Harley Quinn bugün bir kahraman ya da anti-kahraman olarak biliniyor ama en başta kötüler galerisinin bir üyesiydi. Yine de o günlerde bile kahramanlık Harley’in hamurunda vardı. İlk göründüğü çizgi film bölümlerinden itibaren bunu hep duyumsarız. Tiyatroda Harlequin nasıl yardımcı rolden başrole yükseldiyse Harley Quinn de kahramanlığa terfi edecekti.
Batman çizgi dizisinin “Harlequinade” (1994) bölümünde Joker Gotham’ı ortadan kaldıracak bir bombayı patlatmakla tehdit edince Batman onu engellemek için o sırada hapiste olan Harley’e başvurur. Harley de yüz binlerce insanın kurtulmasına katkı vererek kahramanlaşır. Joker’in Batman’in evlatlıklarından biri olan Jason’ı kaçırması ve işkence edip öldürmeye kalkmasını işleyen Batman: Joker’in Dönüşü (Batman Beyond: Return of the Joker, 2000) filminde onun fazla ileri gittiğini düşünen Harley, Batman’e gidip Joker’i ihbar ederek Jason’ı kurtarmaya çalışır.
Batman, Harley’e çizgi romanlarda da ihtiyaç duyar ve yardımını ister. Onunla hep olumlu bir ilişki içinde gösterilir. Yatağa düşüp ölüm kalım savaşı veren Bruce Wayne’i iyileştiren de, Gotham zombilerle istila edildiğinde eğitimi sayesinde onlardan kurtulmayı sağlayacak bir antitoksin yapan da Harley’dir. Wonder Woman çizgi romanlarında onunla birlikte Deimos’a karşı savaşan kişidir. Our World At War serisi içinde Harley, savaş ortamında Jimmy Olsen’ın yaşamını kurtarır ve sağ salim Metropolis’e ulaşmasını sağlar. Olsen başta ondan korkarken yolculukları sırasında onun asla dendiği gibi kötü değil harika biri olduğunu düşünür hale gelir. Bunların hepsi de Harley’in ilk dönemdeki maceralarından örneklerdi.
KÖTÜLÜKTEN ARINMA
Harley, köken hikayesinde Joker’e kapılıp onu hapisten kaçırdıktan ve işledikleri diğer suçlardan sonra yakalanır, akıl sağlığı sorunlu olduğu için Arkham Tımarhanesi’ne kapatılır. Bu süreçte tedavi görür, Arkham’ın diğer mensupları gibi ağır bir vaka olmadığından kısa sürede iyileşip salıverilir.
Batman çizgi dizisindeki en sevilen bölümlerden biri olan “Harley’s Holiday” (1994) Harley’in akıl sağlığının düzeldiğine dair doktorlarından onay almasıyla başlar. Ama özgürlüğünün ilk gününde hala aklının bir karış havada olduğu görülür. Alışveriş yaptığı mağazada beğenip satın aldığı giysiyi güvenlik etiketini çıkarmadan yanında götürdüğü için dükkanın alarmları ötmeye başlayınca Harley paniğe kapılır. Hiçbir şey yapmadığı halde onu hapse atacaklarını düşünerek kaçmaya kalkar. Bu kaçma kovalamaca şehirde büyük yıkıma neden olur. Batman onun masumiyetini bilmektedir ve ona yardım etmek ister ama Harley’in şansı pek yaver gitmez. Suça bulaşmamaya kendini ikna etmişken gelişmeler onu yeniden Arkham’a tıkar. Harley’e bu bölümde çok büyük bir sempati vardır ve nerdeyse kader kurbanı bir kahraman haline getirilir. Yani kısacası onun diğer çizgi roman kötüleri gibi kötülük etmekten başka bir yönelimi olmayan cani karakterlerden olmadığı, daha ilk zamanlarda ortaya konmuş durumdaydı.
Harley’in iyileştiği için salıverilmesiyle yaşanan olaylar teması çok verimli hikayeler ortaya çıkardığı için daha sonra da pek çok kez kullanılmıştır. Bir Detective Comics hikayesinde Harley Arkham’dan çıkabilmesi için değerlendirme kurulunun önündedir. Başvurusu reddedilip hücresine gönderilirken onu götüren görevli aslında Harley’i kaçırmak üzere oradadır. Harley yapmamasını söylese de görevli onu rehin alarak bir ambulansla Arkham’dan çıkarır. Bir suç eylemi için ona ihtiyaç duymaktadırlar. Harley’in samimi olarak, olaysız cezasını çekip düzgün şekilde salıverilmek istemesi vurgulanır. Onu kaçıranlardan kendi çabasıyla kurtulduğunda Komiser Gordon’ı arar, planlarını haber verip teslim olur. İki gün sonra Harley için bir değerlendirme görüşmesi daha yapılır. Komitedeki Bruce Wayne geçen seferki olumsuz oyunu değiştirir, böylece Harley serbest bırakılır.
Countdown (2007) çizgi romanlarında Harley’in Arkham’dan çıktıktan sonra yeni yaşamına adapte olmak üzere Metropolis’teki bir kadın sığınma evine gidip buradakilere psikolojik destek verdiğini görürüz. Bu merkezde Harley arındığı bir süre geçirir ve arkadaşlıklar edinir, artık topluma yararlı bir birey olmaya hazır olduğunu anlatır. Ve nerdeyse tüm seri boyunca Amazonlara yardım edip sonra da Themyscira’nın kurtulmasını sağlar. Bir yıl boyunca haftada bir yayınlanan Countdown serisi Harley ile bitirilmiş ve kahramanlığı onanmıştı. Serideki son sözler, “Hiç değişme Harley Quinn” idi.
