Uluslararası Edirne Film Festivali Basın Toplantısı 13 Kasım 2015 Saat saat 17.00’da İstanbul’da Crowne Plaza Harbiye’de gerçekleştirildi.
20-26 Kasım 2015 tarihlerinde Edirne’de ilk kez düzenlenecek festivalin film programı ve program detayları açıklandı.
Uluslararası Edirne Film Festivali 20-26 Kasım’da…
Bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan Uluslararası Edirne Film Festivali Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi’nin destekleriyle 20-26 Kasım 2015 tarihlerinde gerçekleşiyor. Uluslararası ve ulusal film yarışmaları, engelsiz film gösterimleri, sergiler ve sinemacılarla söyleşilerin yer aldığı festival programı 13 Kasım’da İstanbul’da gerçekleşen bir basın toplantısıyla açıklandı.
Tony Gatlif Edirne’de
Festival’de Uluslararası Uzun Film yarışması jüri başkanlığı görevini üstlenecek Cezayir asıllı Fransız (Roman) yönetmen Tony Gatlif yapıyor. ‘Transilvanya’, ‘Özgürlük’, ‘Öfkeliler’, ‘Çılgın Yabancı’ gibi unutulmaz filmlerin yönetmeni olan Gatlif’in son filmi ‘Geronimo’, festival kapsamında Edirneli seyirciyle buluşacak. Gösterim sonrası Gatlif sinemaseverlerle bir araya gelecek. Balkan ve Doğu Avrupa sinemasından filmlerin jüri karşısına çıkacağı yarışmada kazanan en iyi film “Günebakan En İyi Uluslararası Film” ödülü ve 10.000 Euro’nun sahibi olacak.
Tony Gatlif Kimdir
10 Eylül 1948’de Cezayir’de doğan Tony Gatlif, Cezayir’i 60’ların sonlarında terk etti. 1966’da, bir akşamüstü daha sonra onun için tavsiye mektubu yazacak olan idolü Michel Simon’la tanışmaya karar verdi ve bu yüzden drama dersleri almaya başladı. 1978 yılında Cezayir Savaşı’nı hatırlatan ‘Terre au Ventre’ filmini çekti. Ancak Tony Gatlif’in esas öne çıkan filmi ‘Les Princes’ oldu. 1997 yılında, Roman müziği için gerçek bir ilahi olan ‘Latcho Drom’u çekti. 1997 yılında, genç bir Roman’ın kayıp bir şarkıcıyı aramak için Romanya’nın bir köyüne gelişini anlatan ‘Gadjo Dilo’yu çekti. Film, Fransa’da olduğu kadar yurtdışında da ilgi çekti. 2004 yılında, seyirciyi Endülüs ve Mağrip’te bir yolculuğa çıkardığı, müziğin ve bütün karakterlerin filmin kahramanlarının adımlarını izlediği ‘Exil’ filmiyle Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü aldı. 2010 yılında 2. Dünya Savaşı’nda Fransa’daki Romanların gözaltına alınışını ilk defa anlatan Liberté (Korkoro) filmi, 2011 yılında da Stephane Hessel’in Avrupa’daki öfke dolu harekâtı anlatan ‘Indignados’ filmi gösterime girdi. 2014’te Cannes Film Festivali’ne seçilen son filmi ‘Geronimo’, İspanyol ve Türk toplumlarının karşı karşıya gelmelerini anlatıyor: Flamenko’nun ‘Batı Yakası Hikâyesi’ ile buluşması.
Ulusal Jüri Başkanı Biket İlhan
Ayın Karanlık Yüzü, Kayıkçı, Sokaktaki Adam ve ünlü şair Nazım Hikmet Ran’ın hayatını anlatan Mavi Gözlü Dev filmlerinin yönetmeni Biket İlhan festival kapsamında düzenlenen Ulusal Uzun Film Yarışmasının jüri başkanlığını üstleniyor. Türkiye sinemasının en iyi filmlerinin yer aldığı yarışma kapsamında “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen”, “En İyi Kadın Oyuncu”, “En İyi Erkek Oyuncu”, “En İyi Senaryo” ve “En İyi Görüntü Yönetmeni” olmak üzere 6 dalda Günebakan Ödülü sahiplerini bulacak. Uluslararası ve ulusal yarışmalarda ödül almaya hak kazanan filmler toplamda 140.000 TL’lik ödülün de sahibi olacaklar.
Festival Jürisi
En iyi Günebakan Ödülü verecek Uluslararası Ana Jüri Tony Gatlif (Jüri Başkanı), Zeynep Dadak, Vladimir Karanikolov, Cristian Comeaga ve Guilia Achilia’dan oluşuyor.
Ulusal Uzun Metraj jürisi ise Biket İlhan (jüri başkanı), Şenay Gürler, Okan Arpaç, Aytekin Çakmakçı ve Seyfettin Tokmak’tan oluşuyor. Kısa Film jürisinde yer alan isimler ise şöyle: Begüm Akkaya, Elfe Uluç ve Uğur Şahin.
Festivalin Siyad Jürisinde Çoşkun Çokyiğit, Çağdaş Günerbüyük ve Fatih Özgüven yer alıyor.
