellblazer, Sin City gibi bir çok çizgi romanı da Türkiye’de ilk kez okurlar ile buluşturmuştur.

Meraklısı için: Heavy Metal Magazin kapakları

blank

Murat Tolga Şen

1973 yılında doğdu. Öteki Sinema'yı 2005 yılında kurdu ve yayın yönetmenliğini üstlendi. OFCS üyesi olan yazar, 2010’da Beyazperde’de yazmaya başladı. 2014-2016 sezonunda Okan Bayülgen’in Dada Dandinista adlı programının yazı grubunu yönetti. 2017-2019 yılları arasında Antalya Sinema Derneği’nin danışmanlığını yaptı. Aynı zamanda Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası’nda oyunculuk yapan Murat Tolga Şen, Öteki Sinema, Beyazperde ve Medyaradar'da da eleştirmenlik yapıyor.

5 Comments

  1. Benim yazdığım Tayfun Sezer’in çizdiği bir hikaye de yer alıyor olmalı ilk sayıda, eğer bir terslik olmadıysa. Daha edinemedim de..

  2. Bu animasyonu geçenlerde izledim. Öteki Sinemada kesin yazıldığını düşünerek arattım ama bulamadım. Açıkçası şaşırdım. 80’ler kültürüne bu kadar hakim başka bir site görebileceğimi sanmam. Şaşkınlığım da bu yüzdendi. Ama sonra insaf ettim. Bir eskik olmuş ne farkeder, Öteki Sinemanın ötesi var mı bu anlamda? “Heavy Metal” kendi türünde önemli bir animasyon bence de. İzlenmeli, incelenmeli…

  3. Dergi bugün elime geçti. Şöyle bir bakış attım ve oldukça etkilendim. Yarın bununla ilgili özgün bir inceleme yayınlayacağım. Ezgi, “Ruhların Evi”nden bahsediyorsun sanırım. Harika olmuş gerçekten! Eline sağlık :)

  4. evet Murat. saol. ): süpriz oldu aslında. biz başka bi yer için düşünmüştük, kısmet heavy metal’e imiş :D

  5. Heavy Metal hep “en uçuk fiyatlı çizgiroman dergisi” olarak yer edinmiştir aklımda. Bu dergiyi ilk defa aldığım zamanı unutmuyorum sanırım 7-8 sene oldu. D&R da görüp atlamıştım üzerine…Gerçi o zamanlar aylık çizgiroman sayısı bulmak pek zor değildi. Yanlış hatırlamıyorsam 25$ civarındaydı fiyatı…Şimdi de yabancı sayılarının fiyatı aşağı yukarı aynı…

    Diğer taraftan ülkemizdeki yerli çizgiroman dergisi girişimleri de ortada…Rıdvan Şoray’ın sadece 1 TL ye fotokopi baskıyla çoğalttığı ve bir dönem Rıhtım’dan alıp okuduğum KKK Kaos ve ÇAPA’nın iyi niyetli ve basım kalitesi ne olursa olsun okumaktan keyif aldığım fanzinleri dışında son günlerde Hipnoz var…Heavy Metal gördüğüm kadarıyla çok daha komplike ve organize bir dergi tabi böyle bir derginin mümkün mertebe her yere ulaşmasını da isterim…otekisinema ailesinden isimleri barındırması da bir diğer okuma bahanesidir benim için.

    gorcun çok acayip bir konuya değinmişsin…Nesi acayip? Şusu acayiptir ki benim bu siteye yazmayı düşündüğüm ilk yazı Heavy Metal yazısıydı (ki zamanında bir oyun sitesinde inceleme editörlüğü yaparken Heavy Metal F.A.K.K. oyununu da tesadüf eseri oynayıp yazmıştım.) fakat o sıralar daha taze olduğu ve hali hazırda kalem oynatmadığım bir film olarak Toy Story 3’ü yazdım…O kritik te beraberinde garip tepkileri doğurmuş, okuyucuların bir kısmı “öteki sinema populerleşiyor mu?” sorusunu yinelemişlerdi başlık altında…

    Sanırım Heavy Metal’i yazsaydım kimsenin böyle bir sorunu olmayacaktı :))) Sevgi ve Saygılarımla…Fatih YÜRÜR

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

Red Sonja Filminin Yönetmeni Belli Oldu! 4 – feature

Red Sonja Filminin Yönetmeni Belli Oldu!

Çizgi roman kahramanı Red Sonja karakteri sonunda beyaz perdeye aktarılıyor.
55. Ulusal Yarışma'da Ödüller Sahiplerini Buldu 5 – 55. Ulusal Yarışma Ödül Töreni 1

55. Ulusal Yarışma’da Ödüller Sahiplerini Buldu

Dayanışmayla, neşeyle, umutla, cesaretle düzenlenen etkinliklerle dolu üç günün ardından