Kötülükten arınma motifini kullanan Batman and Harley Quinn (2017) filminde Harley, salıverildikten sonra toplumdan uzak durduğu ve izbe bir apartmanda yaşayıp bir kafede garsonluk yaptığı bir yaşam sürmektedir. Psikolog olarak ona iş vermediklerinden bu şekilde geçinip gitmeye çalışır. Batman ona ihtiyaç duyduğunda birlikte bir maceraya atılırlar. Harley’in iyi niyeti ve davranışlarıyla, şefkatiyle, doğrudan yana duruşu ve bunun için en iyi arkadaşı Ivy’ye bile karşı gelebilmesiyle kahramanlığı gösterilir. Beklentiyi hiç karşılayamayan ve berbat bir Harley seslendirmesi içeren bu yapımın bir parçası olarak filmin öncesi ve sonrasını anlatan çizgi roman serileri çok daha güzel hikayelere sahipti. Harley’in, çok değer verdiği Ivy’nin giderek insanlıktan uzaklaştığını görerek, masum kimselere zarar vermesini önlemesi ve yakalanmasını sağlaması zorlu bir karardır ama bir kahramana yakışır şekilde verilir. Batman onun çabasını överek yeniden psikolog olarak çalışabilmesini sağlar.
Tüm bu kahramanlık anlatıları ayrıca kahramanlığa dönüşümün ana konu yapıldığı bir hikaye ortaya çıkardı. Bu da yalnızca 2009-2011 yılları arasında yayınlanmasına rağmen etkileri sürmeye devam eden Gotham City Sirens çizgi romanıyla oldu.
GOTHAM SİRENLERİ
Harley Quinn, Zehirli Sarmaşık Pamela Isley (Poison Ivy) ve Kedi Kadın Selina Kyle (Catwoman) üçünün birlikte çeşitli maceralara atıldıkları çizgi web dizisi Gotham Girls (2000), 3-5 dakikalık kısa hikayelerden oluşur. Klasik Harley’i Batman çizgi dizisinden sonra aynı enerjiyle ve Arleen Sorkin seslendirmesiyle bulabilirsiniz bu dizide.
Diziyi Paul Dini ile birlikte yazan Hilary Bader kanser nedeniyle öldükten sonra yapım sonlandırıldı. Gotham Kızları daha sonra başka yapımlarda ve çizgi romanlarda da görüldüler ama asıl olarak bugüne kadar aşılamamış bir “kadınlardan oluşan ekip” anlatısı olan Gotham Sirenleri’ne terfi ettiler.
Harley Quinn (2019) animasyon dizisinde Selina, Ivy ve Harley ile yakın arkadaştır. Harley ve Ivy evleri yok olduğunda Kedi Kadın onlara evini açar. Bu tema Gotham City Sirens çizgi romanından alınmıştı. Paul Dini; üçlünün ilk kez bir araya geldiği “Girl’s Night Out” (1998) bölümü, Gotham Girls web dizisi ve çeşitli Batman Adventures çizgi romanları içinde denenip onaylanmış formülünü bu kez çok daha oturaklı ve bol çatışma, macera ve eğlence içeren bir temel üzerine inşa etmede kullandı.
Harley’in Ivy ile olan arkadaşlığı göz önünde olduğundan açıklamaya pek gerek kalmaz ama aslında Selina ile de benzer bir yakınlığı vardır. Harley, Batman çizgi roman evreninin sürekli bir karakteri olduktan sonra onun Kedi Kadın ile ilk iletişim kurduğu macerada, yan tarafındaki hücrede kalan kişidir. Harley, hücreden hücreye ona terapi verir. Kedi Kadın bundan çok memnun kalır ve minnettarlığını, kaçarken onun da kaçmasına yardım ederek gösterir. Dolu dolu maceraları sırasında birbirlerini tanır ve güçlü bir arkadaşlık kurarlar. Harley, Selina’nın geçmiş yaşamını ve kimselerin bilmediği travmalarını anlattığı kişidir sonuçta ve Harley bunları bilerek onu daha iyi anlar ve sever. Daha sonraki pek çok macerada da birlikte olmuşlar, birbirlerini kurtardıkları savaşlara girmişlerdi.
Harley’in Ivy ve Selina ile bir takım oluşturması fikri 2000 yılına kadar geriye gider ve bizzat Harley’den çıkmıştır bu fikir. Bronwyn Carlton’ın yazdığı bir Catwoman sayısında Harley, Dr. Quinzel olarak TV yapımcılarına Kedi Kadın’la ilgili bir dizi film önerisi sunar. Kedi Kadın’a çok yardım etmiş muhteşem ve seksi arkadaşı Harley Quinn’den ve seksi eko terörist Ivy’den de bahseder ve dizi filmde üçünün muhteşem bir takım olacaklarını anlatır. Toplantı ne yazık ki onun beklediği gibi gitmez ama fikri 9 yıl sonra çizgi roman olarak gerçek olacaktı. Kedi Kadın’ın teklifiyle üçünün birlik oluşturup aynı evde kalmaya başladıkları Gotham Sirenleri serisinde, derin çatışmalarıyla birlikte birbirlerinin en güçlü yardımcısı ve dayanağıdırlar.