Ulusal Uzun Metraj Yarışma Filmleri
Abluka / Frenzy / Emin Alper
Çekmeceler / Drawers / Caner Alper
Dolanma / Entanglement / Tunç Davut
Eksik / Lack / Barış Atay
Kar Korsanları / Snow Pirates / Faruk Hacıhafızoğlu
Kuzu/ The Lamb / Kutluğ Ataman
Misafir / The Visitor / Mehmet Eryılmaz
Nefesim Kesilene Kadar / Until I Loose My Breath / Emine Emel Balcı
Saklı / Secret / Selim Evci
Sesime Gel / Come to My Voice / Were Denge Min / Hüseyin Karabey
Ulusal Kısa Metraj Yarışma Filmleri
Altın Vuruş / Golden Shot – , Gökalp Gönen, Türkiye, 2015, 9′
Azad / Azad, Yakup Tekintangaç, Türkiye, 2015, 16′
Çarşı / Downtown / Noğa, Miraç Atabey, Türkiye, 2014, 20′
Denizatı / Hippocampus, Süleyman Arda Eminçe, Türkiye, 2015, 16′
Günah / The Sin, Gülistan Acet, Türkiye, 2015, 14′
İğne Deliği / Pinhole, Oğuz Anbarlı, Türkiye, 2015, 16′
Nar Zamanı / Pomegranate Time, Cevahir Çokbilir, Türkiye, 2014, 15′
Salı / Tuesday, Ziya Demirel , Türkiye, 2015, 12′
Sonuç / Result, Hakan Sümer, Türkiye, 2015, 5′
Wong Kar Wai Üzerine Kısa Bir Film / A Short Film About Wong Kar Wai, Serdar Önal, Türkiye, 2015, 20′
İki Ustaya Onur Ödülü
Festivalin Onur Ödülleri usta oyuncu Murat Soydan ve Yeşilçam’a üç binin üzerinde film afişi kazandıran Erol Ağakay’a verilecek. Murat Soydan’ın Hülya Koçyiğit ve Çolpan İlhan’la başrollerinde yer aldığı “Cemile” filmi yeniden izleyici karşısına çıkarken, “Erol Ağakay Mimeray’la Yeşilçam Afişleri” sergisi de Edirnelilerle buluşacak.
Murat Soydan
1940 yılında Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde doğan Murat Soydan, İktisadi İlimler Akademisi’nde okurken bir yandan da İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Musikisi bölümünü bitirdi. 1966 yılında “Perde” mecmuasının açtığı yarışmayı Tanju Korel ile birlikte kazandıktan sonra, Cüneyt Arkın, Fatma Girik ve Suzan Avcı ile birlikte rol aldıkları “Kolsuz Kahraman” filmiyle sinema hayatına başladı. Murat Soydan, Ağla Gözlerim, Sevmekten Korkmuyorum, Kralların Öfkesi, Yalan Yıllar,Tapılacak Kadın gibi filmlerin de içinde yer aldığı, 200’e yakın filmde ve ayrıca birçok dizide rol oynadı. Soydan, bir dönem Sinema Oyuncuları Derneği başkanlığı yaptı. 1970’li yılların “Jön” oyuncularından olan Murat Soydan, birçok filmde Türkân Şoray ve Hülya Koçyiğit’le başrolü paylaşmış,1972 yılında Zulüm filmiyle 9. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyunu ödülünü almıştır.
M. Erol Ağakay
Yerli film sayısının giderek tırmandığı yılları ve de o yıllarda illüstratörlerin ve afiş tasarımcılarının nasıl bir çalışma temposu içinde olduklarını hatırlayın. İşte Erol Ağakay, o yıllarda önce afişinin tasarımını gerçekleştireceği filmin oyuncularıyla kendi stüdyosunda toplanır, filmin konusuna uygun biçimde oyuncuların dialarını çeker, sonra, afiş basımı için birden fazla hazırladığı “eskiz“i, film yapımcısı ile yönetmenin beğenisine sunardı. Baskı işi bu çalışmanın son aşamasıydı. Ağakay, o yıllarda ayda ortalama 50 eskiz yapmak zorundaydı.
Halen, Mimeray Grafik Ürünler Basım Tesisleri A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı olan, Ağakay, 1960’da Ordu Foto-Film Merkezi’nde ressam olarak ilk animasyon çalışmasını yapar. İş arkadaşı Ekrem N.Ünverir’le birlikte yayıncılık işine giren Ağakay, 1963-1968 yılları arasında çıkan “Fotoğraflarla Bugünkü Türkiye“ dergisinin de Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. Kendi adına Eray Ofset Matbaası’nı kuran Ağakay, o yıllarda koyu bir sinema tutkunudur. Matbaacılık işiyle yetinmez ve sinemacı Turan Tung’la Renkay Film İşletmesi’ni kurar. Yerli filmlerin İstanbul Bölgesi dağıtımını üstlenir. 1982’de Film Market dergisini çıkarır. Bir yıl sonra ortağı Yaman Köseoğlu ile birlikte stüdyo işine girer. Bu yeni kuruluşun adı Sineray Film Laboratuarı’dır, yıkanmasından montajına, dublaj ve kopya basımına dek, birçok filmin tüm teknik işlemleri burada yapılmıştır. Türk Sineması adına yoğun biçimde çeşitli hizmetler veren Erol Ağakay, 3680’in üstünde filmin afiş baskısını ve bu basılan afişlerin de 1448’inin grafik tasarımını yapıp 1160’ının da afiş dialarını çekmiştir. Meslek hayatı boyunca Erol Ağakay çok önemli 2 hizmet ödülü kazanır. 1984 Amerika’da düzenlenen Afiş Yarışması’nda “Andy Award Of Merit Ödülü” ve 1988 Grafikler Meslek Kuruluşu’nun “En İyi Billboard Basım Ödülü”. Arşivinde bulundurduğu üç bini aşkın film afişini Türvak Vakfına hibe etmiştir.