Mobile Suit Gundam 1 – 150

Mobile Suit Gundam

Bir filmin veya bir dizinin yeniden çevrimini haklı göstermek bile zor çünkü yeniden çevrimler nadiren orijinale benziyorlar. Bunun geçerli olmadığı bir örnek var: Battlestar Galactica. Diziyi mükemmel kılan uzay gemileri veya uzak dünyaların keşfi değil karakterler arasındaki ilişkilerin kalitesi. Bu her hikaye için gerekli bir özellik. Ama ekrana “daha etkileyici” şeyler getirmek için bazen bu unsur gözden kaçırılabiliyor. Bkz. Transformers. Kısacası, dev robotların yarattığı harika görsel efektlerle zengin karakter ilişkilerini iyi bir konuyla nasıl birleştirebiliriz?

“Hollywood Bunu Uyarla” bölümündeki önerilerimin sebebi sevgi ve nostalji aslında. Mobile Suit Gundam için de aynı şey geçerli. Yapımın, orijinalin ortaya çıktığı 1979 yılından beri birçok farklı tekrarı yapılsa da, şahsen ilk kez Cartoon Network’te 2000’lerin başında yayınlanan Mobile Suit Gundam Wing ile tanıştım. Çizgi film ben de sadece fanatizm uyandırmamıştı. Aynı zamanda bir çizgi filmin ciddi ve gerçek dünyada görülen sorunlarla uğraşan sağlam karakterleri olabileceğini bana gösteren ilk yapımdı. Ve bunu yaparken hala etkileyiciydi. Hatta dev robotlar bile vardı!

Ne Hakkında?

Yoshiyuki Tomino tarafından yaratılan orijinal Mobile Suit Gundam Dünya Federasyonu’nun sadece dünyanın kıtalarını değil aynı zamanda uzay kolonilerini ve ay yerleşimlerini de birleştirdiği kurgusal bir evrende geçiyor. Zeon Prensliği isimli bir ulus Federasyon’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eder ve bir savaş başlatır. Dev insan şeklindeki mekanize zırhlar gibi üstün askeri teknolojileri savaşı kendi lehlerine çevirmelerini sağlar. Daha sonra Federasyon kendi yarattığı bir güçle karşılık verir. Dizinin kahramanı tesadüfen Federasyon’un mekanik zırhını (RX-78 Gundam) bulan ve MS’e pilotluk yapmayı başarıp Federasyon üssünü ve sakinlerini Zeon ayrılıkçılarından koruyan bir vatandaştır: Amuro Ray.

Orijinal olarak Gunboy ismi verilen, Mobile Suit Gundam ilk çıktığında çok da popüler değildi. Japon bir oyuncak şirketi Bandai telif haklarını alınca dizi bir anda patladı. İlk serisinden itibaren, Gundam sayısız yan hikayeler, animasyon filmleri ve video oyunları, oyuncaklar, modeller, çizgi romanlar, mangalar ve romanlar yumurtlamış büyük bir esere dönüştü. İster inanın ister inanmayın, 2000 yılında yönetmen Graeme Campbell’ın G-Saviour’ı ile bir canlı çekim uyarlaması da denendi. Kanada/Japonya ortak yapımı film, film sürecine dahil olmayan yaratıcı Tomino tarafından beğenilmedi. Yani bu eser uyarlanacaksa, gerçekten iyi bir şekilde uyarlanmalı.

Gundam’in en güzel taraflarından biri dizinin var olan veya teorik olarak mümkün olan bilimsel unsurları, öyküye dahil etmesi. Buna Lagrange Noktaları, O’Neill kolonileri ve nükleer termal roketlerde dahil. Ayrıca “süper robotlar” türünden “gerçek robotlar” türüne geçen ilk hikaye olmasıyla da övgüyü hak ediyor. Çünkü mekanizmaları, bağımsız robotik varlıklar veya sınırsız güce sahip yok edilemez makinelerden ziyade askeri araçlar ve savaş silahları olarak gösteriyor. Mekanize zırhlar savaşta kullanılıyor ve hangarlarda tamir ediliyor, tamirciler tarafından kontrol ediliyor ve pilotlar tarafından daha da iyi bir hale getiriliyorlar. Bu özellik sadece izleyicilerin pilotlara ve mekanizmalara bağlanmasını sağlamıyor, aynı zamanda diziye bir gerçekçilik ve olabilirlik de katıyor. RX-78 Gundam’in 1:1 boyuttaki modelinin gerçekten yapılmış olması Gundam’in elde ettiği kültürel önemin seviyesini de gösteriyor.

Neden/Nasıl Uyarlanmalı?

Gundam çizgi filmler arasında payına düşeni almış olsa da, canlı çekim bir filmde mekanik zırhların olmasını engelleyen birkaç teknik zorluk var. Transformers serisi gerçeküstü büyüklükte robotları beyazperdeye yansıtmakta gerçekten başarılıydı ama konu ve karakter gelişimi derinliği açısından oldukça eksikti. Shawn Levy’nin Real Steel’i bu karışıma biraz daha insan unsuru kattı; orijinal robotları insan ortakları kontrol ediyordu. Robot hayranları için en heyecan verici gelişme sanırım Guillermo Del Toro’nun Pacific Rim filmi. Filmde dünyayı Kaiju denilen canavarlardan korumak için Jaeger denilen devasa savaş robotlarını kontrol eden pilotlar olacak. Ama Pacific Rim eğlenceli bir film gibi görünse de, robotları kontrol eden karakterlerin nasıl geliştirileceği konusunda bir fikrim yok.