Kaldıkları bina yerle bir olduktan sonra kısa süre için başka yerlerde yaşamak zorunda kaldıkları dönemde Harley, bu süreyi ailesiyle geçirmeyi düşünür. Ama orada aile üyeleri tarafından gördüğü kötü muamele ve eskiden beri yaşadığı sorunlar aynı şekilde sürmektedir. Ailesi onun suçu bıraktığına inanmaz. Annesi “kötü” kızını görmekten hoşlanmaz. Harley erkek kardeşine yüklü miktar para gönderip yeğenlerinin eğitimlerine destek olmasına karşın kardeşi de ona “süper kötü” der, Joker’in yanına dönmesini veya akıl hastanesine gitmesini önerip nefretini açıkça belirtir. Harley artık eskisi gibi bir kötü olmadığını, temiz yaşadığını, bazılarının ona kahraman bile dediğini söylese de aşağılanmaktan kurtulamaz. Hikaye sonunda tadilatı tamamlanmış eve döndüğünde Ivy ve Selina ile yeniden buluşur ve sevinç içinde “Ev gibisi yok” der. Artık asıl evi de ailesi de arkadaşlarının yanıdır.
Birbirinden oldukça farklı karakterde üç kadının birlikteliği tesadüf eseri ya da bir aradayken ekrana ve sayfalara çok yakıştıklarından değildi. Selina, aslında Harley ve Ivy’yi onları Arkham’dan uzak tutmak amacıyla evine almıştır. Selina, Batman’in Harley ve Ivy için kurduğu plan çerçevesinde onları gizlice daha az yıkıcı ve sonuçta daha sağlıklı bir yola yönlendirmeye çalışır.
KAHRAMANLIK
Harley kötülükten arınmış ve diğer kötülerle birlikte pek anılmaz olmuştu ve bunun devamı da kahramanlaşmaydı artık. Katlanarak artmakta olan Harleysever kitle de onun kahramanlaştırılmasını şart koştu çünkü bir idol olarak yaramazlıklar haricinde artık kötü biri olması, iyi amaçlar için olanlar dışında kötü şeyler yapması kabul edilmeyecekti.
Harley Quinn & Poison Ivy çizgi romanında (2019) Harley, iyi ve kötü olmakla ilgili düşünceler içindedir ama kahramanlaşmanın yalnızca kötülükten arınmak ve insanlara iyilik yapıp onları kurtarmaktan ibaret olmadığını anlar. Kahraman olmak için kesin kararını verdiğinde, gözyaşları içinde Ivy’e “Suç dünyasında seninle olamam” der. Ağlayarak vedalaşırlar. Harley de Ivy de kahramanlığın feda etmek olduğunu görürler.
Harley Quinn kahramanlaşırken, sevdiklerinden başka, kuralları yıkan ve düzenle alay eden eylemlerinin bir kısmının da feda edilmesi tehlikesi vardı. Bu değişim, orijinal karakteri sevenlerin bir kısmını kızdırsa da Harley için sansasyonel bir ün sağladı. 2011 yılında DC, çizgi roman serilerinde toplu bir yenilik yaparak, DC karakterlerinin var olduğu 52 farklı evreni ifade eden “Yeni 52” adıyla yayınlanmaya başladı. Ve Harley Quinn, orijinal halinden oldukça değişik bir görünüm ve farklılaştırılmış karakter özellikleriyle Suicide Squad (İntihar Timi) çizgi romanının ilk sayısında, kapağın orta yerinde yüzünde çılgınca bir ifadeyle üzerimize atlıyordu.
SUICIDE SQUAD VE HARLEY QUINN’İN KEFARETİ
Suicide Squad, işledikleri suçlardan ötürü hapisten çıkamayacak kadar uzun süreli cezalar almış bazı özel yetenekli hükümlüleri, geri dönüşü zor gizli görevlere göndermek fikri üzerine kurulmuştu. Suçlular eğer görevlerinde başarılı olurlarsa cezalarından önemli bir miktar düşürülerek serbest kalma olasılıkları artmış olur. Bu son derece tehlikeli mahkumlar görev sırasında komutları dışına çıkmasınlar, kaçmaya kalkmasınlar diye enselerine yerleştirilmiş mikro bombalar taşırlar. Eğer yoldan çıkan olursa kafaları patlatılarak infaz edilir.
Suicide Squad ilk kez 1959’da ortaya çıkmış, 1987 yılında asıl halini almış olarak kendi adıyla yayınlanmaya başlamıştı. 2001 ve 2007’deki kısa süreli serilerden sonra Harley Quinn’in ekibe katıldığı dördüncü sürüm ve devamları ise diğer hepsini ezip geçti.
Harley Quinn İntihar Timinin bir parçası haline getirildiğinde bir kısım klasik Harleyseverlerin itirazlarıyla karşılaşmış olmasına rağmen, “kötü” diye tanımlanmış kişilerin kahramanlaştıkları bu seriye uygun bir elemandı. Harley aslında daha önce birkaç sayı süren bir Birds of Prey macerasında Secret Six üyesiyken bu şekilde oluşturulmuş bir takımdaki varlığının ne kadar verimli olabileceğini göstermişti. Ama İntihar Timi gibi uç görevlerde, aşırı ve absürt şiddetin en sıradanla en fantastik arasındaki geniş bir yelpazede buluştuğu maceralarda yer alan kahramanların bu aksiyona uyumlu olabilmeleri gerekir.
Harley Quinn bir çete üyesi olarak başladığı kariyerinde jimnastikçi geçmişinin yardımıyla dövüşte belli bir ustalığa erişmiş, çete içinde silah ve bomba ekspertizliği edinmiş, Ivy’nin verdiği serumla üstün bağışıklık düzeyi ve bunun getirdiği belli bir güç artışı kazanmıştı. Ekibin patronu olan Amanda Waller maceralarda iyi dövüşmekten, yılmamaktan, kör cesaretten ve düşmanını yıpratan ruhsal eziciliğinden başka süper gücü olmayan Harley’e ihtiyaç duyar çünkü görevlerin çetrefilliğini aşmak için onun öngörülemezliği çok önemlidir. Tıpkı tiyatrodaki kökeni harlequin gibi ne zaman ne yapacağı, hangi durumlarda nasıl tepkiler vereceği, nasıl bir çözüm üretmeye kalkacağı tahmin edilemeyen biridir Harley Quinn.
