Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın başkanlığında 28.si düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü Ahmet Necdet Çupur’un yönettiği Yaramaz Çocuklar filmi aldı. En İyi Kadın Oyuncu ödülünü Koridor filmindeki performanslarıyla Emel Göksu ve Ayşe Demirel paylaşırken, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü Cemil Şov filmindeki performansıyla Ozan Çelik aldı.
En İyi Film ödülünü Yaramaz Çocuklar filmi ekibine; jüri üyeleri Tilbe Saran, Güven Kıraç, Feridun Düzağaç, Kıvanç Sezer, Seray Şahiner, Meryem Yavuz ve Adana Valisi Süleyman Elban birlikte verdi.
En İyi Yönetmen ödülünü Bir Nefes Daha’nın yönetmeni Nisan Dağ’a jüri üyesi Kıvanç Sezer, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü Cemil Şov’daki performansıyla Ozan Çelik’e Festival Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar, En İyi Kadın Oyuncu ödülünü Koridor filmindeki performanslarıyla Emel Göksu ve Ayşe Demirel’e Güven Kıraç takdim etti.
Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin ödül töreni, Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Ödül töreni, sinema ve iş dünyasından seçkin davetlilerin katıldığı kırmızı halı geçişiyle başladı.
Sunuculuğunu Şebnem Özinal ile Volkan Severcan’ın yaptığı tören, jüri üyesi Feridun Düzağaç’ın, yakın zamanda hayatını kaybeden sinema emekçileri ve festival direktörlerinden Kadir Beycioğlu anısına ‘’Unutma Beni’’ şarkısını söylemesiyle başladı.
Törende açılış konuşmasını yapan Festival Onursal Başkanı ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, konukları ve sanatçıları selamlayarak başladığı konuşmasında, “Sanatın, kültürün, sinemanın, Orhan Kemal’in, Yaşar Kemal’in, olağanüstü doğal güzelliklerin, barışın, kardeşliğin, lezzetin kendi Adana’dan tüm Türkiye’yi sevgi ve saygı ile selamlıyorum” dedi.
SİNEMA İNSANIN RUHUNA DOKUNUR
Başkan Zeydan Karalar, “Sinema deyince akla Adana ve Altın Koza Film Festivali gelir. Altın Koza Film Festivali’nin Türkiye sinemasına, Türkiye sinema endüstrisine sağladığı zenginlik ve kazanım tartışılmaz. Sinema insanların karakterine, görüşüne de olumlu yönde etki yapar. Bu sinema sanatının en önemli özelliklerindendir. Hepimiz sinemadan bir şeyler almışızdır. Karakterlerimizin oturmasında sinemanın önemli rolü vardır” diye konuştu.
“Adana’nın çok kültürlü bir yapısı vardır. Çeşitli kesimler Adana’da kardeşçe, birlikte yaşar. Bunda sinemanın rolü vardır. Ben Altın Koza Film Festivali’ni Avrupa’da, dünyada hak ettiği yere getirme konusunda üzerime düşeni yapacağım. Sanatçı kardeşlerime, arkadaşlarıma bu konuda güveniyorum. Hayatı yazanlar sonra senaryolaştırıyor ve sanatçılar onu oynuyor. Aslında hayanın kendisini oynuyorlar. Türk sinemasının sanatçılarının dünyanın bütün sanatçılarından daha değerli olduğunu, daha iyi oyuncu olduklarını iddia ediyorum. Çünkü onlar ruhlarını ortaya koyuyorlar. Çok değerli yönetmenlerimiz var elbette. Hepsini yürekten kutluyor, derin sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.