Gundam serisinin Transformers, Voltron, Mighty Morphin’ Power Rangers, Robotech gibi yapımlarla birçok ortak noktası var. Ama şahsen her zaman bu robot savaşları yaşanırken, siyasi çekişmelerin ve kişisel karakter mücadelelerinin büyüleyici bir zemin olduğunu düşünüyorum. Örneğin, Mobile Suit Gundam Wing’i ele alalım. Federasyon’un tek bir kahraman koruyucusu yok. Onun yerine Gundam Wing’de beş pilot vardı. Bunlar kendilerine ait uyarlanmış Gundam mekanik zırhlara sahipti ve başlangıçta birbirlerinden haberi olmayan karakterlerdi. Görevleri zorba İttifak’ın komutası altındaki mekanik zırhlardan oluşan lejyonları bulup yok etmek ve böylece kolonileri baskıdan kurtarmaktı.

Mobile Suit Gundam 2 – mobile suit gundam 00

Bu çatışma inanılmaz derecede karmaşık konuları, arka plandaki hikayeleri, karakter motivasyonlarını sergilerken bir yandan da siyasi entrikaları, ihanetleri, değişen müttefiklikleri ve gerilla/terörist savaşının özelliklerini yansıtıyor. Dizi genç pilotlara odaklandığı için, aldığı her kararla biraz daha olgunlaşan her karakterin özünde “belli bir yaşa gelme” endişeleri gibi unsurlar da barındırıyor. Gundam savaşın, baskının ve zorbalığın sert gerçekliğini ciddi bir şekilde ele alıyor. Bunu yaparken konvansiyonel tanklar, jetler veya savaş gemileri yerine savaş silahı olarak dev robotları kullanıyor.

Son Söz

Gundam’in canlı çekim bir TV dizisine veya sinema filmine iyi planlanmış bir uyarlaması bence beğeni toplayacaktır. Battlestar Galactica gibi bir televizyon dizisi robot savaşları ve siyasi entrikalarla ilerlerken, karakterlerin nefes almasını, gelişmesini ve konuya oturmasını sağlayacaktır. Gundam’i ya tek başına ya da bir TV dizisine eşlik eden filmler olarak görmeyi de isterim ki böylece muhteşem savaşlar ve farklı koloniler için bütçe bulunabilir.

Dizi geniş kapsamlı bir hikaye için zengin bir çevreye sahip. Gundam Star Wars’un asi özgürlük savaşçısı öğeleriyle, Battlestar Galactica’nın atılgan askeri karakterlerini bir araya getiriyor. Dizi, gerçek dünyada gördüğümüz politik çatışmaları da konuya dahil ederek savaşın doğası, barışseverliğin olumlu ve olumsuz yanları, insanoğlunun doğal ve teknolojik yollarla evrimine dair yorum yapabilmek için karakterler arasındaki savaşları kullanıyor. Yaratıcı gelişim sürecinde eşit olgunluğu hak eden oldukça iyi hazırlanmış bir dizi. Ancak Transformers’ta gördüğümüz ve Pacific Rim’de de göreceğimizi umduğumuz, (günümüzün filmlerinde yaygın olan) gerçekçi üslup nedeniyle, doğru soru Gundam canlı çekim filminin yapılıp yapılmayacağı değil, ne zaman yapılacağı olmalıdır.

Dizi hakkında çok fazla bilgi sahibi olmayanlar için işte Mobile Suit Gundam Wing’den bir dövüş sahnesi. Bu videoda mekanik zırhlar, nasıl dövüştükleri ve dövüşenler arasında gerçekleşen felsefi bir tartışma gösteriliyor:

Makale: Dave Trumbore / Çeviri: Nisan Benzergil

Kaynak: http://divxplanet.com/icerik/221/

blank

Yazar hakkında: Öteki Sinema

blank
Öteki Sinema editörleri Prometheus'un David'i gibi... Siz uyurken bile, hoşunuza gidecek yazıları buluyor, itinayla hazırlıyor ve yayına sunuyor. Öteki Sinema çalışıyor!

2 Yorumlar

  1. blank

    2001’den beri Gundam adına yapılan herşeyi başlayıp bitirmiş birisi olarak Gundam’ın beyazperde için “uyarlama” bir konsept olarak tutunabileceğini sanmıyorum zira Gundam daima olmasa da çoğu zaman 14-18 yaş arası gençlerin pilotluk ettiği lead makineler olarak gözüktüler ve dahası şu anki dünya düzeni için bile sakıncalı birçok alt okumaya sahipler. (Bkz. Z Gundam serisinin resmi İngilizce versiyonunun 25 yıl boyunca yapılmaması) Başrol karakterlerin delirdiği, sakat kaldığı hatta ölddüğü bir kurgu olarak Gundam muhakkak her bilimkurgu hayranının görmesi gereken bir epik hikayeler dizisi ve “geleceğin tarihi” olarak değerlendirilmesinin yanlış da kaçmayacağı bir anlatı. Öte yandan sadece UC evreni için bile 80 yıldan uzun bir kurgusal background’u olması 110-150 dakikalık bir hikayede bunun ne denli odağında yansıtılabileceği konusunda bende ciddi şüpheler uyandırıyor.

  2. blank

    Konu gundam olunca aklıma @akuma_blade geliyor. Kendisi yazı hakkında esaslı yorumu mutlaka yapmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Optimized by Optimole