İntihar Timinden önce yayınlanmış aksiyon dolu bir çizgi roman olan Joker’s Asylum’da Harley hapisten kaçıp, peşindeki tüm emniyet gücünü rezil rüsva ederek karşısına çıkan herkesi devirip kimsenin ondan beklemeyeceği işler başarır ve durdurulamaz bir güç olarak yansıtılır. Yani Harley’in kahramanlık anlatısı içinde her türlü aksiyona ve maceraya hazır olduğu görülmekteydi.
Suicide Squad, kötü Harley’den kahraman Harley’e geçiş sürecini devralmıştı. Bir macerada dendiği gibi Justice League (Adalet Birliği), İntihar Timinin gündüzdeki hali sayılır. Örneğin 2024 yılında çıkan Suicide Squad: Kill the Justice League oyununda, Brainiac tarafından ele geçirilip düşmanlaştırılan Justice League kahramanlarını engellemek üzere göreve çağrılan Suicide Squad, bir süreliğine yeni Justice League olmuş olur.
Suicide Squad, Harley’i “dünyayı kurtarmak için intihar görevine çıkan” bir kahramana dönüştürmekten başka değişiklikler de yaptı. İlk sayılarda Harley daha sert biri haline getirildi. Karakterin uçlara çekilmesiyle bir psikopat olarak anılmaya bile başlanmıştı. Korkutucu sırıtışlar ve yüz ifadeleri takındığı, eskisine göre çok daha keskin bir karakter yakıştırılmıştı. Sevimli ve çocuksu tarafı silinmiş gibiyken genel görünümüyle de daha tehditkardı artık.
Harley’in sevimliliğini yok sayarak güçlü ve tehlikeli göstermeye çalışan tavır neyse ki fazla uzun sürmedi ve sonradan ekipteki neşe ve enerjinin kaynağı halini aldığı biraz daha yumuşatılmış bir hale büründü ama karakterle ilgili asıl radikal değişiklik korundu. Bu da tasarımın değişmesiyle harlequin kostümünün terk edilmesidir.
HARLEQUIN KOSTÜMÜNE AĞIT
Harley’in harlequin kostümünü terk etmesi daha önce 2009’un en beğenilen video oyunu olan Batman: Arkham Asylum’da gerçekleşmişti. Harley burada ilk görüldüğünde Batman’e, “Nasıl, yeni üniformamı beğendin mi?” diye oyunbaz bir soru sorar. Hemşire kepi ile göğüs dekolteli bir fantezi giysisi kullanılarak karakterin seksapeli artırılmıştı bu oyunda. Suicide Squad’da da bedeni tümüyle kaplayan harlequin kostümü yerine büyük kısmını açıkta bırakan bir tasarım yer aldı.
Sosyal yaşam içinde farklı kimlikleri olan ya da sivil kıyafetlerle gösterilen kahramanların, bedeni kaplayan özel kostümlerini maceralar sırasında giyip çıkarmaları belli bir sorun oluşturur. Kostümlerini içlerine giyip üzerine normal giysiler giyerek bütün gün pişmek ya da Batman gibi, çantasında veya arabasında taşımak, istediğinde birilerinin ona ulaştırması ya da hemen her yerdeki gizli mekanlarında yedek kostümler bulundurmak gibi seçenekler vardır. Çoğu zaman da zaten bu sorun hiç dile getirilmez. Harley de eve gidip üstünü değişmek zorunda olduğu harlequin kostümünden arındırılıp her zaman yalnızca kendi görünüşüyle maceralarda yer alacak hale geldi. Yine de harlequin kostümü çok önemli bir kayıptı.
Aslında daha da fenası, harlequin kostümünün Harley’in “kötü” zamanlarına ait, Joker’le birlikte olduğu dönemi simgeler hale getirilmesidir. DC Super Hero Girls (2019) çizgi dizisinde Barbara Gordon ve Harleen Quinzel çok yakın arkadaştırlar. Ama ikisi de birbirlerinin Yarasa Kız ve Harley Quinn olduğunu bilmezler. Barbara, üzerine Batgirl kostümünü geçirince kahramanlıklar ederken Harleen de harlequin kostümünü giyerek suç işleyen bir kötü olur.
“#ComicGone” bölümünde birlikte çizgi roman dükkanına en sevdikleri çizgi romanın bekledikleri sayısını almaya gelirler. Ama sadece bir kopya kalmıştır. Harleen de Barbara da birbirlerini çok sevdiklerinden kopyayı diğerinin alması gerektiğini söyler, karşılıklı sen almalısın, hayır sen almalısın diye ısrar kavgasına tutuşurlar. Ve sonunda ikisi de almamaya karar verir. Ama gece olduğunda birbirlerinden gizledikleri kimlikleriyle, Yarasa Kız ve Harley Quinn olarak dükkana gelirler. Bu kez iki düşman olarak çizgi romanı elde etmek için kavgaya tutuşurlar. Bu güzel bir hikaye olmakla birlikte Harley’in modern tasarımının iyi arkadaşlıkla, klasik kostümünün ise yalnızca suçla ilişkilendirilmesi aslında nerdeyse karakterin özüne bir hakaretti. Çünkü Harley o kostümü, karakterini bulma ve özgürleşme aşamasında kendi oluşturmuştu.