BU YIL FESTİVALİ HALKIN AYAĞINA GÖTÜRDÜK
Pandemiden dolayı yaklaşık 2 yıldır çok az film çekildiğini, buna rağmen festivale katılımın yoğun olduğunu hatırlatan Başkan Zeydan Karalar, şunları söyledi: “Bu da Altın Koza Film Festivali’nin başarısıdır. Jüri üyelerimiz filmleri büyük emekle değerlendirdiler. Onlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Birbirinden güzel eserleri değerlendirirken tabii ki seçim yapmakta zorlandılar. Bu yıl Altın Koza’yı diğer yıllardan farklı olarak halkın ayağına da taşıdık. Mahallelerde, köylerde, ilçelerde, 30 noktada yazlık sinema gösterimleri gerçekleştirdik. Bu konuda nostalji yaşattık. Adana’da 1900’lü yılların başında başlayan sinema serüvenini, festival kapsamında binlerce insanın film seyrettiği sinema gösterimleriyle sürdürdük. Sinemayı insanlarımızın ayağına götürdük. Dünyanın en güzel nehirlerinden biri olan Seyhan Nehri’nde gondol üzerinde sinema keyfini yaşattık. Çok başarılı bir Altın Koza yaşadık. Festival Yürütme Kurulu’na ve emeği geçen isimsiz kahramanlara çok teşekkür ediyorum.”
Başkan Zeydan Karalar son olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sinema sanatıyla ilgili “Sinema öyle bir keşiftir ki; gün gelecek barutun yerini alacak. Dünya medeniyetine çok büyük katkı koyacak” sözlerini dile getirdi ve “Böyle bir ülkenin vatandaşı olmaktan büyük onur duyuyorum” dedi.
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması
- En İyi Film: Yaramaz Çocuklar (Ahmet Necdet Çupur)
- En İyi Yönetmen: Nisan Dağ (Bir Nefes Daha)
- Yılmaz Güney Ödülü: Zin ve Ali’nin Hikayesi (Mehmet Ali Konar)
- En İyi Kadın Oyuncu: Emel Göksu ve Ayşe Demirel (Koridor)
- En İyi Erkek Oyuncu: Ozan Çelik (Cemil Şov)
- Adana İzleyici Ödülü: Sen Ben Lenin (Tufan Taştan)
- Kadir Beycioğlu Jüri Özel Ödülü: Dermansız (Hakkı Kurtuluş, Melik Saraçoğlu)
- En İyi Senaryo: Nisan Dağ (Bir Nefes Daha)
- En İyi Müzik: Taner Yücel (Cemil Şov)
- En İyi Görüntü Yönetmeni: İlker Berke (Koridor)
- En İyi Sanat Yönetmeni: Ö. Devrim Ünal (Koridor)
- Ayhan Ergürsel En İyi Kurgu Ödülü: Mathilde Van De Moortel, Elif Uluengin, Nicolas Suburlati (Yaramaz Çocuklar)
- Yardımcı Rolde En İyi Kadın Oyuncu: Aslı Bankoğlu (Lacivert Gece)
- Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu: Eren Çiğdem (Bir Nefes Daha)
- Özel Mansiyon Ödülü: Zeynep Çupur (Yaramaz Çocuklar)
- Umut Veren Genç Erkek Oyuncu: Oktay Çubuk (Bir Nefes Daha)
- Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu: Hayal Köseoğlu (Bir Nefes Daha)
- SİYAD Cüneyt Cebenoyan En İyi Film Ödülü: Zin ve Ali’nin Hikayesi (Mehmet Ali Konar)
- Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Nisan Dağ (Bir Nefes Daha)
Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması
- En İyi Belgesel: Kış (Berrin Öz)
- En İyi Canlandırma: Sudan Çıkmış Balık (Nur Özkaya)
- En İyi Deneysel: Sürgünde Bir Yıl (Malaz Usta)
- En İyi Kurmaca: Mesafeler (Efe Subaşı)
Uluslararası Öğrenci Filmleri Yarışması
- En İyi Film: Tapınak (Murat Uğurlu)
- Jüri Özel Ödülü: AMAYI (Subarna Das)
Adana Kısa Film Yarışması
- En İyi Film: Arasta (Hüseyin Baltacı, Mutlu Kahya)
- Jüri Özel Ödülü: Yoksul Adamlar Nasıl Ölür? (Serkan Kaçmaz)