İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, bu yıl Vodafone Red sponsorluğunda düzenlenen 37. İstanbul Film Festivali etkinlikleri belli oldu.
FESTİVAL SOHBETİ: BERGMAN 100 YAŞINDA
Sinema tarihinin en etkili, en tartışılan, en unutulmaz filmlerinden bazılarını yapan Ingmar Bergman’ın yerli yönetmenler tarafından seçilen 9 filmi bu yılki festival programında Bergman 100 Yaşında bölümünde yer alıyor. Bu efsane sinemacı, Bergman Merkezi’nin yöneticisi Jannike Åhlunds ile festivalin danışmanlarından sinema yazarı Nil Kural moderatörlüğündeki ve İsveç’in İstanbul Başkonsolosluğu desteğiyle düzenlenecek bu festival sohbetinde enine boyuna tartışılacak. Åhlunds yalnızca bir Bergman uzmanı değil; İsveç’in en saygın isimlerinden, senaryo yazarlığından sinema muhabirliğine birçok alanda etkin bir sinemacı.
7 Nisan Cumartesi, 16.00, Yapı Kredi Kültür Sanat
FESTİVAL SOHBETİ: YEŞİLÇAM’DAN BUGÜNE
Türk sinemasının köşe taşları, “öykücülüğümüzün Toros zirvesi Osman Şahin”, “Yeşilçam’ın en üretken muzip yönetmeni” Aram Gülyüz ve yapımcı Arif Keskiner, bu çok özel sohbette duayen sinema yazarı Atilla Dorsay moderatörlüğünde bir araya geliyor. Yazar ve senarist Osman Şahin, özgün öyküleriyle birlikte sinemaya en çok uyarlanan yazar sayılıyor; Aram Gülyüz’ün 1958’den günümüze yönetmen olarak imza attığı filmlerin sayısı 140’a ulaşıyor, Arif Keskiner ise Türk sinemasının en özgün sinemacılarından, Yeşilçam’ın neredeyse tüm önemli isimlerinin yollarının bir şekilde kesiştiği bir sinemacı. Atilla Dorsay ile bu yıl festivalin Sinema Onur Ödüllerini alacak bu üç özel ismin sohbetini Yeşilçam’ı sevenler kaçırmasın.
8 Nisan Pazar, 16.00, Yapı Kredi Kültür Sanat
SÖYLEŞİ: ELEŞTİRMENLER NEDEN VAR
Türkiye’nin değerli sinema kalemlerinin katılacağı söyleşide film eleştirisinin bugünü ve işlevi konuşulacak. Eleştiriye yönelik farklı yaklaşımlara sahip yazarlar, kendi deneyimlerini izleyicilere aktaracaklar. Katılımcılar: Hasan Cömert (moderatör), Fatih Özgüven, Mehmet Açar, Kutlukhan Kutlu, Senem Aytaç, Yeşim Tabak.
9 Nisan Pazartesi, 16.00 Yapı Kredi Kültür Sanat
KONSER: %100 ARABESK
Arabesk filmi nasıl 30 yıl önce beyazperdede bizi güldürüp yüreğimizi dağladıysa ilham aldığı arabesk müzik de yıllar boyu aklımızı çeldi, içimizi burktu, derdimize eşlik etti. Festival programında 9 Nisan 19.00’da Beyoğlu Sineması’nda gösterilecek Arabesk şerefine, Türkiye’de arabesk müziğin en unutulmaz, en çarpıcı isimleri Cahide’de sahneye çıkacak; üstelik sinema dünyasından isimlerle birlikte. Sanatçılar: Gülden Karaböcek, Tüdanya, İstanbul Arabesk Project, Ayta Sözeri, Demet Evgar, Serkan Keskin, Umut Kurt, Melisa Doğu.
9 Nisan, 20.30, Cahide Müzikhol
FESTİVAL SOHBETİ: GÖKHAN TİRYAKİ
TRT’de kameramanlıkla başladığı kariyerini 1996’dan bu yana görüntü yönetmeni olarak sürdüren Gökhan Tiryaki, bu görevi üstlendiği birçok filmle ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazandı. Birlikte çalıştığı yönetmenler arasında Nuri Bilge Ceylan (Ahlat Ağacı, Kış Uykusu, Bir Zamanlar Anadolu’da, Üç Maymun, İklimler), Yılmaz Erdoğan (Tatlım Tatlım, Ekşi Elmalar, Kelebeğin Rüyası), Asif Kapadia (Ali ve Nino), Çağan Irmak (Çocuklar Sana Emanet, Benim Adım Feridun, Unutursam Fısılda, Tamam mıyız?, Dedemin İnsanları, Prensesin Uykusu, Karanlıktakiler, Issız Adam), Pelin Esmer (İşe Yarar Bir Şey), Tolga Karaçelik (Sarmaşık), Taylan Kardeşler (Vavien) ve Atıl İnaç (Zincirbozan) var. Gökhan Tiryaki, festivalin danışmanlarından sinema yazarı Nil Kural moderatörlüğündeki bu festival sohbetinde sanatını takip eden sinemaseverler ve sinemacılarla buluşacak.
10 Nisan Salı, 16.00, Yapı Kredi Kültür Sanat
PERFORMANS: MİMARİ ÜTOPYALAR–SİNEMATİK DİSTOPYALAR
Deneysel video çalışmaları, canlı görsel tasarımları/performansları ve Plastikman, Richie Hawtin, Captain Comatose için ürettiği müzik videolarıyla tanınan Ali Mahmut Demirel ile müzisyen Carlota Marques, Metin Erksan’ın Kuyu filminin üzerine İstanbul Film Festivali kapsamında canlı bir performans gerçekleştirecekler. İstanbul Film Festivali ve Arter, sanatçının üretim sürecini bütünsel bir yaklaşımla ele alan bir program için işbirliği yapıyor. 16 Mart-15 Temmuz tarihleri arasında Demirel’in Başak Doğa Temür küratörlüğündeki “Ada” başlıklı kişisel sergisi Arter’de düzenleniyor. Sanatçının sergide yer alan üç videosunun esin kaynağını oluşturan The Last of England (Derek Jarman), Stalker (Andrei Tarkovsky) ve Kuyu (Metin Erksan) filmleri de festival programında gösteriliyor.