Benzer şekilde Harley Quinn (2019) çizgi dizisinde de Harley ilk bölümde harlequin kostümüyle görülür ama Joker’den ayrıldıktan sonra modern tasarımıyla karşımıza çıkar. Harlequin kostümünün bu şekilde bir dönemi simgeleştirmesi çok yanlış ve karakterin köklerini hiçe sayan bir yaklaşımdı.
Karakter tasarımlarında önemli bir başka olgu da onun imzası olacak görünüş ve renklere sahip olması gerektiğidir. Örneğin Batman’in kostümündeki sivri kulaklar onu çok uzaktan bile tanıtır ve kalabalıklar içinde nerde olduğu kolayca gösterilebilir. Süpermen’in mavi-kırmızı renkleri de bunu sağlar. Harley için imza görünümler; kırmızı-siyah renk, harlequin kostümünün ponponlu başlığı, elmas biçimli desenler içeren makyaj ya da giysiler ve harlequin’e pandomim tiyatrosundan yadigar beyaza boyalı yüzüydü. Yeni tasarımın ise 2010’ların modası çerçevesinde Suicide Squad öykülerine daha uygun olacağı düşünülmüştü. Harley için yeni imza, önce kırmızı-mavi saç, ardından Suicide Squad filmiyle sarı saçın uçlarındaki mavi pembe renkler ve asıl olarak da tümüyle bembeyaz teni oldu. Böylece Harley eskiden kostümüyle birlikte kullandığı beyaz yüz makyajına da gerek duymayacaktı. Ama Harley’in teninin çok lazımmış gibi Joker beyazına dönüştürülmesi için köken hikayesine bir ekleme yapmak gerekiyordu.
Yeni versiyonda Joker onu kendisinin de Joker haline geldiği kimya fabrikasına götürür. Bugünün Harley’in doğum günü olduğunu söyleyerek onu asit kazanının içine fırlatıverir. Kazan boşaldığında Harley’in saçları kırmızı maviye, derisi beyaza dönmüştür. Yeni formunu anında kabullenip beğenir, onu aniden ittiği için Joker’e kızmak şöyle dursun ona tutkuyla sarılarak öper. Olayın onun delirmesine neden olduğu varsayılır. Bu berbat hikaye ne yazık ki sonraki tüm uyarlamalarda asıl köken hikayesi olarak kabul gördü. Bunun için yazar Adam Glass ve ilgili DC editörleri, sonsuza dek lanetle anılacaklardır.
SUICIDE SQUAD (2016)
Harley’in İntihar Timine alınması sıra dışı ve beklenmedik bir hamleydi ama bunun hem tim hem de Harley açısından çok etkili sonuçları oldu. En önemlisi de Suicide Squad’ın popülerliğinin, Harley’i sinemada ilk kez orijinal haliyle değil de bu ekip içindeki haliyle görmemize neden olmasıdır. Yeni kuşak onu İntihar Timi içinde öğrenmişti. Çok sevilen bu seride takıma girip çıkan karakterler olmuştu ama Harley kesintisiz şekilde tüm İntihar Timi maceralarında yer alan tek karakterdi. 2014’teki Suicide Squad macerası Batman: Assault on Arkham animasyon filmi çok sevilmiş ve yeni uyarlamalar için fazlasıyla yeterli bir hayran kitlesi edinmiş durumdaydı.
Justice League ve Suicide Squad’ın epik kavgasını anlatan bir mini seride Harley Quinn, Wonder Woman ile dövüşür. Bu dövüş sırasında, Batman ve Süpermen ile birlikte kendisinin “kutsal üçlü” haline geldiklerini söyleyerek onu kışkırtmaya çalışır. Gerçekten de bu dönemde Harley ondan katbekat daha popülerdi. Yani Harley’in başı çektiği bir İntihar Timi filmi kaçınılmaz olmuştu.
Ne yazık ki son kurguda oldukça farklı hale getirilip hayal kırıklığı yaratan Suicide Squad: Gerçek Kötüler filminde Harley yine de en öne çıkan karakterdi ve filmi yalnızca onun varlığı sürükleyebiliyordu. Öyle ki film pek beğenilmemesine karşın karaktere duyulan sevgiyle o yıldan beri hala en popüler Harley versiyonlarından biridir. 2024’te yayınlanan Japon çizgi dizisi Suicide Squad Isekai bile bu filmdeki Harley karakterini temel almıştı.
THE SUICIDE SQUAD (2021)
“Suicide Squad filmlerinin iyi olanı” diye anılan The Suicide Squad yalnızca en iyi çizgi roman uyarlamalarından bir değil, aynı zamanda Harley karakterini aslına en fazla yaklaşarak yansıtabilmiş olan filmdir. Yazar ve yönetmen James Gunn, karakterin görünümünü ilk filmde David Ayer’in yaptığı gibi seksapel üzerinden yansıtmak istemeyip renkli kişiliğine bel bağladığı güzel sahnelere imza attı.
Film Harley Quinn’in baştaki katliam gibi, çıkarma sahnesindeki korkusuzluğu gibi, hüzünlü ya da korkmuş olsa bile her anını eğlenerek geçirdiği o benzersiz üst kabuğunu göstermeyi başarır. Harley’in güzelliklere olan sevgisi, yaşamı kutsayışı, vurdumduymazlığı, şaşkınlığı, beklenmedik dayanıklılığı gibi özellikleri filmde kapladığı kısıtlı süre içinde verilmeye çalışılmıştır.
Tek başına onlarca askeri öldürerek hapisten çıkmayı başardığı, Harley’i Rambo düzeyine getirerek yücelten ve kaçışını fantastik görsellerle onun dünyasını yansıtacak hale bürüyen görkemli sahne kahramanlık anlatısının aksiyon ayağını tamamlar. Sonda, ekip olarak esiri oldukları ABD hükümetinin temsilcisi Amanda Waller’a karşı çıkmalarıyla ve bu yüzden bile öldürüleceklerini bile bile halkı kurtarmak için harekete geçmeleriyle kahramanlıkları her anlamda onanır. Harley umutsuzca savaştıkları, gizli servisler tarafından üçüncü dünya ülkelerinde yaratılan oluşumları yansıtan dev yaratık Starro’yu öldüren kişi olur.
Suicide Squad üyeleri anti-kahraman denen “iyi kötüler” olarak anılırlar. 2020’den sonra ise Harley’in kötü diye tanımlanmaktan bütünüyle arındığı dönem başladı. İntihar Timi’ndeki görevleri sonunda cezası sıfırlanır, salıverilir ve Gotham’a gelir. Artık iyi bir insan olma çabasında olduğu için suçluları yakalayan bir kahraman olmak üzere, karşısına çıkan olaylara bu anlayışla müdahale eder.
Harley bu şekilde kötülerin kahramanlığından iyilerin kahramanlığına terfi ettiği ekiplerin üyesi olmaya başlamıştı. Justice League çizgi romanında takımlardan birinde o da vardı. Damien, babası Batman’e “Biz şimdi bu kötülerle mi çalışacağız” diye çemkirince Harley, “Sen kime kötü diyorsun?” diye çıkışır, daha önceki bir macerada Harley’i acımasızca ölüme terk etmesini anımsatarak ağzının payını verir. Kısacası Suicide Squad Harley’in kahraman ekiplerine liderlik etme aşamasına kadar varan dönüşümünde önemli bir katalizör oldu.
INJUSTICE (2013-2022)
Harley’in kahramanlıkta daha da zirveye tırmandığı evren ise Injustice oldu. 2013 başında piyasaya çıkan dövüş oyunu Injustice: Gods Among Us, Harley’in Joker etkisindeki suç yaşamından kahramanlığa evrilişinin bir özetini yansıtıyordu. Bu evrende Joker’in, Superman’i manipüle etmeyi başarıp Lois Lane’i karnındaki çocuğuyla birlikte öldürmesini ve Metropolis’te bir nükleer bombanın patlamasına neden olmasıyla yaşananları anlatan oyun, teknik kalitesi yanında hikayesiyle de beğenilmişti. Superman hipnoz etkisinden çıkıp ne yaptığını anladığında öfkesine hakim olamayıp yargılanmasını beklemeden nezaretteki Joker’i öldürür, ardından da artık dünyada bu çeşit trajedilerin yaşanmaması için kendisinin başında olduğu bir “tek dünya devleti” kurmaya karar verir. Bir kısım kahramanlar onun yanındadır ama Batman bu diktatörlüğe karşı çıkan taraftadır. İki grubun mücadelesi içinde Harley’in varlığı en ilginç hikaye örgüsüne sahipti.
Olaylar sırasında Joker’in yanında olan Harley, Lois’in hamile olduğundan habersiz ve Metropolis’in yok olacağına ciddi olarak inanmamış olsa da Superman’in hedefindeki ikinci kişidir. Diktatörlüğe karşı duran grup onu Superman’in gazabından kaçırıp saklar. Harley artık Joker’le yaptıklarından pişmandır, suçunu affettirme isteğiyle Superman karşıtı gruba yardım etmeye başlar ve beklenmedik bir başarı gösterir. En umutsuz anda bile Batman’in yanında kalan üç kişiden biri olur ve aralarındaki güven bağı giderek güçlenir. Harley’in kişisel dram ve trajedileri ise sonradan yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar. Geçmişindeki yüklere rağmen ve pek çok fedakarlıkla kahramanlık statüsüne erişir.
Oyundan ve bağlı çizgi roman serilerinden uyarlanan Injustice (2021) filmi ise ne yazık ki ne oyun ne de çizgi romanlardaki kaliteye ulaşabildi. Superman’in, aşkı Lois’i ve karnındaki bebek yetmiyormuş gibi bir milyon kişinin ölmesine neden olmasıyla yaşadığı çok ağır bir travmayı yansıtmayı başarmadan bu hikayenin hakkını vermek mümkün değildir. Filmde ağır dram anlatımları vermekten çekinilmiş gibidir, bu da sığ bir yapım ortaya çıkarmıştır. Korkunç bir katliam gerçekleştiren bir psikopatın yanında bulunan Harley’in suçluluğu, bir yandan da yargısız infazının önlenmeye çalışılması gerekliliği gibi çatışmalar, Harley’in parçası olduğu suçun ağırlığını hiçbir zaman atamayacak olması, buna karşın elinde kalan son güçle dünyanın geri kalanını kurtarmak için savaşa girme isteği gibi çok yoğun duyguları hiçbir şekilde veremez, büyük ve görkemli olaylar, öylesine sahnelermiş gibi gelip geçer.
DC SUPERHERO GIRLS (2015-2022)
Çocuk yapımları, pek dikkate alınmasa da hayran kitlesi oluşturmada büyük etkiye sahiptirler. Bu çerçevede Harley’in kahramanlık serilerinden, onun ününe önemli katkılardan birini daha anmak gerek. Bazı DC kahramanlarının, yatılı Süper Kahraman Lisesi’nde öğrencilik zamanlarının anlatıldığı DC Super Hero Girls, çocuklara özellikle de ilkgençlik dönemindeki kızlara yönelik, her bölümü 3-4 dakikalık bir web çizgi film dizisi olarak başladı. Ardından çizgi romanlara, kitaplara ve uzun animasyon filmlere kadar uzandı. Genelinde zaten kötüler çok azdı, örneğin Çita gibi karakterler en fazla yaramaz öğrenciler oluyordu. Harley Quinn ise kahraman kızlardan biri olarak jenerikte gözüken ana karakterlerden biriydi.