11 Nisan Çarşamba, 20.30, Salon İKSV
KONSER: ANKARA ROCKS!
Festival kapsamında 12 Nisan ve 17 Nisan günleri gösterilecek olan, Ufuk Önen’in yönettiği Gri Değil, Siyah: Ankara Rocks! filmi, müzisyenler ile Ankara arasındaki aşk-nefret hikâyesine vurgu yapıyor. Ankara’nın heyecan verici yeraltı müzik camiası Salon İKSV’ye de taşınıyor ve Demir Demirkan, Son Feci Bisiklet, Kalben, Razor ve konukları Ufuk Önen, Özge Fışkın, Asena Özçetin’in eşliğiyle filmin ve Ankara’nın şerefine sahneye çıkıyor.
12 Nisan Perşembe, 20.30, Salon İKSV
FESTİVAL SOHBETİ: PIVIO ve KORHAN FUTACI
Hamam filmiyle yola çıktığı film müziği alanında ortağı Aldo De Scalzi ile yüzden fazla besteye imzasını atan, new wave grubu Scortilla ile sahneye çıkan, kendi müzik şirketini kuran ve en son David Bowie’ye solo albümünü ithaf eden Pivio, tam bir müzisyen. Festival programında yer alan Sevda ve Kurşunlar filminin müzikleriyle Venedik Film Festivali’nde ödüllendirilen Pivio, festivalin Uluslararası Yarışma jürisinde yer alıyor. Bu festival sohbetinde Pivio, söz yazarı, besteci ve saksofoncu, film müzikleri de besteleyen Korhan Futacı ile birlikte müzikal yolculuğunun dönüm noktalarını izleyiciler ve müzikseverlerle paylaşacak.
14 Nisan Cumartesi, 16.00, Yapı Kredi Kültür Sanat
FESTİVAL SOHBETİ: SHIRIN NESHAT
İran doğumlu New York’lu sanatçı ve sinemacı Shirin Neshat, bu yıl festivalin Sinemada İnsan Hakları Yarışma jürisinde yer alıyor. Siyasal içerik ve eleştirilerin ağırlıkta olduğu erken dönem video çalışmaların daha şairane betimlemelere ve karmaşık anlatılara bıraktığı fotoğraf, video ve film yapıtları dünyanın birçok saygın kurumunda sergilendi, gösterildi, koleksiyonlarda yer aldı. 2009’da çektiği ilk uzun metrajlı filmi Women Without Men / Erkeksiz Kadınlar ile Venedik Film Festivali’nde Gümüş Aslan En İyi Yönetmen ödülünü kazandı; ikinci uzun metrajlı filmi Looking for Oum Kulthum bu yılın festival programında yer alıyor. Shirin Neshat, sinema yazarı Esin Küçüktepepınar moderatörlüğündeki bu festival sohbetinde fotoğraf, sinema ve görsel sanata dair düşünceleri ve deneyimlerini sinemaseverlerle ve hayranlarıyla paylaşacak.
15 Nisan Pazar, 14.00 Yapı Kredi Kültür Sanat
SERGİ: MUHSİN AKGÜN – FESTİVAL STÜDYOSU
Ağırlıklı olarak portre ve performans fotoğrafları çeken Muhsin Akgün’ün fotoğrafları Radikal, Milliyet, Hürriyet’ten New York Times, The Guardian, Le Monde, Irish Times’a birçok ulusal ve uluslararası yayınlarda yayımlandı. İstanbul Film Festivali için yürüttüğü özel proje kapsamında Muhsin Akgün, festivalin Ulusal Yarışma ve Yarışma Dışı bölümlerindeki filmlerde rol alan yeni nesil oyuncuların portrelerini çekti.
4-28 Nisan, Galeri Işık Teşvikiye Fevziye Vakfı Mektepleri
SERGİ: MİTLER
Mediha Didem Türemen’in solo sergisi Mitler, Ingmar Bergman’ın 2018 boyunca devam eden 100. yaş kutlamaları kapsamında yapılacak. Bergman’ın Yedinci Mühür filmi ekseninde, Türemen’in akademik çalışma sürecinde oluşturduğu fotoğraf işleri, filmin ruh halinin yansımalarından bugüne odaklanıyor. Belirsiz bir zamanda, belirsiz bir yerde “ben bin yıllardır buradayım” diyen ama insanın değişime zorladığı doğa; zamansız fırtınası, sisi, güneşi, dolunayıyla insanın yaptıklarına tehditkâr yanıtlar veriyor, yeni efsaneler oluşturuyor. Mitler bu karşı duruşa tanıklık etmeye çağırıyor. Yedinci Mühür’deki korkunun, günümüz insanının karşılaştığı başka bir korkuya karşılık geldiğine, aslında sözcüklerimizin çağlar boyu aynı kaldığına, sorunumuzun değişmediğine işaret eden ve “Film, belgelediği zamanın dışında bir düştür” diyen Ingmar Bergman’dan ilhamla Mitler sergisi, “Bergman’a saygıyla” notuyla Bergman Vakfı, Adahan İstanbul ve Mixer Galeri işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir.
3-23 Nisan, Adahan İstanbul