Harley yine ister istemez bu serideki en çarpıcı ve ilginç kişidir. Wonder Woman ile oda arkadaşıdırlar ve onun sıkıcılığına karşı bir denge oluşturarak bulunduğu her bölüme dinamizmini nerdeyse çiviler. Tara Strong’un Harley’in çocuk hali sesini oluşturmadaki başarısı da etkilidir bunda.
Seride Harley’in zekası ve güçlü duruşu övülür. Zaman zaman eşek şakalarıyla onları yıldırsa da cana yakınlığıyla herkesin en iyi arkadaşıdır. Wonder Woman içten içe ona hayrandır. Harley diğerleri gibi hep düzgün ve efendi olmaya çalışan bir öğrenci değil, çocukluğunu doya doya yaşayan, yaramazlık yapmaktan, kuralları çiğnemekten çekinmeyen deli dolu bir kızdır. Buna karşın pek çok kez herkesi kurtarır, korkusuzca tehlikeye atılır. Beş sezon süren web dizisi, sonradan yeni bir anlayışla TV için bir çizgi dizi haline getirildi. Karakter tasarımları güncellendi. Bir önemli değişiklik de burada doğrudan kötülerin olması ve aralarındaki çatışma ve savaşlara yer verilmesiydi.
Harley Quinn kötüler arasına geçirilmişse de bütünüyle kötü değildir. İşlediği suçlar küçük zorbalıklar ya da zararlardan ibarettir ve insanları tehlikeye atacak önemli bir duruma karşı koyan kahraman karakteri ortaya serilir. Dizinin son epik bölümü “#NightmareInGotham”da (2021) harlequin kostümlü Harley’in aslında Barbara’nın can arkadaşı Harleen olduğunu öğrenmiş olan Wonder Woman, onun kimliğini Barbara’ya ispiyonlar. Barbara yıkılır bu gerçek karşısında. Bu sıralarda Joker’in tüm Gotham’ı yok etmek istediği ortaya çıkar ve Harley başta onunla eğlenceli vakit geçirmekteyken çok sevdiği Gotham’ın yok olması planı hiç de hoşuna gitmez. Joker’in bombasını gizlice bozar ve patlamayı önler. Batgirl sonda patlamayı onun engellediğini anlar ve buna çok sevinir. Çünkü birbirlerinden gizli kimliklerini saklamış olsalar da onunla boşuna dost olmadığı kanıtlanmıştır.
Karakterlerin son kez gözüktüğü, yapımcıların açgözlülüğü nedeniyle gereksiz yere Teen Titan’ların da birkaç dakika dahil edildiği Teen Titans Go! & DC Super Hero Girls: Mayhem in the Multiverse (2022) aslında bütünüyle bir DC Superhero Girls filmidir. Harley bu filmde de bulunduğu çete içinde işlenecek suç fazla ileri gideceği için onları durdurur, Süper Kızlara gizlice yardım eder. Barbara ile yeniden sıcak dostluklarına devam ederler ve artık Süper Kızların bir parçası haline gelir.
Harley’in kahramana dönüşüm aşamalarıyla birlikte başı çektiği başka seriler de çorap söküğü gibi geldi. Bunun son aşaması ise Harley Quinn animasyon dizisi oldu.
HARLEY QUINN (2019- )
DC kahramanlarını İkinci Dünya Savaşı sırasında hayal eden Bombshells’de (2016) Harley, Nazilere karşı kadınlardan oluşan direniş örgütü içinde yer alır. Gotham City Garage’da (2017) kıyamet sonrası dünyada Gotham’ı ele geçirmiş Luthor’a karşı yine bir direniş örgütünün en etkili elemanıdır. Büyük başarı kazanıp 2024’e kadar devam serileri yayınlanan Batman: White Knight (2017) çizgi romanlarının kilit karakteridir. Harley’in Batman ile yakınlaşmaları ve aralarındaki derin romantik ilişki ile sıra dışı bir kahramanlığa evrilme hikayesi sunulur.
İnsanlar arasında hızla yayılan bir hastalıkla zombileşen kitlelere ve bazı zombi süper kahramanlara karşı durduğu ve hastalığı ortadan kaldırmak için uğraştığı DCeased (2019), Harley’in bambaşka bir kişilikle, dahi bir adli tıp uzmanı olarak seri katil Joker’in peşinde olduğu Joker/Harley: Criminal Sanity (2019), devleşen sırtlanına binerek bir zamanlar Amerika olan Arkham bozkırlarının koruyucusu olduğu Dark Nights: Death Metal (2020) serileri kahramanlaşan Harley’i gösteren çizgi romanlardı.
Tom Taylor’ın başka-evren çalışması olan Dark Knights of Steel (2021) serisi DC kahramanlarının yeniden tasarlanmış halleriyle bir Orta Çağ fantezisi içinde yer aldıkları maceradır. Harley de sarayda soytarı kıyafetiyle dolaşıp şakalar yapan bilge bir danışman ve arabulucudur. Harlequin kostümünün orijinine uygun zamanlarda resmedilmesiyle kostüm-zaman bütünlüğü de kurulmuştur.
DC vs. Vampires’da (2022) Harley, vampirlerin pek çok kahramanı ele geçirip onları da vampirleştirdiği bir kıyamet dünyasında insanlığı kurtarmak üzere son umut haline gelir. Delice bir cesaret ve özveriyle vampirlerle savaşır ve onlara karşı bağışıklık sağlayan serumu kendi kanına enjekte ederek hem kurtuluşu doğrudan kendi bedeninde taşır hem de onu dönüştürmek isteyen vampirler kanını tatmaya kalktıklarında acılar içinde yok olur giderler.
Ana devamlılık içinde Batman’in artık ona güveni tamdır. Operasyonlarında Harley’in yardımını almaktan onu ailesinin bir parçası olarak görüp Batcave’de görevlendirmekten çekinmez. Batman’i pek çok kez kurşunlardan, bıçaklardan, zehirlerden kurtararak onun en yakınındaki yardımcısına dönüştüğü, dayanıp savaşa devam etmesi için cesaretlendirdiği maceralarda hem yeteneklerini hem bilgilerini kullanarak herkesin gözüne girer.
Batman onun değişiminden dolayı mutludur. Batman çizgi dizsinin ilk zamanlarında ona verdiği desteklerin, Gotham Sirenleri gibi uzun vadeli suçlu terapisi projelerinin hedefine ulaştığını görmenin mutluluğudur bu. Harley artık tam teşekküllü kahramanlığın zorlu dünyasına adım atar.
İşte tam bu zamanlarda yayına giren Harley Quinn (2019) animasyon dizisi büyük kitlelerce sevilen bir yapım oldu. Nerdeyse tüm karakterlerin Harley de dahil olmak üzere az ya da çok asıllarından uzaklaştırıldığı, absürt olaylarla dolu taşlamalara yer veren bir tür parodi olan dizide kahramanlık yolculuğu da şimdiye kadar gördüğümüz çizgiyi takip etti. Aslında dizinin tüm sezonları eksik ve çarpıtılmış bir Harley Quinn kısa tarihi ve özeti gibi de görülebilir.
Harley Quinn’in Joker’le ilişkisini sonlandırmayı başarması, arkadaşı Ivy’nin desteğiyle kendine ait bir grup kurması ile başlayan hikayede absürt anlatım içindeki suç ve kanlı ölümler eğlendirmek içindir. Hikayenin ciddileştiği anlarda ise Harley’in varlığı kahramanlıktan ibarettir. Kahramanlarla ilişkileri hep yakın ve candandır.
Harley Quinn dizisinin genelinde açıkçası pek fazla olmayan iyi yazılmış bölümlerinden “Batman Begins Forever”da (2022) Harley, Bruce Wayne’in bilincinde bir yolculuğa çıkar. Onun çocuk halini, anne-babasının öldürülmesine tanıklığını görür ve çocuk Bruce ile iletişim kurmayı başararak ona yardım eder. Giderek çok sever bu çocuğu ve sonunda onun Batman olduğunu anlar. Yaşadıklarını ve duygularını kendinde duyumsayarak sırrını korumaya, bundan sonra onun psikoloğu olmaya söz verir. Buradan itibaren Harley’in kahramanlığı daha önce gördüğümüz anlatıları aynen takip eder.
“Climax at Jazzapajizza”da (2022) Ivy, Gotham’daki zombi istilasından yararlanarak şehri ele geçirmek ve hayal ettiği gibi doğayla bütünleşik bir yer haline getirmek üzere harekete geçer. Ama bu sırada yaşanan masum ölümlerini engellemeye çalışan Harley ile ters düşmeleri kaçınılmaz olur. Harley doğru bildiğinden taviz vermez, insanlara yardım etmek onları kurtarmak ister. Harley en sonda Batman ailesine katılarak burada da kahraman haline gelir ve çizgi romanlardaki örgü tekrarlanır.
Çeyrek asır öncesinde, bir Gotham Girls (2000) bölümünde, “Topluma bir katkı yapmadığımızın farkında mısın, ben bundan sonra kahraman olup insanlara yardım edeceğim!” diye Ivy’ye serzenişte bulunduğu ama o sırada birikmiş kiralarını ödeyebilmek için banka soymaya gitmekte oldukları günlerden beri o bambaşka bir kahramandır.
Harley’in kahraman statüsü hem yaratılışında belirlenmiş bir kader çizgisinin ulaştırdığı sonuç hem de okuyucuların onu buna zorlamış olmasındandır. Bununla birlikte Harley’in kahramanlık anlatısı ile renkli ve çok boyutlu karakterinin budanması, yasaya aldırmadan eğlendiği günleri geride bırakması dolayısıyla özgürlüğünden taviz verme, sıkıcılaşma gibi Harley için ölümden farksız bir tehlike doğurduğu için Harley Quinn’i yazan herkes, onun Orta Çağ kökenlerindeki gibi hem bir şeytan hem bir kahraman olarak var olabilen biricik bir karakter konumunu korumak zorundadırlar.
Harley Quinn dizisinin “Killer’s Block” (2023) bölümünde Harley, Superman’i ölümden kurtarır, Superman minnetle “Senin bir kahraman olduğunu hep biliyordum” der. Harley ise şöyle yanıtlar onu: “Ben bir kahramandan daha öteyim, ben Harley Quinn’im!”
ÖNCEKİ BÖLÜMLER: 1) Commedia dell’arte’den Sinemaya: Harley Quinn
2) Harley Quinn Çılgın Aşkın Dehlizlerinde
3) Harley Quinn ile Toksik İlişki Dersleri
SONRAKİ BÖLÜM: 5) Harley Quinn’i Kim Öldürdü?